Yemen Başbakanı'ndan "oğul Salih'in yaptırımlarının kaldırılması" çağrısı

- Yemen Başbakanı Bin Dağr: "Uluslararası toplumu acil olarak Ahmed Ali Abdullah Salih'e uygulanan yaptırımları kaldırmaya çağıracağız"

Google Haberlere Abone ol
Yemen Başbakanı'ndan "oğul Salih'in yaptırımlarının kaldırılması" çağrısı

MARİB (AA) - Yemen Başbakanı Ahmed bin Dağr, Yemen'in öldürülen eski Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in oğlu Ahmed Salih hakkındaki yaptırımların acil olarak kaldırılması için uluslararası topluma çağrı yapacaklarını belirtti.

Şarku'l-Evsat gazetesine konuşan Bin Dağr, Ali Abdullah Salih'in kurduğu Genel Halk Kongresi Partisi'nin (GHK) hiçbir üyesine yaptırım uygulanmasını kesinlikle kabul etmediklerini ve etmeyeceklerini belirtti.

Bin Dağr, "Uluslararası toplumu acil olarak Ahmed Ali Abdullah Salih'e uygulanan yaptırımları kaldırmaya çağıracağız. Aramızdaki anlaşmazlıklar sayfasını kapatarak, üyeler arasında hoşgörü ruhu oluşturacağız." ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan'da ikamet eden Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin, ülkeye dönmesi yönünde kabine üyelerinin yaptığı çağrılara da değinen Bin Dağr, Hadi'nin istediği zaman ülkeye dönebileceğini ifade etti.

Başbakan Bin Dağr, İran'ın Husilere desteğinden de bahsederek, "İran Husileri, isyana teşvik ediyor, onlara her türlü mali ve askeri yardımın yanı sıra, uluslararası destek ve medya ayağı konusunda da yardım sağlıyor." dedi.

- "Güney Konseyi bölünme çağrısı yapıyor"

Hükümetin, Güney'deki ayrılıkçıların kurduğu Geçiş Konseyi ile ilişkilerini değerlendiren Bin Dağr, söz konusu Konsey ile yapılmış doğrudan veya dolaylı bir anlaşma olmadığını söyledi.

Yemen Başbakanı şöyle devam etti:

"Güney Konseyi, bölünme çağrısı yapıyor ve siyasi taraflara kendi görüşlerini dayatmak için silah kullanımında ısrar ediyor. Söz konusu durum, Husileri taklit eden bu tarafla diyaloğa imkan tanımıyor."

Bin Dağr, anlaşabilmeleri için Geçici Konseyin iktidara gelmek amacıyla kullandığı silahı ve şiddeti bir kenara bırakması gerektiğini belirterek, hedeflerine ulaşmak için bir partiye dönüşmeleri gerektiğini, bu zeminde diyaloğa gidilebileceğini vurguladı.

Yemen'in başkenti Sana'nın Husiler tarafından işgalinin ardından ülkenin geçici başkenti konumuna gelen Aden'de ocak ayında meşru hükümete bağlı Cumhurbaşkanlığı koruma güçleri ile Geçici Konseye bağlı Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından desteklenen "Hizam Emni" güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştı. Çatışmalar, Hizam Emni'nin bazı kışlaları ele geçirmesiyle sonuçlanmıştı.

Yorumlar