Yemek Sepeti kimin, Yemek Sepetinin yeni sahibi kim, kime satıldı, CEO kimdir?

Yemek Sepeti kimin, sahibi kimdir, nerelidir, Nevzat Aydın sattı mı yoksa hala sahibi mi? Türkiye'nin yurt dışından büyük yatırımcılara satılan ilk şirketlerinden biri olan Yemek Sepetinin yeni sahiplerinin kim olduğu merak ediliyor.

Google Haberlere Abone ol
Yemek Sepeti kimin, Yemek Sepetinin yeni sahibi

Yemek Sepeti kimin, yeni sahibi kimdir, nerelidir, kaç yaşında, ne iş yapıyor, Nevzat Aydın sattı mı yoksa hala sahibi mi? İşte Türkiye'nin en büyük online yemek sipariş platformu hakkında merak edilen bilgilerden bazıları: 

Yemek Sepeti Türkiye'nin ilk internet üzerinden yemek siparişi alan platformu olmuştu. Kurulduğu zaman amatör bir ekip tarafından kısıtlı bir bölgeyle sınırlı hizmet amaçlamıştı. Ancak daha sonra internet alt yapısının iyileşmesi ve Türkiye'de insanların internet kullanımına alışmasıyla birlikte büyük bir sektör haline gelen online yemek siparişi alanında öncü olmayı başardı. 

Yemek Sepeti ilk olarak Türk yatırımcılar ve girişimciler tarafından kuruldu; ancak kurulduktan yaklaşık 14 yıl sonra yurt dışından yabancı bir şirket tarafından satın alındı. Yemek Sepeti kimin, sahibi kimdir, nerelidir? İşte Yemek Sepeti hakkında merak edilen bilgilerden bazıları: 

Yemek Sepeti 2001 yılında o dönem henüz çok genç olan Nevzat Aydın, Melih Ödemiş, Gökhan Akan ve Cem Nufusi tarafından kuruldu.

2008 yılında European Founders Fund'dan ilk yatırımını almıştı.

10 Haziran 2010 tarihinde yurt dışına açılıp izrestorana.co websitesi ile Rusya'da hizmet vermeye başlayan, aynı yılın sonunda Foodonclick markası ile Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nde de hizmet veren Yemeksepeti, Katar, Umman, Suudi Arabistan ve Lübnan gibi ülkeleri de hizmet verdiği lokasyonlara eklemişti.

Yemeksepeti, 2015 yılında dünyanın en büyük online yemek sipariş platformu Delivery Hero tarafından 589 milyon dolar fiyatla satın alındı.

Bu satın alma sonrasında Yemeksepeti'nin CEO'su Nevzat Aydın, Yemeksepeti’ndeki mevcut görevine devam etmişti.

Yemeksepeti'nin kurucusu ve CEO'su Nevzat Aydın, Yemeksepeti'ndeki CEO'luk görevinden ayrıldı.

Paylaşılan bilgilere göre yeni CEO ise Yemeksepeti'nin şimdiki Chief Business Development Officer'ı Mert Baki oldu..

Aradan geçen 6 yılın sonunda Nevzat Aydın'ın şirketten ayrılmaya karar verdiğini görüyoruz.

Yeni CEO ise ilk paragrafta da bahsettiğimiz gibi 10 yıldan uzun süredir Yemeksepeti bünyesinde görev alan Mert Baki olacak.

YEMEK SEPETİ'NİN YENİ CEO MERT BAKİ KİMDİR?

Mert Baki, Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra İTÜ’de Elektrik Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlayıp devamında da Sabancı Üniversitesi MBA yüksek lisans programını bitirmiştir. Florida ve Stanford Üniversitelerinde Business Strategy alanlarında eğitim programlarına katılan Mert Baki, profesyonel iş hayatına ARAMA Danışmanlık’ta başlamış, ardından Migros’ta iş geliştirme alanında farklı görevlerde bulunmuştur. 2011 yılında Yemeksepeti ailesine katıldıktan sonra şirketin tüm yeni projelerinin geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi sorumluluklarını yürüten Mert Baki ayrıca Delivery Hero ailesine katılmadan önce Yemeksepeti’nin 10 ülkedeki yurt dışı operasyonlarının sorumluluğunu üstleniyordu. Son olarak İş Geliştirme’den Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Mert Baki, Yemek.com, Yemeksepeti Banabi ve Yemeksepeti Mahalle dahil birçok projeye liderlik ederek Yemeksepeti’nin hizmet gamının genişlemesini sağlamıştır. Mert Baki'nin Banabi İş Geliştirme Direktörü olarak görev yaptığı dönemde, kendisiyle gerçekleştirdiğimiz röportaja buradan ulaşabilirsiniz.

Yemek Sepeti kimin, sahibi kimdir?
Yemek Sepeti Yeni CEO'su

 

Nevzat Aydın, Yemek Sepeti'ndeki görevini bırakırken şu mesajı yayınlamıştı: Bu sefer değişik bir sürpriz hepimizi bekliyor. 21 yıldır; insanların internetin ne olduğunu sorguladığı bir dönemden beridir büyük bir gurur ile sürdürdüğüm CEO’luk görevini artık genç ve farklı bir bakış açısına bırakmanın zamanı geldi. Sırasıyla Cem, Melih, Gökhan aramızdan ayrıldı ve sıra şimdi bende. Benden sonra görevi Mert Baki devralacak. Bu bir bayrak yarışı ve ben artık aileme, kendime ve filantropiye daha fazla zaman ayırabilmek istiyorum.

Yemeksepeti kurulduğu yıllarda bir ilkti, hatta zamanının çok ötesinde bir projeydi. Girişimcilik ekosisteminin ve risk sermayesi şirketlerinin bulunmadığı bir Türkiye’de zor zamanlar da geçirdi ama son derece ‘ısrarcı’ olarak eşi görülmemiş başarılara ulaştı. Bir dönem dünyada online paket servise şekil veren Yemeksepeti, tam 10 farklı ülkede operasyonunu sürdürmekte iken 2015’te Delivery Hero’ya zamanının rekor değerlemesiyle satıldı.

Genelde satılan şirketleri zor günler bekler; bizse 2015’de sattığımızda günde 100.000 olan siparişi bugün 900.000’lere getirip tam 9 kat büyüdük. Yemeksepeti şu anda 9.000 çalışanıyla eskisine göre çok daha güçlü ve bütün haksız rekabete ve hakkında planlı yapılan karalamalara rağmen sektöründe de açık ara lider durumda.

Peki bu başarı nasıl geldi? Hep hayata sarılan, iyi niyetli, çalışkan, öğrenebilir ve tutkulu arkadaşlarla çalışmaya dikkat ettik. ‘Tutku’ kelimesi benim ve Yemeksepeti’nin hayatında ayrı bir anlam taşımakta. Yemeksepeti’nde herkes tarafından gıpta edilen bir kurum kültürü oluşturmamızın da başarımızdaki payı çok büyük. Hepinizi çok seviyorum ve benim için en zor olan da sizlerle bir arada olmamak olacak.

Bu başarı hikayesinin hiçbir yerinde hiç teşvik, lisans, tahsis, devlet desteği, kredi vs. yer almadı. Bunların yerine hep en büyük kozumuz ‘inovasyon’ oldu. İnovasyonu tam ortamıza almış bir şirket olarak hep beraber yıllar içerisinde öyle öncü ve güzel şeyler yaptık ki. DVD projesi, restoran yorumları, gamification ve muhtarlık savaşları, siparişlerle ‘Nutuk’ ve klasiklerin dağıtımı, Banabi ve Mahalle vs….

Artık önümüzdeki dönemde yönetimimizde daha farklı bir bakış açısının hakim olmasının zamanı geldiğini düşünüyorum. Geçtiğimiz aylarda mükemmel bir yönetim ekibi kurduk ve hem bu ekibe hem de sevgili Mert Baki’ye güvenim tam. Bir müddet daha Mert’e destek olmak için buralardayım ancak sorumlu artık kendisi. İtiraf ediyorum 10 sene daha genç olsam şu anda onun yerinde olmayı çok isterdim.

Bir sorununuz veya danışmak istediğiniz bir şey olursa hep buradayım. Girişimciliği düşünürseniz de yatırım için ilk bana gelin.

RESTORANLARIN İSYANI KAMUOYUNA YANSIMIŞTI

Öte yandan Yemek Sepeti'nin restoranlarla olan anlaşmaları kapsamında yapılan ödeme şekilleri bazı restoranları mağdur ettiği belirtiliyor. Bu ilk Twitter'da Nevzat Aydın ile bir restoran sahibinin atışmalarıyla gündeme gelmişti.

Pandemi önlemleri nedeniyle sadece paket servis yapabilen bir restoran sahibi, Twitter hesabından Yemek Sepeti'nin CEO'su Nevzat Aydın'a ''Bünyenizde çalışan restoranların ödemesini neden her ay geciktiriyorsunuz? Yüzde 38 ve fazlası komisyonunuzu hemen alıyorsunuz. Müşteriden de ödemeyi hemen alıyorsunuz. Ama bizi paramızı alabilmek için yalvartıyorsunuz! Haram zıkkım olsun'' diyerek tepki gösterdi.

Restoran sahibi, ''Joker açıyoruz. 45 TL tutar 25 TL’ye iniyor. Siz listeleme için 5.90 kesiyorsunuz. Üzerine komisyonunuz olan yüzde 34’ü alıyorsunuz. Ona rağmen biz ürünleri gönderiyoruz. Ama siz ayda 2 kere yapmayı vaadettiğiniz ödemeyi hiçbir ay zamanında yapmıyorsunuz. Bu ay dahil! Pandemide restoran olarak ayakta kalmaya, kira ve personel giderlerimizi halletmeye çalışıyoruz. Ürün tedariğine nakit para ile devam ediyoruz. Peki siz her yer kapalıyken paket servis ile gönderdiğimiz yemeklerin ücretini ödemezseniz biz nasıl devam edeceğiz?'' diye sordu.

Nevzat Aydın ise ödemelerin gecikmediğini savunmuştu. Restoran sahibinin Getir Yemek'in ödemeleri anında yaptığını hatırlatması üzerine Nevzat Aydın, "Biz o kadar zengin değiliz" diyerek cevap vermişti. 

Yemek Sepeti'nin kuruluşundan yaklaşık 18 yıl sonra Türkiye'de birden fazla yemek sipariş platformu kuruldu. Bunlardan biri de Getir Yemek oldu. İste Gelsin, Trendyol Yemek gibi platformlar da artık yemek siparişi alanında faaliyet gösteriyor. 

Özellikle de salgın döneminde online yemek siparişleri rekor düzeyde bir pazar oluşturmuştu.

YENİ CFO VE CPCO GÖREVE BAŞLADI

Yemeksepeti’nde yapılan üst düzey atama ile Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı (CFO) görevine Sevil Tanrıdağlı, İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı (CPCO/Chief People and Culture Officer) görevine Hande Yalgın getirildi. 

 Türkiye’nin hızlı ticaret platformu Yemeksepeti’nde iki yeni üst düzey yönetici görevlendirmesi gerçekleştirildi. Sevil Tanrıdağlı, Yemeksepeti Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı (CFO) olarak atanırken, Hande Yalgın ise Yemeksepeti İnsan Kaynaklarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı (CPCO) görevine getirildi.  

Ekonomi alanındaki lisans eğitimini 1995-1999 yıllarında Marmara Üniversitesi’nde İngilizce Ekonomi bölümünü tamamlayan ve profesyonel iş yaşamına Deloitte’ta başlayan Sevil Tanrıdağlı, sonrasında 15 yılı aşkın süre Mondelēz International’da yurt içi ve yurt dışı olmak üzere farklı görevlerle hazine ve finans operasyonlarının yönetiminde yer aldı. Sevil Tanrıdağlı, Yemeksepeti’ne katılmadan önce son olarak Eczacıbaşı Vitra Karo’da CFO görevinde bulunuyordu. 

İstanbul Üniversitesi’nde Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler ile İnsan Kaynakları Yönetimi alanlarında öğrenim hayatını tamamladıktan sonra  Co-Active Koçluk eğitimi de alan Hande Yalgın, profesyonel kariyerine Avis İnsan Kaynakları departmanında başladı. Daha sonraki yıllarda Arkas Holding, Turkcell, Yıldız Holding ve Vodafone’da çeşitli İnsan Kaynakları liderlik rolleri üstlenen Yalgın; Logo Yazılım, Modanisa ve son olarak OTI Holding’de CHRO görevinde bulunuyordu.

Üst yönetim ekibinin bir parçası olarak Yemeksepeti CEO’su Mert Baki’ye bağlı çalışacak olan Sevil Tanrıdağlı ile Hande Yalgın, 19 Eylül 2022 itibarıyla yeni görevlerine başladılar.    


 

Yorumlar