Yelken için rüzgar var tesis yok

- Türkiye Yelken Federasyonu Başkanı Belli: "Türkiye'de rüzgar her yönden esmesine rağmen tesis eksikliği nedeniyle güçlü ülkeleri, beraber kamp yapmaya davet edemiyoruz" - "Kotalar olimpiyatlara 2 sene varken alınmalı ki sonra madalya noktasına doğru programlı bir şekilde ilerleyelim"

Google Haberlere Abone ol
Yelken için rüzgar var tesis yok


ANKARA (AA) - MUSA SAMUR - Türkiye Yelken Federasyonu Başkanı Mehmet Serhat Belli, branşta güçlü ülkelerin sadece yelkene ait tesislerinin bulunduğunu belirterek, "Yelkende söz sahibi ülkelere gidip tesislerinde birlikte kamp yapıyoruz. Türkiye'de rüzgar her yönden esmesine rağmen tesis eksikliği nedeniyle biz bu güçlü ülkeleri kampa davet edemiyoruz" dedi.

Yelken Federasyonu Başkanı Belli, Brezilya'nın başkenti Rio'da 5-21 Ağustos tarihlerinde yapılacak olimpiyatlarda, Türkiye'nin tarihinde ilk kez "wild card" olmaksızın 6 sporcuyla 5 kotada yarışacak olmasıyla ilgili, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Yelkende Türkiye'den daha başarılı olan Avustralya, İngiltere, Almanya, Fransa, Hollanda ve Singapur'u incelediklerini ve yöntemlerini araştırdıklarını dile getiren Belli, şunları kaydetti:

"Her şeyin başında tesis geliyor. Bu ülkelerin hepsinin su sporlarına değil sadece yelkene ait bir tesisi var. Biz bu ülkelere gidiyoruz ve birlikte kamp yapıyoruz. Türkiye'de rüzgar her yönden esmesine rağmen tesis eksikliği nedeniyle güçlü ülkeleri birlikte kamp yapmaya davet edemiyoruz. Tek tarafı kara olan bir ülkeyiz" diyen Belli, "Tek tarafı kara olan bir ülkede neden yüzücü çıkaramıyoruz denilir. İşte bu konuda geçmişimizi çok iyi sorgulamamız lazım. Hatalarımızdan ders çıkararak, ileriye doğru bakmamız gerekiyor."


- "Tecrübe başarıyı getirdi"


Belli, sporcuların uluslararası yarışlara katılarak tecrübelerini artırdıklarını ve bunun da başarıyı getirdiğini söyledi.

Öncelikle her sınıfa başarılı bir antrenör getirdiklerini onların yanına da yerli antrenörler verdiklerini belirten Belli, şöyle devam etti:

"Performans testleri, diyetisyen, mentor, fizyoterapistiyle başarılı bir ekip kurduk. Sürekli bize rakip olacak ekiplerle kamp yaptık ve yarıştık. Sporcularımız, 2013 yılında 19, 2014'te 32, 2015'te 40 ve 2016'da şu ana kadar 42 ülkede yarışlara katılıp, tecrübelerini artırdılar. Bu da başarıyı getirdi. Ayrıca bu işte çok başarılı olmuş iki menajer getirmeyi düşünüyoruz. Madalyaya giden yolda neler yapmamız gerektiği konusunda bize yardımcı olacaklar. Bu menajerler bizden daha üst düzeyde, bizi madalyaya taşıyabilecek kişiler olacak."

Olağanüstü genel kurul sonucunda göreve geldiklerini hatırlatan Belli, 30 ayda olimpiyatlarda mücadele edebilecek bir federasyon oluşturduklarını dile getirdi.


- Kotalar geç alındı


Rio'da düzenlenecek 2016 Olimpiyat Oyunları'na kotaların geç alındığını vurgulayan Serhat Belli, bu nedenle hazırlık sürecinin de kısaldığını ifade etti.

Kotaların 2014'te alınması gerektiğini vurgulayan Belli, "Bizim böyle bir şansımız yoktu. Olmayan bir milli takım oluşturduk. Bu yüzden sporculara bir şey söyleyemem, ellerinden geleni yaptılar. 2020'deki olimpiyatlar için ilk kota seçmeleri 2018'de Danimarka'da yapılacak. 2014'te kota alan bütün ülkeler, hemen Rio'da kamp kurdu ve çalışmalara başladı. Kotalar olimpiyatlara 2 sene varken alınmalı ki sonra madalya noktasına doğru programlı bir şekilde ilerleyelim." değerlendirmesini yaptı.

İleriye dönük bir bakış açısıyla düşünüldüğünde olimpiyat madalyasının da geleceğini aktaran Belli, "Alttan gelen çocuklarımız için de idoller oluşturmuş oluruz. Dolayısıyla elimizdeki lisanslı sporcu sayısını, yelken ve denizciliğe olan ilgiyi bir çıta daha yukarıya taşınız." diye konuştu.


- "Rüzgarın Çocukları"


Serhat Belli, salon sporlarında kullanılan "Potanın Perileri", "Filenin Sultanları" "12 Dev Adam" gibi unvanlar gibi kendilerinin de "Rüzgarın Çocukları" projesini başlattıklarını belirtti.

Projeyi geliştirdikten sonra Doğuş Grubu'na sunduklarını kaydeden Belli, "Denizi sevdikleri ve işin içinde oldukları için proje Doğuş Grubu yetkililerine sevimli ve güzel geldi. Onların destekleriyle "Rüzgarın Çocukları" bir marka olacak. Çocuklarımız ve gençlerimiz "Rüzgarın Çocukları" olmak hayaliyle çok daha fazla çalışıp, çok daha fazla özveride bulunacak." diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar