Yatırım ortamını iyileştirmek için reform paketi

- Başbakan Yardımcısı Akdağ: (3) - "Ticaret sicil müdürlüklerini şirket kuruluşlarında tek durak ofis haline getiriyoruz. Tek noktadan, yarım günde ve hiçbir aracıya ihtiyaç duyulmadan şirket kurulmasını hedefliyoruz" - "İflas erteleme tamamen yürürlükten kaldırılıyor, tasarıyla konkordato revize edilerek bir kurtarma anlaşması kurumu oluşturulmuş oluyor"

Google Haberlere Abone ol
Yatırım ortamını iyileştirmek için reform paketi

ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, ticaret sicil müdürlüklerini şirket kurmada tek merkez haline getireceklerini belirterek, "Tek noktadan, yarım günde ve hiçbir aracıya ihtiyaç duyulmadan şirket kurulmasını hedefliyoruz." dedi.

Akdağ, yatırım ortamını iyileştirmek amacıyla hazırlanan reform paketini Çankaya Köşkü'nde basın toplantısıyla açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Akdağ, 65 maddelik tasarı taslağına göre İcra ve İflas, Türk Ticaret, Kooperatifler, Hukuk Muhakemeleri, Milletler Arası Tahkim, Tebligat ve Posta Hizmetleri kanunlarının bazı hükümlerinde değişiklikler yapılacağını söyledi.

İflas erteleme sebebiyle tercih edilmeyen konkordatoyu, "kurtarma anlaşması" ismini de yaygınlaştırarak revize ettiklerini vurgulayan Akdağ, "İflasın ertelenmesi talebinin ön şartı, borçlunun, borca batık durumda bulunması. Şu anki hukuk mantığı böyle işliyor. Bu şartın mevcudiyetinin borçlu şirketlerin iflasın ertelenmesi yönüyle iyileşmesini engellediğini 15 yıllık tecrübemizle görmüş durumdayız. Dolayısıyla iflasın ertelenmesi, borca batık halleriyle iflasın eşiğine gelmiş şirketleri kurtaramıyor ve bu kurumdan beklenen fayda yani iyileşme, mali durumu düzeltme, yeniden yaşayabilir hale gelme elde edilemiyor. Bütün bu sebeplerle iflas erteleme tamamen yürürlükten kaldırılıyor, tasarıyla konkordato revize edilerek bir kurtarma anlaşması kurumu oluşturulmuş oluyor." diye konuştu.

- Kuruluş aşamasında imza ve defter onayı

Şirket kuruluşlarının da kolaylaştırılacağının altını çizen Akdağ, şöyle devam etti:

"Ticaret sicil müdürlüklerini şirket kuruluşlarında tek durak ofis haline getiriyoruz. Tek noktadan, yarım günde ve hiçbir aracıya ihtiyaç duyulmadan şirket kurulmasını hedefliyoruz. Şirket kuruluşunu 7 işlemden bir işleme indiriyoruz. Sosyal güvenlik kaydı, SGK'ye gitmeye gerek kalmadan ticaret sicil müdürlüğünde şirket kuruluşu esnasında elektronik olarak gerçekleşecek. Banka yoluyla ödenen Rekabet Kurumu payı, ticaret sicil müdürlüğü vasıtasıyla ödenecek. Kuruluş aşamasında imza onayı ve defter onayı yalnızca ticaret sicil müdürlüklerinde gerçekleştirilecek. Şirket kuruluşu aşamasında talep edilen yüzde 25'lik sermaye blokajı şartını kaldırıyoruz. Şirket kuruluşu aşamasında vergi dairesi tarafından gerçekleştirilen ve her şirketin adresine gidilerek yapılan yoklamayı risk bazlı olarak gerçekleştireceğiz. Artık her şirkete yoklamaya gidilmesi uygulaması kaldırılıyor. Ticaret sicilden şirketini kurarak çıkan girişimcimiz, yoklamayı beklemeden işine gücüne başlayabiliyor."

- "İnşaat ruhsatındaki imza sayısı 18'den 1'e düşürülecek"

İnşaat izinleri sürecinde toplamda 18 işlem bulunduğuna işaret eden Akdağ, bunların 12'sinin belediyelerin çeşitli birimlerindeki işleri kapsadığını dile getirdi.

Akdağ, İçişleri Bakanlığının bu süreçleri birleştirdiğini ve işlem sayısını 12'den 5'e indirdiğini belirterek, "Belediye dışında kalan 6 işlemin 5'ini ise elektronik ortama aktardık. Şantiye için iş yeri kaydı otomatik olarak oluşturulacak. SGK'nin 'Vergi borcu yoktur' yazıları elektronik ortamda belediyelere aktarılacak. Cins tahsisi, iskan izni alındıktan sonra otomatik olarak gerçekleştirilecek." diye konuştu.

Belediyelerle tapu idareleri arasında emlak vergi beyanının elektronik ortamda paylaşılacağını ifade eden Akdağ, Yapı Denetimi Hakkında Kanun'da gerçekleştirilen değişiklikle inşaat ruhsatındaki imza sayısının da 18'den 1'e düşürüleceğini bildirdi.

Dış ticaretin kolaylaştırılması kapsamında, antrepo ve geçici depolama işletmecilerinin hizmet bedellerinin tarifeye bağlanacağına işaret eden Akdağ, düzenlemeye uymayanlar için cezai işlem uygulanacağını dile getirdi.

Akdağ, vergi beyannameleri, elektrik arz güvenliği ve bağlantı işlemleri, taşınır rehin tapu işlemleri, telekomünikasyon alt yapı izinleri gibi çeşitli konularda da iyileştirmelere gidileceğine dikkati çekerek, bunlarla ilgili detayları da gelecek günlerde yapılacak Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu toplantısında açıklayacaklarını söyledi.

- Soruları yanıtladı

Akdağ, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"İş yapma kolaylığında dünyada ilk 20'ye girme hedefiniz var. Bu kapsamda, yatırım çekme açısından kafanızda bir rakam var mı?" sorusu üzerine Akdağ, bu tür bilgileri paylaşamayacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Hükümetimiz iş ortamının kolaylaştırılması konusunda görev verdi. Yatırımcıyla alakalı olarak makro ekonomik durumun, ülkenin hemen dışındaki şartların etki ettiğini biliyoruz. Yatırım ortamı, bunların toplamından oluşuyor ama iş yapma kolaylığının sağlanması ve Türkiye'nin ileri götürülmesi bütün bu işlerin bir parçası. Dolayısıyla 'Buradaki ilerlemeyle bu kadar yatırım gelir' diyemeyiz."

(Bitti)

Yorumlar