Yasemin Adar Türkiye spor tarihine geçti

"Her zaman ilkleri yaşatan bir kadın olduğum için çok mutlu ve gururluyum. (Mete Gazoz için yapılan karşılama) Mete'nin bayrağımızla koşarak gelmesi, konuşması beni çok etkiledi. İster istemez bu bize ışık oldu"

Google Haberlere Abone ol
Yasemin Adar Türkiye spor tarihine geçti

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda bronz madalya kazanan ve kadınlarda bunu başaran ilk Türk güreşçi olan Yasemin Adar, başarısından dolayı büyük mutluluk yaşadığını söyledi.

Kırgız rakibi Aiperi Medet Kyzy'yi yendiği 76 kilo bronz madalya mücadelesi sonrası açıklamada bulunan Yasemin, "Her zaman ilkleri yaşatan bir kadın olduğum için çok mutlu ve gururluyum." dedi.

Türkiye'nin kadın güreşinde ilk defa olimpiyatlarda bir madalyasının olduğuna dikkati çeken Yasemin, "Bu heyecan ve umut verici bir şey. Ülkemiz zor durumdan geçiyor. Yangın haberleri çok üzücü. Şu an hem sevinç hem de burukluk yaşıyorum. İnşallah az da olsa Türk milletinin yüzünü güldürmüşüzdür. Bir umut olabiliyorsak ne mutlu bize." diye konuştu.

Zaman zaman yaşadığı sevinçten dolayı sesi titreyen Yasemin, "Çok heyecanlıyım, çok gurur doluyum. Bu inanılmaz, tarif edilemez bir mutluluk. Bu heyecanı başka bir yerde yaşamadım." değerlendirmesinde bulundu.

Güne nasıl başladığı yönündeki soruyu yanıtlayan milli güreşçi, "Repesaj maçım vardı. İster istemez hep bir tedirginlik oluyor. Yenilseydim beşinci oluyordum ve bu sonucun da hiçbir anlamı yoktu. Ama üçüncü olduğunuzda şu anda yaşadığınız gibi bir tarih yazıyorsunuz ve mutluluktan havalara uçuyorsunuz. Şu an yaşadığım duygu bu." ifadelerini kullandı.

"METE GAZOZ BİZE IŞIK OLDU"

Elde ettikleri başarının ardından olimpiyat köyünde nasıl karşılanacaklarıyla ilgili soruyu yanıtlayan Yasemin, altın madalya alan Mete Gazoz'a yapılan karşılamayı hatırlatarak, şunları söyledi:

"Mete'ye yapılan karşılama töreninde çok büyük mutluluk yaşamıştım. Hatta ben yanına inmemiştim, onu etkilemek istememiştim. Karşılamayı yukarıdan izlemiştim. O coşku, o heyecan, Mete'nin bayrağımızla koşarak gelmesi, konuşması, beni çok etkiledi. İster istemez bu bize ışık oldu. Onun başarısıyla biz de başarmaya başladık. Bu da çok gurur verici."

Tokyo 2020'de Türk kadın sporcuların elde ettiği başarıya değinen Yasemin, "Türk kadını çok güçlü, çok başarılı ve çok azimli. Yeter ki istesinler, yapamayacakları şey yok. Önümüze engel çıkabiliyor ama bunların hepsi geçici. Kadınlarımız yeter ki istesin, yapamayacakları hiçbir şey yok." şeklinde konuştu.

YENİ HEDEF ALTIN MADALYA

Geleceğe dair düşüncelerini aktaran Yasemin, "Herkes güreşi bırakacak mıyım yoksa devam mı edeceğimle ilgi sorular soruyor. 2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda yer almak istiyorum. İnşallah oradaki hedefim altın olur." ifadelerini kullandı.

Yasemin, rahat bir bronz madalya mücadelesi çıkardığının hatırlatılması üzerine, "Ben kötü bir sporcu değilim. Dün kıl payı yarı final kaçtı. ABD'li rakibime 6-4 mağlup oldum. Son 10 saniye kala böyle bir skor oldu, çok üzülmüştüm. Final yapabilecek potansiyele sahip bir sporcuyum. Gerçekten de dünya sıralamasında ilk 3'e rahatlıkla girebilen bir sporcuyum. Benim yendiğim sporcular şu an final yapıyor. Sadece bir rakibe karşı üstünlük sağlayamamıştım, diğer rakiplerimi yenmiştim. İnşallah ilerleyen zamanlarda onu da yenerim." diyerek sözlerini tamamladı.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, karşılaşmaların ardından Rıza Kayaalp ve Yasemin Adar ile bir araya geldi. Bakan Kasapoğlu, her iki sporcuyu da başarılarından dolayı kutladı.

YASEMİN ADAR KİMDİR?

Yasemin Adar 6 Aralık 1991 tarihinde Balıkesir'de dünyaya geldi. Hem güreşçi hem de gülle atmacısıdır. 

2017 yılında Dünya Şampiyonu, 2016-2017-2018 ve 2019 yıllarında ise üst üste dört kez Avrupa Şampiyonu olmuştur.

1991 yılında Balıkesir'in Çiçekpınar köyünde doğdu. Babası Naim Adar, annesi Ayşegül Adar'dır. Gaziosmanpaşa Anadolu Lisesi'nde öğrenci iken hentbol oynadı, lise son sınıf öğrencisi iken atletizm takımına girdi. Gülle atma Türkiye Şampiyonası'nda Türkiye dördüncüsü oldu. 2011’de Balıkesir Gençlik Spor Kulubü'nde profesyonel güreşe başladı.

Temel güreş eğitimini antrenörler Kemal Kurt ile Aslan Seyhanlı'dan aldı.[2] Balıkesir Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda öğrenim gördü. Mezuniyetinin ardından Niğde’nin Kiledere kasabasında Şehit Bülent Tunçbilek Ortaokulunda beden eğitimi öğretmenliği yaptı. Trakya Üniversitesi Kırkpınar Beden Eğitim ve Spor Yüksekokulu'nda yüksek lisans öğrenimine başladı. Güreş kariyerini Edirne Trakya Birlik Spor Kulübü'nde sürdürdü.

Mersin'deki 2013 Akdeniz Oyunları'nda 72 kg kategorisinde altın madalya kazanarak ilk uluslararası başarısını elde etti. Letonya'nın Riga kentinde gerçekleşen 2016 Avrupa Güreş Şampiyonasında kadınlar 75 kiloda altın madalya kazandı. Bu müsabakada finalde rakibi Rus sporcu Alena Starodubtseva'yı 7-0 yenerek Avrupa Şampiyonası kadınlarda altın madalya kazanan ilk sporcu oldu.

2016 Rio Olimpiyat Oyunları güreş branşında, kadınlar serbest stilde Türkiye'yi temsil etti; ikinci turda elendi. Sırbistan’ın Novi Sad kentinde düzenlenen 2017 Avrupa Güreş Şampiyonası’nda kadınlar 75 kiloda altın madalya kazanarak ikinci kez Avrupa şampiyonu oldu.

Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen 2017 Dünya Güreş Şampiyonası'nda kadınlar 75 kiloda altın madalya kazandı. Bu maçta Mücadelede 4-2 gerideyken 2 puan kazandı; rakibi Belaruslu sporcunun antrenörünün itirazının reddedilmesiyle 1 puan daha aldı ve maçı 5-4 galip tamamladı. Böylece, Türkiye'nin kadınlarda dünya şampiyonu olan ilk güreşçisi oldu.[5] Dünya Güreş Birliği Başkanı'ndan izin alarak bu maçtan sonra elinde çiçek ve yüzükle mindere çıkıp evlilik teklifi yapan güreş takımı antrenörü Erdem Yiğit ile nişanlandı.[6] Bu evlilik teklifi, sosyal medyada çok yer buldu.

2018 yılında ENKA Spor'a transfer olan sporcu Rusya Federasyonu'na bağlı Dağıstan Özerk Cumhuriyeti'nde düzenlenen 2018 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda kadınlar 76 kiloda altın madalya,[8] Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki 2018 Dünya Güreş Şampiyonası'nda kadınlar 76 kiloda gümüş madalya aldı.[9] 2018 Dünya Güreş Şampiyonası’nda yarı finalde dizi sakat olan rakibi Macar güreşçi Zsanett Nemeth’in sakat dizine hiç hamle yapmadığını ve zarar vermekten kaçındığını belirten Dünya Fair Play Konseyi (CIFP) tarafından Dünya Fair Play Özel Diploması ile ödüllendirildi.

2018 yılında Mustafa V. Koç Spor Ödülü'ne layık görüldü. Ödülünü, Olimpiyat tarihinin altın madalya kazanan ilk Müslüman kadın atleti Nawal El Moutawakel’in de katıldığı törenle aldı.

Romanya'nın başkenti Bükreş'te gerçekleştirilen 2019 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda, kadınlar 76 kilo finalinde altın madalyaya Yasemin Adar, böylece Avrupa Şampiyonası'nda üst üste 4. kez altın madalya kazanmıştır.

Adar, İtalya'nın başkenti Roma'daki Pellicone Spor Salonu'nda düzenlenen 2020 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda 76 kiloda gümüş madalya kazandı.

Yorumlar