Yaş meyve ve sebze ihracatçısının hedefi Asya-Pasifik pazarı

-Ege Yaş Meyve ve Sebze Mamulleri İhracatçı Birlikleri çatısı altındaki 14 Türk firma Malezya'da 72 firmayla görüştü -Ege Yaş Meyve ve Sebze Mamulleri İhracatçı Birlikleri Başkanı Seyyar: - "Asya-Pasifik Türk ihracatçılar için artık geleceğin pazarı değil aslında bugünün pazarıdır." - “Malezya’da Türk ihracatçılar için çok fırsat var"

Google Haberlere Abone ol
Yaş meyve ve sebze ihracatçısının hedefi Asya-Pasifik pazarı

KUALA LUMPUR (AA) - Yaş meyve ve sebze ihracatçısı 14 Türk firma, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (URGE) projesi kapsamında Güneydoğu Asya ülkelerine ihracatı artırmak için Malezya’da 72 firma ile bir araya geldi.

Ege Yaş Meyve ve Sebze Mamulleri İhracatçı Birlikleri önderliğinde Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur'a gelen 14 Türk firma, Türkiye’nin Malezya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarlığı binasında Güneydoğu Asya ülkelerine ihracatı artırma hedefi kapsamında birçok Malezya firmasıyla görüşme yaparak ürünlerini tanıttı.

Türk ihracatçılar Malezya Ticaret Odası ve Çin Topluluğu Malezya Ticaret ve Sanayi Odası ile de bir araya gelerek, toplantılar gerçekleştirdi.


- 72 Malezya firması ile görüşüldü


Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Yaş Meyve ve Sebze Mamulleri İhracatçı Birlikleri Başkanı Rıza Seyyar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Asya-Pasifik ilgi alanımıza giren temel pazarlardan birisi. Bu bağlamda Ege İhracatçı Birlikleri olarak Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Projesi kapsamında bu bölgedeki ilk ziyaretimizi Malezya’ya yaptık. Malezya’daki temaslarımızda toplam 72 iş görüşmesi yaptık.Bu görüşmelerden 18 tanesi olumlu sonuçlandı.” diye konuştu.

Malezyalı firmaların ağırlıklı olarak elma, portakal, greyfurt, limon ve mandalina gibi ürünlere ilgi gösterdiğini belirten Seyyar, “Bu ürünlerin yanı sıra kuru meyve, zeytin ve zeytin yağı ana ürünler olarak karşımıza çıktı. Dolayısıyla Türkiye’ye döndüğümüzde ilgili firmalara Malezya’da edindiğimiz bilgileri aktaracağız. Diğer sektörlerdeki firmaların da Malezya’yı sık sık ziyaret etmelerini önereceğiz.” dedi.


- “Asya-Pasifik bugünün pazarı”


Asya-Pasifik pazarının tüm firmaların gündeminde olduğunu ancak gerekli girişimlerin yapılmadığını söyleyen Seyyar sözlerine şöyle devam etti:
“Asya-Pasifik Türk ihracatçılar için artık geleceğin pazarı değil aslında bugünün pazarıdır. Biz böyle düşündüğümğz için bugün burada bulunuyoruz. Burada Malezya Ticaret Odası’nı ziyaret ettiğimizde yoğun bir ilgiyle karşılaştık.Birçok iş adamıyla ön görüşmeler yaptık. Karşılaştığımız ilgiye göre yas sebze ve meyve sektöründeki ihracatçılar bu bölgeyle daha sık ilgilenmelidir.”

Malezya ile olan serbest ticaret anlaşmasından fazla Türkiye’nin yararlanmadığına değinen Seyyar, “Türkiye ile Malezya arasında Serbest Ticaret Anlaşması var. Ancak bu anlaşma Malezya lehine görünüyor. Malezya’nın Türkiye’deki ihracatı yaklaşık 2 milyar ABD doları iken, Türkiye’nin Malezya’ya ihracatı henüz 400 milyon ABD dolarını aşmış değil. Hedef, sürdürülebilir ihracat ve sürdürülebilir anlaşmalar için bibirine denk çift taraflı ithalat ve ihracatın olması lazım." yorumunu yaptı.


- “Malezya’da Türk ihracatçılar için fırsat var”


Seyyar, Türk ihracatçılara Malezya’da yatırım çağrısında da bulundu ve "Türk ihracatçılar Malezya’ya daha çok yatırım yapmalı. Hatta Malezya bu bölgede hat olarak da kullanılabilir.Endonezya, Singapur,Filipinler, Hong kong, Tayland ve Vietnam gibi yakın pazarlara da ihracat için Malezya hat olarak kullanılabilir.” ifadelerini kullandı.

Malezya insanının çok çalışkan ve ilgili olduğunu belirten Seyyar, Türk ihracatçılarının bu bölgede başarılı olmaması için hiçbir sebebin olmadığını vurguladı.


- “THY bizim için çok büyük avantaj”


Seyyar, Türk Hava Yolları'nın (THY) kargo şirketi “Turkish Cargo” ile ihracatçıya özel kolaylıklar sağlandığını söyleyerek, “Turkish Cargo bize çok büyük avantaj sağlıyor. Türk Hava Yolları'nın kargo şirketi Turkish Cargo ile çok uygun fiyata uzak pazarlara yaş sebze ve meyve ulaştırabilir hale geldik. Bu avantajlar sayesinde özellikle yaş incir ihracatında uzak pazarlara yüzde 400'e varan artışlar oldu.” dedi.

Malezya’daki görüşmelerini tamamlayan Ege Yaş Meyve ve Sebze Mamulleri İhracatçı Birlikleri, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (URGE) Projesi kapsamında Güneydoğu Asya ülkelerine ihracatı artırma hedefiyle görüşmeler yapmak için Vietnam’a da gidecek.

Türkiye, yılda ortalama 560 milyon dolarlık kiraz ve üzüm ihracatı yapan ASEAN ülkelerine 2017'nin 10 ayında 300 bin dolarlık kiraz ve üzüm ihracatı gerçekleştirdi.
Malezya 2016'da 2 milyar 700 milyon dolarlık yaş meyve sebze ve mamulü ithalatı yaparken bunun 19 milyon dolarlık kısmını Türkiye'den tedarik etti.


Yorumlar