Yapı Kredi'den babaları değiştiren eğitim

- Yapı Kredi'nin "Babalar Değişiyor, Toplum Değişiyor" projesi ile çocuklarının bakımı ve gelişimi konusunda eğitim alan babaların, cinsiyet eşitliğine yönelik tutumları da güçlendiriliyor - Yapı Kredi Direktörü Tüylü: - "2016 yılında başlayan ve 2017'nin de ilk dönemi bugünlerde tamamlanan program kapsamında şu ana kadar 80 kurs açıldı. Bu kurslarla bin 50 babaya ve aynı rakamlardaki anne ile çocuğa ulaştık" - "2016-2017'de ilk eğitim dönemi tamamlanan programın ikinci döneminde de 30 kurs açmayı ve 450 babanın daha eğitim almasını hedefliyoruz" - "Erkeklerle özdeşleşmiş davranış kalıplarının eğitimler yoluyla giderilmesi erkeklerin baba olarak ev içinde demokratik, eşitlikçi bir ilişki kurmasını sağlıyor"

Google Haberlere Abone ol
Yapı Kredi'den babaları değiştiren eğitim

İSTANBUL (AA) - HANDAN GÜNEŞ - Yapı Kredi'nin Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) iş birliğiyle hayata geçirdiği "Babalar Değişiyor, Toplum Değişiyor" projesi ile çocuklarının bakımı ve gelişimi konusunda eğitim alan babaların, cinsiyet eşitliğine yönelik tutumları da güçlendiriliyor.

Babaları odak noktasına alarak özellikle kız çocuklarının aile içindeki konumlarını ve eğitim hayatına katılımlarını iyileştirmeyi hedefleyen proje, babaların kız ve erkek çocuklarını eşit bir şekilde desteklemelerini, ev içi işlerde eşitlikçi bir iş bölümüne gitmelerini ve kadına yönelik şiddeti önlemeyi amaçlıyor.

Yapı Kredi Direktörü İmre Tüylü, "Babalar Değişiyor, Toplum Değişiyor" projesine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, mevcut cinsiyet rollerine dayalı annelik ve babalık biçimlerinin kadın ve erkeğe yüklediği sorumlulukların eşitsizliği daha da derinleştirdiğini ve cinsiyet rollerinin bu şekilde yeni nesillere aktarılmasına neden olduğunu söyledi.

Babaların cinsiyet eşitliğini benimseyen bireyler olmasının çocuklarının kadın ve erkeğe dair algısını doğrudan etkilediğini belirten Tüylü, "Erkeklerle özdeşleşmiş davranış kalıplarının eğitimler yoluyla giderilmesi ise erkeklerin baba olarak ev içinde demokratik, eşitlikçi bir ilişki kurmasını sağlıyor." dedi.

Tüylü, geçen yıl başlayan ve 2017'nin ilk dönemi tamamlanan program kapsamında şu ana kadar 80 kurs açıldığını, bu kurslarla bin 50 babaya ve aynı rakamlardaki anne ile çocuğa ulaştıklarını bildirdi.


- "Babalar, eğitimler sonrası, çocukları ile daha fazla zaman geçirmeye başladı"


İmre Tüylü, babaların çok yönlü değişimini hedefleyen programın, aynı zamanda eşlerinin de bu değişimi destekleyecek şekilde dönüşümlerini sağlamayı amaçladığını kaydederek, şöyle devam etti:

"Bu konuda yapılan sosyal etki araştırması da önemli kazanımlar elde edildiğini ortaya koyuyor. Programa katılan babalar, eğitimler sonrasında, öncesine göre çocukları ile daha fazla zaman geçirmeye başladı. Diğer yandan, babaların çocuklarına yönelik baskıcı tutumlarında da azalma gözlemleniyor. Programa katılan babalar, sabırlarının arttığını belirtiyorlar ve ev içi işlerde daha fazla sorumluluk üstlenmeye başladılar. Program sayesinde çocuklarını başka çocuklarla daha az kıyaslamaya başlayan babaların, kız ve erkek çocuklarına verdikleri sorumluluklarda, desteklerinde daha eşit davranmaya başladıkları gözlemleniyor. Programa katılan babalar, çocuklarını dinleme becerilerinin arttığını, daha demokratik ilişki kurmaya başladıklarını, çocukları ile daha fazla oyun oynadıklarını ve onların okul ile diğer eğitim süreçlerine daha fazla katıldıklarını belirtiyorlar."

Tüylü, 2016-2017'de ilk eğitim dönemi tamamlanan programın ikinci döneminde de 30 kurs açmayı ve 450 babanın daha eğitim almasını hedeflediklerini, buna göre gerekli organizasyonların yapıldığını, bu yıl düzenlenecek kursların Ankara, Afyon, Aydın, Balıkesir, Batman, Çanakkale, Denizli, Isparta, Kütahya, Konya, Manisa, Trabzon ve Uşak'ta gerçekleştirileceğini bildirdi.

Tüylü, "Babalar Değişiyor, Toplum Değişiyor" eğitim programı ile babaları; babalık yapma biçimleri, cinsiyet rollerine dair algıları, kız ve erkek çocuklarını desteklemeleri bakımlarından güçlü bir şekilde değiştirirken, diğer taraftan da babaların ve erkeklerin değişimi konusunda bir gündem oluşturduklarını söyledi.

Bu durumun babaların ve erkeklerin değişimine dair savunuculuk yapma imkanı doğurduğunu ifade eden Tüylü, "Programın uygulanması, sadece katılan babaların üzerindeki etkisi ile ilgili değil. Böyle bir programın uygulanması mevcut babalık rollerinin de sorgulanması konusunda bir etki ve gündem yaratıyor. Diğer yandan programın uygulayıcısı olan öğretmenlerin de program dışındaki her türlü uygulamalarında ve deneyimlerinde babalığa, anneliğe, kız ve erkek çocuklarına, cinsiyet rollerine daha eşitlikçi bir bakış geliştirdikleri gözlemleniyor." şeklinde konuştu.


- "14 hafta süren kurslar, haftada bir gün, akşam saatlerinde veriliyor"


Yapı Kredi Direktörü Tüylü, eğitimin, 15 ila 20 babanın katılımıyla, katılımcı grup tartışması ve örnek olay çalışması, hayalinde canlandırma, alıştırma gibi diğer yetişkin eğitimi yöntemleri kullanılarak uygulandığını, grubun tamamının kendi babalarından, kendi babalıklarından getirdikleri deneyimleri paylaşabildikleri ve tüm grubun birbirinden öğrendiği etkileşimli çalışmalar gerçekleştirildiğini anlattı.

Tüylü, programın iki modül halinde 3-6 ve 7-11 yaş dönemi çocuklarının babalarına yönelik olarak yapıldığını, 14 hafta süren kursların, haftada bir gün, 2,5 saat süreyle akşam saatlerinde verildiğini, uygulamaların yapılandırılmış bir el kitabı ile eğitici eğitimini tamamlamış gönüllüler tarafından gerçekleştirildiğini ve programın her oturumunda işlenen konuyla ilgili olarak babalara ekler, broşürler, materyaller dağıtıldığını bildirdi.

Ülkem İçin Fonu (Yapı Kredi Portföy Üçüncü Değişken Fonu) ile sosyal sorumluluk hassasiyeti olan tüm yatırımcıların tasarruflarını değerlendirirken herhangi bir ek ödeme yapmadan, sosyal sorumluluk projelerine bağış yapılmasının sağlandığını belirten Tüylü, şunları kaydetti:

"Yapı Kredi olarak, bu fondan elde edilen yönetim ücreti gelirinin neredeyse tamamını komite tarafından uygun bulunan projelere aktarıyoruz. Böylelikle müşterilerimiz portföylerine ekleyecekleri Ülkem İçin Fonu ile diğer yatırım fonları gibi gelir elde etmeye devam ederken, aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerine destek olmanın verdiği mutluluğu yaşıyorlar. Miktar ise direkt fonun toplam varlık değerine bağlı olarak değişiyor. Yani fona ne kadar çok yatırımcı katılır, fonun toplam varlık değeri ne kadar büyürse, sosyal sorumluluk projelerine aktarılacak miktar da o kadar artıyor. Fonumuz, 2016 yılında Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Ödülleri'nden 'En iyi Sosyal Sorumluluk Projesi' ödülünün de sahibi oldu."

Yorumlar