"Yan yanayız, bir aradayız"

- Toplumun farklı kesimlerinden bazı siyasiler, aydınlar, yazarlar, hukukçular bir araya gelerek "Yan yanayız, bir aradayız" çağrısı yaptı - Bin kişinin imza attığı ortak metinden: - "İnancımızı, dinimizi, dilimizi, kültürümüzü, hayat tarzımızı kendi seçtiğimiz gibi, özgür, eşit, korkusuz, huzur içinde yaşamak; birbirimize güvenmek, dayanışmak istiyoruz"

Google Haberlere Abone ol
"Yan yanayız, bir aradayız"

İSTANBUL (AA) - Farklı siyasi parti, ideolojik aidiyet, din, inanç, mezhep ve milliyet mensubu bazı kişiler, ortak paydada buluşmak ve güçlerini birleştirmek için topladıkları bin imzanın duyurusunu yapmak üzere bir araya geldi.

Taksim'de düzenlenen basın toplantısında, şimdiye kadar ayrı durmuş kesimlerin, ortak hayatı sürdürebilmek için, ortak paydalarda buluşmaları gereği dile getirildi.

Aralarında milletvekilleri, kanaat önderleri, aydınlar, sanatçılar, yazarlar, akademisyenler, bilimi insanları ve hukukçuların da bulunduğu grup, "Yan yanayız, bir aradayız." çağrısı yaptı.

Toplantıda bin kişinin imza attığı ifade edilen ortak metni okuyan tiyatro oyuncusu Tilbe Saran, "Bu toprakların ortak sahibi olan bizler, ortak yaşamı kurmak, korumak, geliştirmek için, siyasi parti, ideolojik aidiyet, inanç, din, mezhep, milliyet, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin 80 milyona sesleniyoruz." dedi.

Kutuplaşmak, birbirine düşmanlaşmak, Türk-Kürt, dindar-laik, evetçi-hayırcı diye bölünmek, onlar-bunlar şeklinde ayrıştırılmak istemediklerini ifade eden Saran, şöyle konuştu:

"İnancımızı, dinimizi, dilimizi, kültürümüzü, hayat tarzımızı kendi seçtiğimiz gibi, özgür, eşit, korkusuz, huzur içinde yaşamak; birbirimize güvenmek, dayanışmak istiyoruz. Savaşa sürüklenmekten, çatışmacı ortamdan, nefret dilinden, hukuk ihlallerinden, haklarımızın özgürlüğümüzün kısıtlanmasından, can ve mal güvenliğimizden, toplumun vicdanını yitirmesinden, ahlak aşınmasından, toplumsal duyarsızlıktan endişe duyuyoruz."

Ortak metinde yer alan OHAL'in kaldırılması, adalet ve hukuk güvenliğinin sağlanması, hesap veren, anayasal, şeffaf devlet için kararlı adımlar atılması gibi talepleri dile getiren Saran, sözlerini, "Ülkemizin geleceğinden sorumlu tüm yurttaşları, farklı kanaat önderlerini, sivil girişimleri, siyasi partileri güç birliğine çağırıyoruz." şeklinde tamamladı.

Metnin okunmasının ardından eski Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Milletvekili Ahmet Türk, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, eski ANAP Genel Başkanı Nesrin Nas ve eski milletvekili Abdülbaki Erdoğmuş, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Prof. Dr. Aysel Çelikel, Akademisyen Yazar Cihangir İslam, Yazar Oya Baydar, Sanatçı Gülriz Sururi, HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kazım Güleçyüz, eski MAZLUM DER Genel Başkanı ve Yazar Ömer Faruk Gergerlioğlu, Gazeteci Yazar Hrant Dink'in eşi ve Hrant Dink Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Rakel Dink, eski CHP Milletvekili, eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen'in de aralarında bulunduğu bazı kişiler görüşlerini dile getirerek, güçleri birleştirme çağrısında bulundu.

Sağlık sorunları nedeniyle toplantıya katılamayan Yazar Tarık Ziya Ekinci ve eski Başbakan Yardımcılarından Ertuğrul Yalçınbayır'ın mesajları da okundu.

Yorumlar