Yale Üniversitesi'den "kölelik" özrü

Yale Üniversitesi, kölelikle bağlantıları ve geçmişteki rolü nedeniyle resmi bir özür dileme açıklaması yaptı. Üniversite, köleleştirilmiş kişilerin tarihine olan katkılarını kabul ettiğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Yale Üniversitesi'den "kölelik" özrü

Yale Üniversitesi, ABD'nin en köklü eğitim kurumlarından biri olarak, kölelikle olan bağlantıları sebebiyle özür diledi. 16 Şubat Cuma günü yapılan açıklamada, yıllar süren araştırma ve çalışmalar sonucunda, üniversitenin kölelikle olan tarihi rolünün kabul edildiği ifade edildi.

KÖLELEŞTİRİLMİŞ KİŞİLERİN EMEĞİNE SAYGI

Üniversite, yaptığı açıklamada, "Bugün, Yale Üniversitesi adına, üniversitemizin kölelikteki tarihi rolü ve köleleştirilmiş insanların emeği, deneyimleri ve üniversitemizin tarihine olan katkılarını kabul ediyoruz" dedi. Bu adım, köleleştirilmiş kişilere yönelik bir saygı göstergesi olarak değerlendiriliyor.

200'DEN FAZLA KÖLELEŞTİRİLMİŞ KİŞİ TESPİTİ

Yale Üniversitesi ve Kölelik Araştırma Projesi, Ekim 2020'den bu yana kölelikle olan bağları üzerine kapsamlı bir araştırma yürütüyordu. Çalışma sonucunda, üniversitenin köleleştirilmiş insanlara sahip olduğuna dair kesin bir kayıt olmamakla birlikte, üniversitenin kurucularının ve ilk dönem liderlerinin köle sahibi olduğu belirlendi. Araştırma, 200'den fazla köleleştirilmiş kişiyi tespit etti.

ÖZÜR VE İLERİYE DÖNÜK ADIMLAR

Yale Üniversitesi, geçmişteki hatalarını kabul etmenin ve özür dilemenin, ileriye doğru atılacak adımların yalnızca bir parçası olduğunu vurguladı. Tarihi özür, üniversitenin tarihindeki karanlık lekelerle yüzleşmesi ve daha adil bir gelecek için çaba göstermesi açısından önemli bir adım olarak görülüyor.

Yorumlar