"Yaklaşık 2 bin şantiyede hız kesmeden çalışıyoruz"

- Devlet Su İşleri Genel Müdürü Acu: "Yaklaşık 2 bin şantiyede, suyun toprak ve insana kavuşması adına hız kesmeden çalışıyoruz" - "Ülke genelinde 72 baraj, 401 gölet, 227 sulama, 460 taşkın koruma ve bunların dışında 172 diğer işlerde olmak üzere toplam bin 332 tesisin inşaatı hız kesmeden sürdürülüyor" - "Ülkemizde de yıllık tüketilen suyun yüzde 70'inden fazlası sulama maksatlı kullanılıyor. Yıllık tüketilen 44 milyar metreküp suyun 32 milyar metreküpü sulama sektöründe, 7 milyar metreküpü içme suyu sektöründe, 7 milyar metreküpü ise sanayide harcanıyor"

Google Haberlere Abone ol
"Yaklaşık 2 bin şantiyede hız kesmeden çalışıyoruz"

ANKARA (AA) - ZEHRA AYDIN TURAPOĞLU - Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, Türkiye'de 2 bin şantiyede, suyun toprak ve insana kavuşması için çalışmaların aralıksız devam etiğini söyledi.

Genel Müdür Acu, Türkiye'nin daha da güçlü hale getirilmesi konusunda DSİ'nin çok büyük yatırımlar yaptığını belirtti.

Türkiye'nin yarı kurak iklim kuşağında yer alan ve kullanılabilir su miktarı açısından bakıldığında su stresi altında olan bir ülke olduğunu aktaran Acu, bu tablonun, su kaynaklarının rasyonel yönetimini ve verimli kullanımını zorunlu hale getirdiğini söyledi.

"İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışıyla hizmet ettiklerini dile getiren Acu, şu bilgileri verdi:

"Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce yurt genelinde baraj, gölet, sulama ve taşkın koruma gibi tesislerin inşası için, 1332 şantiyede çalışmalar aralıksız devam ediyor. Bu çerçevede ülke genelinde 72 baraj, 401 gölet, 227 sulama, 460 taşkın koruma ve bunların dışında 172 diğer işlerde olmak üzere toplam 1332 tesisin inşaatı hız kesmeden sürdürülüyor. Bununla birlikte ilave 453 işimizde, şantiye açma çalışmalarımız devam ediyor. Son çıkan yasa ile toplulaştırma çalışmalarının kurumumuza devredilmesi ile birlikte bu kapsamda da 195 şantiye ile beraber toplamda yaklaşık 2 bin şantiyede suyun toprak ve insana kavuşması adına hız kesmeden çalışıyoruz."

- "Modern sulama sistemleri ile milli gelire katkı sağlıyoruz"

Genel Müdür Acu, DSİ tarafından son yıllarda hayata geçirilen modern sulama sistemleri ile daha az su ile daha fazla ve daha kaliteli ürün elde edildiğini vurguladı.

Türkiye'nin yüzölçümünün 78 milyon hektar olduğunu, yapılan etütlere göre mevcut su potansiyeli ile teknik ve ekonomik olarak sulanabilecek arazi miktarının ise 8,5 milyon hektar olarak hesaplandığını ifade eden Acu, bu miktarın 6,5 milyon hektarının sulamaya açıldığını söyledi.

Acu, "Sulu tarımla kuru tarım arasında, gelir açısından bakıldığında 5 ila 10 kat fark bulunmaktadır. Modern sulama sistemlerinin kullanılması ile birlikte ortaya çıkan bu fark, direkt vatandaşlarımızın cebine girecek ve milli gelirde ciddi bir artış meydana gelecektir." dedi.

- Enerji arz güvenliğinin teminatı HES'ler

Evlerde yanan her 4 ampulden birinin enerjisinin HES'lerden sağlandığına dikkati çeken Acu, şöyle konuştu:

"Türkiye'de teorik hidroelektrik potansiyel 433 milyar kilovatsaat, teknik olarak değerlendirilebilir potansiyel 216 milyar kilovatsaat, teknik ve ekonomik olarak değerlendirilebilir potansiyel ise bugün için yaklaşık 168 milyar kilovatsaat olarak hesaplanmıştır. Günümüz itibarıyla Türkiye'de (özel sektör ve kamu) 566 hidroelektrik santral işletmede bulunmaktadır. Bu santraller, 26 bin 230 megavat kurulu güce ve toplam potansiyelin yüzde 55'ine karşılık gelen 96 bin gigavat yıllık ortalama üretim kapasitesine sahiptir. Hidroelektrik potansiyelin enerjiye dönüştürülmesi sürecinde, DSİ, bu alanda oluşturulan 26 bin 230 megavat kurulu gücün 12 bin 369 megavatını (yüzde 47) gerçekleştirmiştir."

- İçme suyu temini için dev projeler inşa ediliyor

Türkiye'nin içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacının yarısından fazlasının DSİ tarafından yapılan içme suyu tesislerinden karşılandığını aktaran Acu, "Kuruluşumuzca içme suyu faaliyetlerine başlanılan 1968'den bugüne kadar, yılda toplam 3,88 milyar metreküp içme suyu sağlanmaktadır. İnşaatı devam eden 57 yerleşim yerindeki tesisler tamamlandığında, yaklaşık 23 milyon kişiye daha yılda 2,01 milyar metreküp içme suyu sağlanmış olacaktır." diye konuştu.

Planlama, proje ve inşaat aşamasındaki tesislerin de tamamlanmasıyla yıllık ilave 950,87 milyon metreküp içme suyu daha temin edileceğine dikkati çeken Acu, 41 il ve KKTC'de yapımı tamamlanan 80 arıtma tesisinde, günde yaklaşık 8,4 milyon metreküp AB standartlarında arıtılmış su üretildiğini vurguladı.

Acu, tüm illere yönelik içme suyu planını hazırladıklarını, bu plan çerçevesinde, şehirlerin 2040, 2050 ve 2071 yıllarına kadar olan içme suyu meselesini çözüme kavuşturacaklarını kaydetti.

- DSİ'den su talebine çözüm

Dünyada suyun en çok tüketildiği sektörün, tarım sektörü olduğuna, bu sektörde yapılacak su tasarrufunun büyük önem taşıdığına işaret eden Acu, "Ülkemizde de yıllık tüketilen suyun yüzde 70'inden fazlası sulama maksatlı kullanılıyor. Yıllık tüketilen 44 milyar metreküp suyun 32 milyar metreküpü sulama sektöründe, 7 milyar metreküpü içme suyu sektöründe, 7 milyar metreküpü ise sanayide harcanıyor. Tarımda tüketilen su, toplam tüketilen su miktarının yüzde 73'üne karşılık geliyor." dedi.

Acu, tarımsal sulama amaçlı bu su tüketimini, 2023'e kadar yüzde 64'e düşürmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, modern sulama sistemlerine büyük önem verdiklerini dile getirdi.

Topoğrafik ve hidrolojik koşulları uygun olan yerlerde, borulu sulama sistemlerinin yaygınlaştırılmasını temel politika olarak kabul ettiklerine dikkati çeken Acu, böylece sulama suyu tasarrufu sağlayıp, birim sudan daha fazla faydalanabildiğini vurguladı.

Acu, en modern sulama metodu olan yüksek basınçlı kapalı sulama sistemleriyle suyun daha verimli kullanıldığını sözlerine ekledi.

Yorumlar