Yahudiler, UNESCO'nun Mescid-i Aksa kararının gölgesinde Sukot'u kutladı

- Onbinlerce Yahudi, Mescid-i Aksa'nın kuzey batısındaki Ağlama Duvarı'nın önünde toplanarak Sukot bayramını kutladı

Google Haberlere Abone ol
Yahudiler, UNESCO'nun Mescid-i Aksa kararının gölgesinde Sukot'u kutladı

KUDÜS (AA) – İsrail’de, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO), Yahudilerce kutsal sayılan Ağlama Duvarı'nın da (Burak Duvarı) içinde bulunduğu Mescid-i Aksa’nın Musevilikle bir bağının olmadığına ilişkin kararının tartışıldığı bugünlerde on binlerce Yahudi, Sukot bayramını (Çardaklar bayramı) kutlamak için Ağlama Duvarı'na akın etti.

İsrailoğulları’nın çölde geçici barınaklarda yaşayarak dolaştıkları kırk yılı temsil eden Sukot bayramı münasebetiyle Mescid-i Aksa’nın kuzey batısında yer alan Ağlama Duvarı'nın önünde toplanan binlerce Yahudi, etrog (turunçgillerden bir meyve) ve lulav (hurma ağacı dalı) bitkileriyle Tevrat’tan dualar okuyarak ayin yaptı.

İsrail’in Arapça yayın yapan internet sitesi Al-Masdar ise 50 bini aşkın Yahudi’nin Ağlama Duvarı'nda ayin yapmasının, UNESCO’nun Mescid-i Aksa’nın Musevilikle bir bağının olmadığına ilişkin kararını protesto anlamı taşıdığını belirtti.

Yahudi inancına göre, Sukot bayramı, İsrailoğulları’nın çölde geçici barınaklarda yaşayarak dolaştığı kırk yılı temsil ediyor. Sukot kelimesi ‘çardaklar' anlamına gelir ve "geçici barınaklara" gönderme yapmak için kullanılır.

Yahudiler, Tevrat’a göre bu bayramda, çölde geçirdikleri kırk yılı hatırlamak için, 7 gün boyunca çardakların altında yaşıyor.

Radikal Yahudi yerleşimciler, özellikle Yahudi bayramlarında İsrail askerlerinin geniş güvenlik önlemleri altında Mescid-i Aksa’nın avlularına girerek, Harem-i Şerif’i ihlal ediyor.

İsrail yönetimi 2003'ten itibaren Yahudi yerleşimcileri, polis korumasında Aksa'nın avlusuna alıyor ve zaman zaman Müslümanların girişlerine yaş sınırlaması getiriyor. Birçok radikal Yahudi örgüt ve siyasetçi, üzerinde daha önce iki kez yıkılan bir Yahudi tapınağının bulunduğuna inandıkları Harem-i Şerif'in kendileri için de ibadete açılması çağrısında bulunuyor.

UNESCO Yürütme Kurulu, Dışişleri Komisyonu’nun Mescid-i Aksa ile ilgili aldığı ve bu kutsal yerin Musevilikle bağına ilişkin herhangi bir ibarenin bulunmadığı kararını onaylamıştı.

UNESCO Dışişleri Komisyonu'na sunulan karar tasarısı, 6'ya karşılık 24 oyla kabul edilmişti. 26 üye çekimser kalırken, iki üye oylamaya katılmamıştı. İsrail’in tepkiyle karşıladığı karar için Fransa çekimser oy kullanırken, ABD, Almanya ve İngiltere "hayır" oyu kullanan ülkeler arasında yer almıştı.

İsrail, Dışişleri Komisyonunun kararına tepki olarak UNESCO ile tüm ilişkilerini cuma günü dondurmuştu.

Yorumlar