Yabancı sınırlaması işe yaradı, fiyatlar düştü

Antalya'da yabancı oturumuna getirilen sınırlama sonrasında kentte bulunan 40 bin kişi ayrılırken, fiyatlarda da önemli oranlarda düşüş yaşanmaya başladı. Antalya'da birçok mahallede artık yabancıya konut satışı veya oturum izni verilmiyor.

Google Haberlere Abone ol
Yabancı sınırlaması işe yaradı, fiyatlar düştü

Antalya, son birkaç yılda Rusya ve Ukrayna'dan yoğun göç alarak yabancı yerleşik nüfusunun önemli ölçüde artışına tanık oldu. Ancak son bir yılda, kira ve konut fiyatlarındaki fahiş artışlar nedeniyle bu trend tersine döndü. Özellikle Rus vatandaşları, daha uygun yaşam koşulları arayışı içerisine girerek Dubai ve Sırbistan gibi alternatif destinasyonlara göç etmeye başladı.

KİRA VE KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞ

Antalya'da kira ve konut fiyatları, son dönemde yaşanan yabancı nüfus artışı ile birlikte astronomik seviyelere ulaştı. Özellikle 2022'nin şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı sonrası, şehre akın eden Rus ve Ukraynalılar nedeniyle fiyatlar daha da yükseldi. Bu durum, yerel halkın yanı sıra, özellikle sahil ilçelerinde yaşayan polis, öğretmen gibi memurların da yaşam koşullarını zorlaştırdı.

NÜFUS DÜŞÜŞÜNÜN ETKİLERİ

Son bir yılda Antalya'daki yabancı nüfusta yaşanan 40 binlik düşüş, şehrin sosyal ve ekonomik yapısını da etkilemeye başladı. Emlak sektörü başta olmak üzere, kafe, restoran ve diğer birçok sektörde de durgunluk gözleniyor. Yabancılar için daha önce cazibe merkezi olan Antalya, artık Avrupa ve Dubai gibi alternatiflere kıyasla daha pahalı bir şehir haline geldi.

YENİ GÖÇ DÖNEMİ

İkamet izinlerinde yaşanan zorluklar ve yüksek yaşam maliyetleri, Rus ve diğer yabancı vatandaşları yeni destinasyonlara yönlendiriyor. Dubai ve Sırbistan başta olmak üzere birçok ülke, Rus göçmenleri ağırlamaya başladı. Bu yeni göç dalgası, hem Antalya'nın demografik yapısını hem de ekonomik dengelerini değiştirecek gibi görünüyor.

Yorumlar