Yabancı gazeteciler için 13. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi

- 13 ülkeden 24 muhabir, kameraman, spiker ve yapımcının katıldığı AA Haber Akademisi, TİKA ve Polis Akademisinin iş birliğiyle düzenlenen "13. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi" devam ediyor - Programın ilk bölümünde kursiyerler "rota belirleme ve harita okuma" ile "sığınmacılar ve mülteci kampları" gibi konularda teorik ders görürken "ilk yardım", "toplumsal olaylar" ve “yakın savunma” konularında da uygulamalı eğitim aldı

Google Haberlere Abone ol
Yabancı gazeteciler için 13. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi

ANKARA (AA) - Anadolu Ajansı (AA) Haber Akademisi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Polis Akademisinin iş birliğiyle düzenlenen "13. Dönem Savaş Muhabirliği Eğitimi"nde habercilerin zorlu eğitimi devam ediyor.

Savaş, afet ve olağanüstü hallerde görev yapacak muhabirler yetiştirmek amacıyla düzenlenen programda, kursiyerler, alanında uzman isimler tarafından eğitiliyor.

Eğitime katılan habercilere, görev başında maruz kalabilecekleri saldırı ve tehlikelere karşı hayatta kalabilmeleri için gerekli bilgiler veriliyor.

Programa Afganistan, Bangladeş, Bosna Hersek, Filipinler, Kamerun, Karadağ, Kenya, Nijer, Pakistan, Sırbistan, Somali, Sri Lanka ve Yemen'den 24 muhabir, kameraman, spiker ve yapımcı katılıyor.

Eğitimin ilk bölümünde öğrencilere "Rota belirleme ve harita okuma", "Hava ve deniz operasyonları", "Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) saldırılar", "Savaş teorisi ve terminolojisi", "Sığınmacılar ve mülteci kampları", "Olağanüstü hallerde teknoloji ve bilgi iletim güvenliği", "Savaş hukuku", "Ortadoğu jeopolitiği" ve "İkna stratejileri ve algı" derslerinde teorik bilgiler aktarıldı.

Uzman eğitimciler, habercilerin görev başında kendileri ya da çevredekilerin yaralanması durumunda yapmaları gerekenleri "İlk yardım" dersinde uygulamalı gösterdi.

Savaş muhabiri adayları "Yakın savunma" dersinde görev esnasında can güvenliklerini korumaya yönelik eğitim aldı.

Polis Akademisinin Gölbaşı yerleşkesinde gerçekleştirilen "Toplumsal olaylar, kurşun geçirmez ekipman, gaz maskesi kullanımı" dersinde kursiyerler, kitlesel olaylarda nasıl davranmaları gerektiğini öğrendi. Uygulama sırasında kursiyerlere TOMA ve biber gazı ile müdahalede bulunuldu.

Kursiyerlerden Mohamed Azize Mbohu, "Bu sıra dışı eğitim bize tecrübe kazandırıyor ve son derece zor koşullarda hareket edebilmeyi öğretiyor. Haber nerede olursa olsun peşinden gitmek, bilgiye ulaşabilmek gerekiyor. Biz de şartlar ne olursa olsun böyle yapıyoruz. Burada duyularımız, kişisel sınırlarımız sınanıyor. Sonunda insan, haberin her şeyden üstün olduğunu anlıyor. Bu galibiyet de habercinin cesaretiyle oluyor. Savaş sırasında haberci de savaştadır çünkü o da haberin peşindedir ve cesur olmalıdır. Bu uygulama da nefes kesiciydi." dedi.

Eğitimlerin zor fakat çok yararlı ve önemli olduğunu belirten Mohammed Hamood Ali Alragawi de görevini bundan sonra daha güvenli şekilde yapabileceğini ifade etti.

Uygulamalı eğitimin kursiyerlerin moralini yükselttiğini anlatan Drazen Radulov ise "Bu güzel bir uygulamaydı. Sanırım bu sınavı başarıyla geçtik." diye konuştu.

Eğitimi eğlenceli bulan Abdoulaye Ibrahim Bachir de uygulama sırasında önce gaza sonra suya maruz kaldıklarını belirtti.

Program 14 Eylül'de sona erecek.

Yorumlar