"Widodo'nun gelişi resmi ziyaretin çok ötesindedir"

- Türkiye-Endonezya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Dağ: - "Endonezya Devlet Başkanı Widodo'nun bizi ziyaret etmesi, bizim de Endonezya'yı ziyaret etmemiz, iki ülke arasındaki resmi ziyaretin çok ötesindedir. Ekonomik olarak dünyada nüfusunun büyük bir kısmı Müslüman olan iki ülkenin beraber iş yapması noktasında çok büyük anlam taşır"

Google Haberlere Abone ol
"Widodo'nun gelişi resmi ziyaretin çok ötesindedir"

ANKARA (AA) - NAZLI YÜZBAŞIOĞLU - Türkiye-Endonezya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, "Endonezya Devlet Başkanı Widodo'nun bizi ziyaret etmesi, bizim de Endonezya'yı ziyaret etmemiz, iki ülke arasındaki resmi ziyaretin çok ötesindedir." dedi.

Dağ, bu akşam Türkiye'ye gelecek ve yarın resmi temaslarına başlayacak Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo'nun ziyaretinin parlamenter diplomasi ve ikili ilişkiler açısından önemini AA muhabirine değerlendirdi.

Parlamentolar arası ilişkilerin ülkeler arası temaslarda demokrasi ve ikili ilişkilere çok önemli katkı sağladığını belirten Dağ, 1 Kasım 2015'ten bu yana Türkiye-Endonezya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu'nun başkanlığını yürüttüğünü söyledi.

Bu çerçevede Endonezya'daki muhataplarıyla sık sık görüştüklerini aktaran Dağ, şöyle devam etti:

"Orada farklı bir sistem var. Dış ilişkiler diye dostluk grubuyla alakalı bir komisyon var. Bütün ülkelerle dostluk grubu çalışmalarına onlar bakıyorlar. Bizde, her ülke için ayrı ayrı dostluk grubu başkanlığı ve her partiden üyeleri var ama orada bir tane başkan var, o başkan bütün parlamento dostluk grubu başkanlarıyla bir arada görüşmeler yapıyor. Onun için onların yoğunluğu çok daha fazla oluyor. Buna rağmen, parlamentolar arası dostluk grubu noktasında dış ilişkilerden biraz daha farklı bir bakış açısıyla ülke ilişkilerini, ikili ilişkileri geliştirmek için bir görev ifa ediyoruz."

- "Widodo'nun gelişi resmi ziyaretin çok ötesindedir"

Endonezya'nın Güneydoğu Asya'nın ekonomik açıdan en önemli ülkesi olduğunu ifade eden Dağ, "Ada ülkesi olması sebebiyle çok büyük önem arz ediyor. Yer altı kaynakları üst düzeyde. Ekonomisinin kuvvetli olmasının başında da sanayisi, üretimi geliyor." dedi.

Nüfusunun büyük bir kısmı Müslüman olan Endonezya'nın Çin, Hindistan, ABD'nin ardından en fazla nüfusa sahip ülke olduğunu vurgulayan Dağ, "Eskiden bu yana değişik platformlarda Endonezya ile bir aradayız. İslam İşbirliği Teşkilatında (İİT), G20'de, D8'de hep bir arada görev ifa ediyoruz. Aynı zamanda nüfusunun bir kısmı Müslüman olarak dünyada etkili iki ülkeden biriyiz." diye konuştu.

İki ülke arasındaki ilişkilerin çok eskilere dayandığına işaret eden Dağ, şunları söyledi:

"Osmanlı'dan bu yana çok önemli ilişkiler var. Özellikle bölgenin İslamlaşması, Müslümanlaşması konusunda Osmanlı dönemindeki denizcilerin çok büyük etkisi olduğunu Endonezya ziyaretimizde gördük. Hatta mekan ziyaretlerinde Osmanlı padişahlarının resimlerinin halen saklandığını görmek bizi mutlu etti. Onun için, Endonezya Devlet Başkanı Widodo'nun bizi ziyaret etmesi, bizim de Endonezya'yı ziyaret etmemiz iki ülke arasındaki resmi ziyaretin çok ötesindedir. Ekonomik olarak dünyada nüfusunun büyük bir kısmı Müslüman olan iki ülkenin beraber iş yapması noktasında çok büyük anlam taşır. Aynı zamanda ortak tarihsel özellikleri olan iki ülkenin birbiriyle kilometrelerce uzaklığı olsa da bir arada ortak işler yapması nedeniyle de çok büyük anlam taşır."

Dağ, Türkiye ve Endonezya'nın en genç nüfusa sahip ülkeler arasında yer aldığına işaret ederek şöyle konuştu:

"Endonezya'da nüfusun yüzde 50'den fazlası 29 yaşın altında. Bizim ülkemiz de aynı şekilde. Gelecek vizyon noktasında, on yılların plan ve programını yaparken iki ülkenin dünya ekonomisine, siyasetine, barışına çok büyük katkısı olacağını, Müslümanların sıkıntı çektiği şu dönemde iki ülkenin ortaya koyacağı vizyonla bu sıkıntıların da ortadan kalkabileceğini düşünüyorum. O anlamda, bu ziyaretin, normal resmi ziyaretlerin çok daha üstünde, fevkinde bir anlam taşıdığını düşünüyorum."

Endonezya'da senato ve temsilciler meclisi şeklinde iki türlü parlamento olduğuna dikkati çeken Dağ, demokrasinin yerleşmesi ve daha da ilerlemesi açısından iki ülkenin zaman zaman görüş ve deneyim paylaşımında bulunduğunu vurguladı.

D8 platformunda öncü görevler üstlenen iki ülkenin ilişkilerinde 2006'dan sonra ivme kaydedildiğini belirten Dağ, "İhracat ve ithalat rakamlarına baktığımızda yüzde 50'ye yakın artışların o dönemden sonra oluştuğunu görüyoruz. 2015 Temmuz sonu Ağustos başında Sayın Cumhurbaşkanımız Endonezya'yı ziyaret etti. Orada DEİK tarafından iki ülke arasında stratejik bir ticaret ilişkisi kurulması noktasında birtakım görüşme ve anlaşmalar yapıldı. 2016 Mayıs başında Meclis Başkanımızla birlikte bir ziyaret gerçekleştirdik." dedi.

Endonezya Devlet Başkanı Widodo'nun Türkiye'nin ev sahipliği yaptığı G20 toplantısı için 2015'te de Türkiye'ye geldiğini hatırlatan Dağ, iki ülke ilişkilerinin devlet başkanları, bakanlar ve üst düzey yetkililer seviyesinde hem karşılıklı ziyaretlerde hem de uluslararası platformlarda devam edeceğini kaydetti.

Yorumlar