WhatsApp Business nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır, ücretli mi, ne kadar, farkı ne?

WhatsApp Business nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır, ücretli mi, ne kadar, farkı ne?

Google Haberlere Abone ol
WhatsApp Business nedir, ne işe yarar, farkı ne?

WhatsApp Business nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır, ücretli mi, ne kadar, farkı ne?

Mesajlaşma platformu WhatsApp, işletmeler için veya bu şekilde kullanmak isteyen gerçek kişiler için Whatsapp Business adlı bir uygulama hizmete sundu.

Normal WhatsApp'ta bulunmayan birçok özellik barındıran WhatsApp Business işletmeler için kolaylık sağlıyor. 

Peki, WhatsApp Business nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır, ücretli mi, ne kadar, farkı ne?

WhatsApp Business, küçük işletme sahipleri düşünülerek oluşturulmuş ücretsiz özel bir Android ve iPhone uygulamasıdır. WhatsApp Business, mesajları otomatik hale getirmek, sıralamak ve hızlı yanıt vermek için araçlar sağlar ve bu sayede müşterilerle haberleşmeyi kolaylaştırır. WhatsApp Business özellikle WhatsApp Messenger gibi görünmesi ve çalışması için tasarlanmıştır. Mesaj göndermekten fotoğraf göndermeye kadar, WhatsApp Messenger’da yapmaya alıştığınız her şeyi yapmaya devam edebilirsiniz.

Şimdilerde deneme amaçlı bazı ülkelerde Beta sürüm olarak aktif edilen uygulama, özellikle sosyal medya aracılığıyla satış yapan küçük işletmeler, Instagram butikleri vs. için büyük kolaylık sağlayacak.

Whatsapp, “Business” özelliğiyle kullanıcı kitlesine işletmeleri, bilhassa KOBİ’leri katmayı hedefliyor. Böylece bu uygulama ile KOBİ düzeyindeki markalar sosyal medyada satışa daha kolay adapte olabilecekler.

Bir önceki paragrafta belirttiğimiz gibi uygulama henüz dünya genelinde kullanılamıyor. Şimdilik sadece Endonezya, İtalya, Meksika, ABD ve Birleşik Krallık’ta test amaçlı kullanıma açıldı. Test kullanımının ardından tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kullanıma sunulmuş durumda. Whatsapp Business, işletmelerin yararına olan birçok özellik taşıyor.

Özellikle sosyal medya üzerinden satış yapan birçok marka, tüketiciyle olan iletişimini kişisel Whatsapp hesabı üzerinden yapmak zorunda kalıyor. Whatsapp Business, sunacağı “kurumsal” seçenek sayesinde kişisel alanın korunmasını sağlayacak. Böylece işletme ile müşteri arasındaki iletişim daha kurumsal bir havada gerçekleşmiş olacak. Bu da e-ticaretin “iletişim” dinamiklerini değiştirecek bir gelişme olarak yorumlanabilir.

WhatsApp Business’ın bir diğer özelliği işletmelerin web site bilgilerini, e-posta ve işletme adreslerini müşterilerle paylaşabilmesine olanak vermesidir. Ayrıca “otomatik mesaj” özelliği sayesinde işletmeler artık anlık olarak birçok müşteriye aynı anda cevap verebilecek. İşletmelerin bir diğer sorunu olan FAQ’lar için hızlı cevaplar kullanılabilecek ve böylelikle en büyük rekabet araçlarından biri olan 7/24 Responce / Etkileşim daha da güçlendirilmiş olacaktır. Bu arada uygulama, işletmelere numara engelleme ve bir kullanıcıyı spam olarak şikayet etme hakkı da veriyor.

Uygulamanın tüketicilerle kurulan iletişime dair sunduğu / sunacağı  istatistikler ise işletmelerin yeni iletişim stratejisi ve reklam politikası belirlemesi açısından önem bir detay olarak karşımıza çıkıyor. İstatistik metrikleri arasında kaç mesajın / metnin başarıyla iletildiği, kaç mesajın hedefe ulaştığı ve hedefe ulaşan mesajların okunma oranı ile okunan mesajlara tüketicinin verdiği tepki / aksiyon / hareket gibi bir takım detaylar mevcut. Tüm dünyada kullanıma sunulduktan sonra çok geçmeden “onaylı” hesapların da olacağı Whatsapp Business’ı işletmeler mobilde olduğu gibi Whatsapp  Web sayesinde masaüstünde de kullanabilecekler.

WHATSAPP BUSİNESS ÖZELLİKLERİ

Buraya kadar aktardığımız bilgiler ışığında uygulamanın özelliklerini maddeler halinde özetleyelim. Buna göre Whatsapp Business;

Kurumsal Hesap seçeneğinin olması

Müşteriyle kurumsal düzeyde iletişim imkanı

Onaylı Hesap işaretinin olması

Otomatik mesaj özelliği

Sık sorulan sorular eklenmesi

Firma iletişim bilgilerinin eklenebilmesi

İstatistikler

Kullanıcı engelleme ve spam

Whatsapp Web ile masaüstü kullanımı fırsatı gibi özelliklere sahip. Whatsapp ise uygulamanın özelliklerini 3 ana başlıkta özetliyor. Whatsapp’ın ifadeleriyle şu anda uygulamada sunulan bazı özellikler şunlardır:

İşletme profili; şirketin adresi, e-postası ve web sitesi gibi önemli bilgileri listelemek için.

İstatistikler; kaç tane mesajın başarıyla gönderildiğini, ulaştığını ve okunduğunu görmek için.

Mesajlaşma araçları; müşterilere hızlı bir şekilde yanıt vermek için.

Yorumlar