Washington'da vize krizinin iş dünyasına etkileri paneli

- MÜSİAD ABD Başkanı Tuncer: - "Yaşanan vize krizi iki ülkenin hem iş adamları hem de halkları tarafından büyük bir şaşkınlıkla karşılandı. İki ülkenin siyasi olarak zaman zaman tansiyonu yüksek ya da düşük dönemlerden geçmesine rağmen Türk ve Amerikalı iş adamları ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilerin günlük siyasi gerilimlere kurban edilemeyecek kadar önemli olduğu noktasında hemfikir"

Google Haberlere Abone ol
Washington'da vize krizinin iş dünyasına etkileri paneli

WASHINGTON (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ABD Başkanı Mustafa Tuncer, "Türk ve Amerikalı iş adamları ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilerin günlük siyasi gerilimlere kurban edilemeyecek kadar önemli olduğu noktasında hemfikir." dedi.

Tuncer ve Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA) Amerikan Ticaret Odası Temsilciliği Başkanı Ali Osman Akat, Washington'daki "Vize krizinin iş dünyasına etkileri" konulu panelde Türkiye ve ABD arasındaki vize krizinin iş dünyasına etkilerini değerlendirdi.

İki ülkenin NATO üyeliği başta olmak üzere uzun yıllara dayanan bir dostluk ve müttefiklik ilişkisi olduğunun altını çizen Tuncer, "Yaşanan vize krizi iki ülkenin hem iş adamları hem de halkları tarafından büyük bir şaşkınlıkla karşılandı. İki ülkenin siyasi olarak zaman zaman tansiyonu yüksek ya da düşük dönemlerden geçmesine rağmen Türk ve Amerikalı iş adamları ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilerin günlük siyasi gerilimlere kurban edilemeyecek kadar önemli olduğu noktasında hemfikir." ifadelerini kullandı.

Vize kısıtlamalarının iki ülkenin can damarlarına yönelik bir hamle olarak algılandığını anlatan Tuncer, MÜSİAD'ın bu durumu çok çeşitli platformlarda dile getirildiğini belirtti.

Tuncer, özellikle politika yapıcılara ve gazetecilere yazılan mektuplarda Türkiye'nin hem kendi bölgesinde, hem de Asya ve Avrupa'da güçlü bir köprü pozisyonunda olduğuna dikkat çekildiğini aktararak "Türkiye'nin bölgedeki olası oluşumlara feda edilemeyecek kadar önemli olduğunun altını çizdik." dedi.

Tuncer, ayrıca vizelerin askıya alınması kararının yanlış olduğunun farkına varılmasının ve krizin çözümüne yönelik adımların atılmaya başlanmasının iş dünyasını memnun ettiğini sözlerine ekledi.

Akat ise siyasi dalgalanmaların Türkiye ve ABD arasındaki ekonomik ilişkileri olumsuz etkilemesine izin vermemek için büyük çaba sarf ettiklerini kaydetti.

İki ülke arasındaki vize kısıtlamalarının ve ticari engellerin en kısa sürede tamamen kalkmasını arzuladıklarını vurgulayan Akat, "Ülkemizin 2023 hedefine ulaşması için Amerika pazarı çok önemli. Bunu daha iyi bir şekilde değerlendirmek istiyoruz." diye konuştu.

Yorumlar