Vozol zararlı mı? Puff mu daha zararlı sigara mı?

Vozol isimli elektronik sigara kullananlar uzun zamandır zararları konusunda araştırma yapıyor. Birçok kullanıcı Vozol, Puff mu daha zararlı yoksa normal sigara mı şeklinde aramalar yapıyor. Bu şekilde düşünmeleri bile aslında elektronik sigaranın zararlı olduğunu kabul ettikleri anlamına geliyor.

Google Haberlere Abone ol
Vozol zararlı mı? Puff mu daha zararlı sigara mı?

Vozol zararlı mı? Puff mu daha zararlı sigara mı? Nikotin, yakın zamana kadar sadece bağımlılık yaratan bir madde olarak bilinirken, kanser yapıcı etkisi olmayan bir madde olarak kabul ediliyordu. Bu nedenle elektronik sigara üretimi bu bilgiye dayandırılıyordu. Ancak son yıllarda, nikotinin vücutta yıkımı sırasında kansere neden olan bazı metabolitlere dönüştüğünü gösteren veriler ortaya çıktı. Bu durum, elektronik sigaranın masum olduğu inancını sorgulamamız gerektiğini gösteriyor. Bunun yanı sıra, elektronik sigara hakkında bilimsel gerçekler şunlardır:

Sigara ve tütün ürünleri dünya genelinde yılda 6 milyon kişinin ölümüne neden olmakta ve 2030 yılında 8 milyon kişinin sigaraya bağlı nedenlerden dolayı hayatını kaybedeceği tahmin edilmektedir. Sigara tüketimi ciddi bir ölüm nedenidir ve bunun engellenebilir olduğu unutulmamalıdır. Sigaraya bağlı ölümler genellikle kalp-damar hastalıkları, akciğer kanseri ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi hastalıklarla ilişkilidir.

VOZOL ZARARLI MI?

Nikotin sadece bağımlılık yapıcı bir madde değil, aynı zamanda daha fazlasını da yapmaktadır. Sigara dumanı yaklaşık 7.000 kimyasal madde içerir ve bunlardan yaklaşık 70'i, insan hücrelerinin genetik yapısını bozarak kansere neden olur. Nikotin, sigara içinde bulunan bir madde olarak beyne kan yoluyla ulaşır ve bağımlılıktan sorumlu olduğu bilinir. Ancak nikotinin kanser yapıcı etkisinin olmadığı düşüncesi yakın zamana kadar yaygındı ve elektronik sigara üretimi bu bilgiye dayanmaktaydı. Elektronik sigara (Vozol da dahil), bir pil tarafından çalıştırılan ve içerisinde belirli bir miktarda nikotin bulunan bir sıvının ısıtılarak buharlaştırılmasına ve solunmasına imkan veren bir sistemdir. Üreticiler, sistemin mantığının nikotini vücuda sigara dumanındaki diğer zararlı kimyasallara maruz kalmadan vermek olduğunu iddia etmişlerdir. Elektronik sigaranın üretimi 2003 yılında Çin'de başlamış ve 2006 yılından itibaren ABD ve Avrupa'da düzenlemeye tabi olmadan piyasaya sürülmüştür. Elektronik sigaranın (Vozol ve benzeri markalar) sigarayı bırakmaya yardımcı olma amacıyla kullanıldığı iddia edilse de, bu konudaki etkisikesin olarak kanıtlanmamıştır. Zamanla elektronik sigara üretimi tütün endüstrisinin kontrolüne geçmiş ve içeriği pek çok değişiklikle reklamları yaygınlaştırılmıştır.

Yıllar sonra elektronik sigaranın ciddi zararlı etkilerinin ortaya çıkacağı öngörülmektedir. Nikotinin vücutta metabolize olması sırasında kansere neden olan bazı metabolitlere dönüştüğünü gösteren veriler ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra, elektronik sigarada kullanılan sıvıda nikotin dışında birçok kimyasal madde bulunması son derece tehlikeli görülmektedir. Bu kimyasallardan bazıları, ısındığında sigara dumanındaki kanserojen maddelere dönüşebilen "formaldehit" ve "asetaldehit" gibi maddelerdir. Bu dönüşüm, kullanılan bataryanın voltajı, ısının derecesi ve elektronik sigara içindeki kimyasalların miktarına bağlı olarak değişebilir. Ayrıca elektronik sigara kullanıcılarında solunum sistemi yakınmalarında ve astım atağı sıklığında artış görülmektedir.

Fareler üzerinde yapılan deneylerde, nikotinin metabolize edilmesiyle ortaya çıkan bazı maddelerin fare ve insan akciğer ile mesane hücrelerinin genetik yapısında kanserojen değişikliklere neden olduğu gösterilmiştir. Ayrıca bu metabolitlerin vücudun doğal tamir mekanizmalarıyla genetik yapının düzeltilmesini engellediği tespit edilmiştir. Elektronik sigaranın kansere yol açtığını destekleyen ve giderek artan sayıda bilimsel bildiri bulunmaktadır.

Elektronik sigaranın sigarayı bırakmaya yardımcı olma iddiası da tartışmalıdır. Elektronik sigaraların amacı dışında kullanımının artması ve bu duruma bağlı olarak ortaya çıkan yan etkiler ayrı bir sorun olarak görülmektedir. Elektronik sigaraların cazip hale getirilmesi için tat ve koku veren katkı maddelerinin kullanılması, ekstra kimyasalların içeriğe girmesi anlamına gelir ve bu da özellikle sigara içmeyen gençler arasında elektronik sigara kullanımının başlamasına ve artmasına yol açar. Bu durum, elektronik sigara kullanan gençlerin ileride sigaraya daha yüksek oranda başlama olasılığını artırır. Nikotin bağımlılığının bu durumda etkili olduğu belirtilmektedir.

Son olarak, elektronik sigaranın arızalanması da sorunlara yol açabilir. Günümüzde birçok ülkede, elektronik sigara reklamlarının gençlerin özendirilmesini engellemek amacıyla tatlandırıcı gibi katkı maddelerinin kullanımının yasaklandığı bilinmektedir. Ancak bazı insanlar hem sigara hem de elektronik sigara kullanmaktadır. Bu şekilde kullanımın sigarayı bırakmaya bir faydası olmadığı ve ayrı bir sorun olduğu belirtilmektedir.

Özetlemek gerekirse, elektronik sigara hakkında bilimsel gerçekler, elektronik sigaranın masum olmadığını ve ciddi zararlı etkilere yol açabileceğini göstermektedir. Nikotinin kansere neden olan metabolitlere dönüşebildiği, elektronik sigara içindeki kimyasal maddelerin sağlık açısından tehlikeli olabileceği ve elektronik sigaranın sigarayı bırakmaya yardımcı olma iddiasının kanıtlanamadığı bilinmektedir. Elektronik sigara kullanımının daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyduğu ve kontrol altına alınması gerektiği sonucuna varılmaktadır.

PUFF SİGARA ZARARLI MI?

Zararsız oldu-ğu iddiasıyla internetten satılan "Puff Bar'ların kullanımı konusunda uzmanlar uyarıyor: Nikotin tuzu ile üretilmiş ve aroma ile tatlandırılmış bu ürünler elektronik sigara kadar zararlı. Nikotin içeren ve içermeyen e-Sigara'lar içe çekildiğinde reaktif oksijen moleküllerini açığa çıkarıyor. Reaktif oksijen molekülleri de DNA harabiyeti yapıyor. Aromalı ürünler daha ağır zehir ihtiva ediyor.

Vozol zararlı mı? Puff mu daha zararlı sigara mı?
Puff tehlikesi



Amerika'da 11-17 yaş arasında yapılan ve yeni yayınlanan Küresel Gençlik Tütün Araştırması sonuçlarının korkutucu olduğunu söyleyen Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı "Elektronik sigarada hedef gençler. Bu çalışmaya göre ortaokul ve liselerde 2,5 milyon öğrenci e-Sigara içiyor. Gençlerin en sık tek kullanımlık Puff Bar gibi yeni nesil bağımlılık yapıcı ürünleri tercih ettiği görülüyor. Çalışma son ayda e-Sigara kullanım sıklığının ortaokullarda yüzde 3, lise öğrencileri arasında ise 14,4 olduğunu gösteriyor. Öğrencilerin dörtte biri her gün e-Sigara kullanıyor. Yüzde 85'i aromalı ürünleri tercih ediyor. Kullanım yaşı 11'e düştü" diye anlattı.

Yorumlar