Vize krizinde kim ne dedi? CHP ve HDP aynı, MHP ise farklı

Türkiye ile ABD arasında yaşanan vize krizinde CHP ve HDP AK Parti hükümetini suçlayıcı ifadeler kullanırken, MHP ise ABD'yi kınayan bir açıklamada bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Vize krizinde kim ne dedi? CHP ve HDP aynı, MHP ise farklı

Sonhaberler | Haber Merkezi 

ABD'nin FETÖ operasyonlarını bahane ederek imza attığı vize krizinin yankıları devam ediyor. Krizin Türkiye iç politikasındaki yansımaları ise farklı oldu. CHP ve HDP, yaşanan krizden AK Parti hükümetini sorumlu tutarken, MHP ise yaşanan krizi farklı yorumladı. MHP, ABD'nin bölgedeki siyasi gelişmeler paralelinde duyduğu rahatsızlığı bu şekilde dışa vurduğunu belirtti. Vize kriziyle ilgili muhalefet partilerinden gelen tepkiler şöyle: 

CHP GRUP BAŞKAN VEKİLİ ENGİN ALTAY

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "ABD'nin bu tutumu kabul edilemez" dedi. 

Türk milletinnin haysiyetini aaşağılayan bir tututumdur. ABD''nin bu tutumu kabul edilemez. ABD'e bu kararını gözden geçirmesi çağrısında bulunuyoruz. Bu karar salt İstanbul Konsolosluğnunu çalışanlarıyla mı ilgilidir yoksa Rusya, İran... İzahat vermesi lazım. AK Parti'nin şuursuz hesapsız tümüyle iç siyasete dönük bu politikası Türkiye'ye itibar kaybettirmektedir. Diyalog süreci başlatılmalıdır. 

MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ERKAN AKÇAY

MHP grup Başkanvekili Erkan Akçay ise Amerikan yönetiminin vize kararının İdlib operasyonuyla ilgili olduğunu savundu.

ABD'nin Türk vatandaşlarına vizeyi askıya almasını yanlış buluyorum ve kınıyorum. ABD'nin Türk vatandaşlarına karşı bu tutumu hiç dostane bir karar değildir. 

Türkiye'nin almış oludğu vize kararını doğru buluyoruz. Umarım, ABD bu tutumundan kısa sürede vazgeçer. Bölgede sıcak gelişmelerin yaşandığı bu durumda vizenin askıya alınmış alınmaıs doğru olmamıştır. ABD'nin ileri sürdüğü gerekçeler yersizdir. Görüşmeler devam etsin ama Türkiye karşılıklı adımını atmış durumda, Türkiye'nin atımını eleştirmek yersizdir. Görüşmeler sürecekse bundan sonra da sürsün. 

HDP GRUP BAŞKANVEKİLİ MERAL DANIŞ BEŞTAŞ

HDP'li Meral Danış Beştaş, ABD'nin vize başvurularını durdurmasına ilişkin, "ABD'nin bu kararıyla Türkiye 3'üncü dünya ülkesi konumuna düştü. ABD ile ilişkilerin bu aşamaya gelmesinin tek sorumlusu AKP ve Erdoğan'dır" dedi. Meral Danış Beştaş, ABD'nin vize başvurularını durdurmasına ilişkin şunları söyledi: "Dünya her şeyin farkında. Başlarını kuma gömseler de her gün yeni bir gelişmeyle bir sarsıntı yaşanıyor. Şöyle bir tablo var Türkiye'de; başka bir ülkenin vatandaşını istediğim gibi tutuklarım, gözaltına alırım diyor. Sonucu da böyle olur,  Türkiye'den vize başvurularının iptali olur. ABD aslında bununla Türkiye'ye açıkça 'Biz size AKP  ve Erdoğan'a  güvenmiyoruz' diyor. Trump ile görüşmesinde 'aramızda sorun yok' demesine bakmayın asıl düşünce ve siyaset budur; 'güvenmiyoruz' diyor. Cumhurbaşkanı itibardan söz etmeyi seviyor. Şimdi Türkiye'nin yerlerde sürünen itibarı var. Bunu nasıl toparlayacaksınız? ABD'nin  bu karıyla Türkiye 3'üncü  dünya ülkesi konumuna düştü. ABD ile ilişkilerin bu aşamaya gelmesinin tek sorumlusu AKP ve Erdoğan'dır. Ama bedeli halklar ödeyecek. Ekonomik maliyet vergilerle halka ödettirilecek." 

Yorumlar

ihsan bu işin partiyle aşakasımı var türkiyeye koyuyor keriz chp ya bak tam densiz chp liler dışında tutulsun diyor