Viyana'da "Güvenli Şehirler" konferansı

- AGİT Genel Sekreteri Zannier: - "Şehirler, dünya genelinde ulusötesi güvenlik sorunlarıyla mücadelede ön cephede yer alıyor. Organize suç, terörizm, şiddet ve sığınmacı sorunu günlük yaşamda sıklıkla karşılaşılan sorunlar arasında"

Google Haberlere Abone ol
Viyana'da "Güvenli Şehirler" konferansı

VİYANA (AA) - Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreteri Lamberto Zannier, kentlerde sürdürülebilir güvenliğin önemine dikkati çekerek, "Şehirler, dünya genelinde ulusötesi güvenlik sorunlarıyla mücadelede ön cephede yer alıyor. Organize suç, terörizm, şiddet ve sığınmacı sorunu günlük yaşamda sıklıkla karşılaşılan sorunlar arasında." dedi.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da AGİT ve belediye tarafından "Kuşatıcı, Sürdürülebilir ve Güvenli Şehirler Oluşturma, Küresel Güçlüklere Bölgesel Yaklaşımlar" başlıklı konferans düzenlendi.

Zannier, yaptığı konuşmada, kalıcı güvenliğin birçok etmenden oluştuğunu söyledi.

AGİT olarak çok sayıda akademiysen, güvenlik uzmanı ve kuruluşla ortak çalışmalar yürüttüklerini anlatan Zannier, böylece AGİT bölgesinde karşılaşılan güçlükleri daha iyi anlayabilmek ve kalıcı güvenliği sağlamak için çaba sarf ettiklerini bildirdi.

Zannier, toplantıda tecrübe ve birikimlerin paylaşıldığını belirterek, "Sürdürülebilir ilerleme ajandamıza bakarsanız, öncelikli hedeflerimizin başında, şehirlerde sürdürülebilir, kalıcı güvenliğin oluşturulması bulunduğunu göreceksiniz." şeklinde konuştu.

Dünya nüfusunun yarısının kentlerde yaşadığına işaret eden Zannier, Birleşmiş Milletlerin öngörülerine göre, bu oranın 2030'da üçte ikiye yükseleceğini söyledi.

Zannier, "Şehirler, dünya genelinde ulusötesi güvenlik sorunlarıyla mücadelede ön cephede yer alıyor. Organize suç, terörizm, şiddet ve sığınmacı sorunu günlük yaşamda sıklıkla karşılaşılan sorunlar arasında." dedi.

Kimi zaman politikacıların, hatta uluslararası kuruluşların bu sorunlara ilişkin yetersiz kaldıklarını belirten Zannier, belediye başkanlarının ön planda sorumluluk alarak çaba sarf ettiklerini kaydetti.

Viyana Eyalet Meclisi Finans, Ekonomi ve Uluslararası İşlerden Sorumlu Başkanı Tanja Wehsely de böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Gençlerle birlikte çalışmalıyız, onları barış ve güvenliğe katkı sağlayan kilit unsurlar yapmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Konferansta, Hollanda'da ay başında, Türk bakanlara karşı tavrıyla tepki çeken Rotterdam Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb de konuşma yaptı.

Şehirlerde güvenliğin sağlanmasında polis ya da emniyet güçlerinden ziyade sivil vatandaşların rolüne dikkati çeken Aboutaleb, "Şehirde yaşayan insanlar bulundukları kentte huzurun sağlanmasında kilit rol oynarlar. Bu nedenle şehirler insanlarla yaşar. Polis ya da askerler şehirde huzur ve barışı sağlayamaz, bunu vatandaşlar yapar." şeklinde konuştu.

Aboutaleb, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi halk oylaması kapsamında, Hollanda'da yaşayan Türk toplumu ve diplomatik temsilcilerle bir araya gelmek isteyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'ya yönelik diplomatik skandalın yaşanmasında rol oynamıştı.

Rotterdam'daki Türkiye Başkonsolosluğuna geçmesine müsaade edilmeyen Bakan Kaya'nın önce korumaları gözaltına alınmıştı. Kaya'yı aracından çıkarmaya çalışan polis, vinçli çekici getirip aracı zorla çekme girişiminde bulunmuştu. Aracın kilidini açmak zorunda kalan Kaya, başka bir araçla polis eskortuyla Almanya'ya götürülmüştü.

Hollanda güvenlik güçleri, Kaya'ya destek vermek üzere gelen binlerce Türk vatandaşına, dağılmaları için polis köpekleri ve atlı polisleri kullanarak sert şekilde müdahale etmişti.

Yorumlar