
A VİTAMİNİ: Yetersizliğinde görme zafiyeti (özellikle akşam saatlerinde), başağrısı, yüksek tansiyon, enfeksiyonlara karşı dirençsizlik, tırnak kırılması. Yeterince A vitamini alanlarda ise kemik, kıkırdak ve saçlar güçleniyor, cinsel hormonlar dengeli faaliyet gösteriyor, enfeksiyonlara karşı direnç artıyor, hücreler gençleşiyor, iyi uyku alınıyor, tansiyon dengeleniyor. A vitamini açısından zengin sebze ve meyveler ise şöyle: Havuç, yeşil sebzeler, domates, patates, sarmısak, soğan, mercimek, şalgam, peynir, bitkisel yağlar, tahıl ürünleri, bal, kuruyemişler, limon, portakal, yumurta sarısı, kayısı.

B VİTAMİNİ: Bu grup vitaminleri ise genellikle (B1, B2, B3, B6, B12)dir. Yetersizliğinin sebep olduğu hastalıklar ise karaciğer ve sindirim sistemi bozuklukları, kansızlık, gözdeki kılcal damarların genişlemesi, sinir sistemi bozuklukları, katarakt, dudaklarda aft’lar, felç , kılcal damarların genişlemesi, gözde yanma ve akıntı ile kendini belli eder.

Yeterince B vitamini alanlarda sinirsel denge, alyuvarlar ve hemoglobin üretimi, karaciğer ve kalbin düzenli çalışması, sindirim ve kas sisteminde denge, cilt ve tırnaklarda parlaklık ve kabızlığa karşı mücadele gözlenir.
B Vitamini açısından zengin yiyecekler ise şöyle sıralanabilir. Tahılların kabuklarında, ceviz, kuru sebzelerde, soya, lahana, tereyağı, taze meyveler, bal, besin mayaları.

C VİTAMİNİ: Yetersizliğinin sebep olduğu hastalıklar, diş çürümeleri, selülit, çeşitli iç kanamalar, romatizma, kas zafiyeti, böbreküstü bezlerinin yetersizliği.