Vitamin nedir? Hangi vitamin ne işe yarar, Yeterince alınmazsa ne olur?

Vitamin nedir? Hangi vitamin ne işe yarar, Yeterince alınmazsa ne olur? sorularının yanıtı vatandaşlar tarafından merak edilmeye devam ediyor.

Vitamin nedir? Hangi vitamin ne işe yarar, Yeterince alınmazsa ne olur? - Sayfa 1

Vitamin nedir, hangi vitamin ne işe yarar? sorularının yanıtı merak ediliyor. Vitaminler organizmamızda bütün hastalıklara karşı direnç sağlayan maddelerdir. Kısaca gözatacak olursak;

Vitamin nedir? Hangi vitamin ne işe yarar, Yeterince alınmazsa ne olur? - Sayfa 2

A VİTAMİNİ: Yetersizliğinde görme zafiyeti (özellikle akşam saatlerinde), başağrısı, yüksek tansiyon, enfeksiyonlara karşı dirençsizlik, tırnak kırılması. Yeterince A vitamini alanlarda ise kemik, kıkırdak ve saçlar güçleniyor, cinsel hormonlar dengeli faaliyet gösteriyor, enfeksiyonlara karşı direnç artıyor, hücreler gençleşiyor, iyi uyku alınıyor, tansiyon dengeleniyor. A vitamini açısından zengin sebze ve meyveler ise şöyle: Havuç, yeşil sebzeler, domates, patates, sarmısak, soğan, mercimek, şalgam, peynir, bitkisel yağlar, tahıl ürünleri, bal, kuruyemişler, limon, portakal, yumurta sarısı, kayısı.

 

Vitamin nedir? Hangi vitamin ne işe yarar, Yeterince alınmazsa ne olur? - Sayfa 3

B VİTAMİNİ: Bu grup vitaminleri ise genellikle (B1, B2, B3, B6, B12)dir. Yetersizliğinin sebep olduğu hastalıklar ise karaciğer ve sindirim sistemi bozuklukları, kansızlık, gözdeki kılcal damarların genişlemesi, sinir sistemi bozuklukları, katarakt, dudaklarda aft’lar, felç , kılcal damarların genişlemesi, gözde yanma ve akıntı ile kendini belli eder.

Vitamin nedir? Hangi vitamin ne işe yarar, Yeterince alınmazsa ne olur? - Sayfa 4

Yeterince B vitamini alanlarda sinirsel denge, alyuvarlar ve hemoglobin üretimi, karaciğer ve kalbin düzenli çalışması, sindirim ve kas sisteminde denge, cilt ve tırnaklarda parlaklık ve kabızlığa karşı mücadele gözlenir.

B Vitamini açısından zengin yiyecekler ise şöyle sıralanabilir. Tahılların kabuklarında, ceviz, kuru sebzelerde, soya, lahana, tereyağı, taze meyveler, bal, besin mayaları.