Vişegrad Grubu Ülkeleri Dışişleri Bakanları Toplantısı

- Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto: - "Batı Balkanlar'da ciddi gerginlikler oluştu. Bölge ülkelerine inandırıcı bir entegrasyon senaryosu sunmadığımız takdirde bu gerginlikler kontrol edilemeyebilir" - "Eğer AB zamana oynama siyasetini devam ettirirse bölge kendi başına kalır. Bu durum, Orta Avrupa başta olmak üzere herkes için ciddi güvenlik riski anlamına gelir"

Google Haberlere Abone ol
Vişegrad Grubu Ülkeleri Dışişleri Bakanları Toplantısı

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Avrupa'nın güvenliği için Batı Balkanlar'ın, Avrupa Birliği'ne (AB) entegrasyonunun hızlandırılması gerektiğini vurgulayarak, "Batı Balkanlar'da ciddi gerginlikler oluştu. Bölge ülkelerine inandırıcı bir entegrasyon senaryosu sunmadığımız takdirde bu gerginlikler kontrol edilemeyebilir." dedi.

Vişegrad Grubu Ülkeleri (Polonya, Çekya, Macaristan ve Slovakya) Dışişleri Bakanları Toplantısı, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlendi. Slovakya Dışişleri Bakanı Miroslav Lajcak, Polonya Dışişleri Bakanı Witold Waszczykowski, Çekya Dışişleri Bakan Yardımcısı Jakub Dürr'ün katıldığı toplantıya, Hırvatistan Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Marija Pejcinovic Buric, Slovenya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Karl Erjavec ile Avusturya Dışişleri ve Entegrasyon Bakan Yardımcısı Michael Linhart da misafir ülke olarak iştirak etti.

Toplantıda konuşan Szijjarto, Batı Balkanlar'ın barışı, istikrarı ve Avrupa'nın güvenliği için bölgenin AB'ye entegrasyonunun hızlandırılması gerektiğini belirterek, ''Bu bölgeyle ilgili dünya ve bölgesel siyaset aktörlerinin stratejileri var ama AB'nin bu konuda stratejisi yok gibi görünüyor.'' diye konuştu.

Batı Balkanlar'ın entegrasyon sürecinin hızlandırılmaması halinde tüm Orta Avrupa bölgesinin ciddi güvenlik sorunlarıyla karşılaşacağına dikkati çeken Szijjarto, ''Batı Balkanlar'da ciddi gerginlikler oluştu. Bölge ülkelerine inandırıcı bir entegrasyon senaryosu sunmadığımız takdirde bu gerginlikler kontrol edilemeyebilir. Maalesef, Brüksel'in ataleti birçok konuda ciddi problemlere sebep oldu. Eğer AB zamana oynama siyasetini devam ettirirse bölge kendi başına kalır. Bu durum, Orta Avrupa başta olmak üzere herkes için ciddi güvenlik riski anlamına gelir.'' ifadelerini kullandı.

Yorumlar