Vişegrad Grubu ülkeleri Budapeşte'de toplandı

- Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto: - "Batı Balkanların güvenliğinin garantisi Avrupa Birliği ve NATO üyeliğinin hızlandırılmasıdır. İstikrarsız ve krizle anılan bir Batı Balkanlar, Orta Avrupa ve tüm Avrupa için ciddi risk anlamına gelmektedir"

Google Haberlere Abone ol
Vişegrad Grubu ülkeleri Budapeşte'de toplandı

BUDAPEŞTE (AA) - Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Batı Balkan ülkelerinin Avro-Atlantik entegrasyonun hızlandırılmasının Avrupa'nın güvenlik ve ekonomik açıdan çıkarına olduğunu ifade ederek, "AB bu yıl içinde Sırbistan ile 6, Karadağ ile 3 yeni fasıl açmalı. Makedonya ve Arnavutluk ile müzakerelere başlama tarihi belirtilmeli. Bosna Hersek ve Kosova açısından ise ulaşılabilecek entegrasyon hedefi belirlenmeli." dedi.

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de düzenlenen Vişegrad Grubu ülkeleri Polonya, Çekya, Macaristan ve Slovakya Dışişleri Bakanları Toplantısına söz konusu üye ülkelerin dışişleri bakanlarının yanı sıra Sırbistan, Arnavutluk Romanya, Makedonya, Bulgaristan, Kosova ve Bosna Hersek dışişleri bakanları katıldı.

Toplantının ardından basın mensuplarının karşısına çıkan Szijjarto, Batı Balkan ülkelerinin Avro-Atlantik entegrasyonun hızlandırılmasının Avrupa'nın hem güvenlik hem de ekonomik bakımdan çıkarına olduğunu söyledi.

Batı Balkan ülkelerinin entegrasyonunu en fazla Orta Avrupa ülkelerinin desteklediğine dikkati çeken Szijjarto, "Batı Balkanların güvenliğinin garantisi Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyeliğinin hızlandırılmasıdır. İstikrarsız ve krizle anılan bir Batı Balkanlar, Orta Avrupa ve tüm Avrupa için ciddi risk anlamına gelmektedir." diye konuştu.

Güneyden sığınmacı krizinin tekrar başlaması durumunda bunu ancak istikrarlı ve güçlü Balkan ülkelerinin durdurabileceğini, aksi halde sığınmacıların çok kısa sürede Macaristan'ın güney sınırlarına ulaşacağını savunan Szijjarto, şunları kaydetti:

"Bu konuda Orta Avrupa'nın güvenliği söz konusu. Bu yüzden AB bu yıl içinde Sırbistan ile 6, Karadağ ile 3 yeni fasıl açmalı. Makedonya ve Arnavutluk ile müzakerelere başlama tarihi belirtmeli. Bosna Hersek ve Kosova açısından ise ulaşılabilecek entegrasyon hedefi belirlemeli."

Yorumlar