Veriler açıklandı, Türkiye dünya 7'ncisi oldu

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, dünyanın en çok ihracat yapan 50 ülkesinin verilerinin açıklandığını söyledi. Pekcan, dünya küresel ihracatının Ağustos ayında düşüş yaşamasına rağmen Türkiye'nin artış göstererek 7'nci sırada yer aldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Veriler açıklandı, Türkiye dünya 7'ncisi oldu

’Türkiye 2023 Zirvesi’nde düzenlenen İhracat Paneli’ne katıan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye’nin ihracat performansı, korumacılık önlemlerinin ihracat etkisi ve dijitalleşme konusunda yapılan çalışmalara değindi.

2000'li yılların ardından gelişmekte olan ülkelerin dünya gayrisafi hasılasından aldıkları payın ve dünya ihracatından aldıkları payın giderek arttığına dikkat çeken Bakan Pekcan, gelişen ülkelerinde buna reaksiyon olarak korumacı bir tavır aldığını söyledi. 

Ticaret savaşlarına dikkat çeken Ruhsar Pekcan, gelişmekte olan ülkelerin dünya toplam gelirinden aldıkları payın 2000 yılında yüzde 43.2, 2018 yılında yüzde 59.2’ye yükseldiğini kaydetti.

Gelişmekte olan ülkelerin küresel mal ihracatından aldığı payın 2000 yılında yüzde 34.2, 2018 yılında ise yüzde 48.3’e yükseldiğini belirten Pekcan, dünya genelinde artan siyasi ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle küresel konjonktürde zor bir dönemeden geçildiğini belirtti.

TÜRKİYE 7'NCİ SIRADA

Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı AB ülkelerinin küresel büyümesinin yüzde 1.2 olduğunu, en çok ihracat yapılan Almanya’nın büyümesinin binde 5 olduğunu ve İngiltere’nin de yüzde 1.2 olduğunu kaydeden Bakan Pekcan, 2019-2023 döneminde küresel büyüme ve küresel mal ihracatının yüzde 3-4 bandında gerçekleştirilmesinin beklendiğini söyledi.

Dünya Ticaret Örgütü'nün en çok ihracat yapan 50 ülkenin ihracat verileri yayınlandığı söyleyen Bakan Pekcan, dünya ihracatının 2019 Ağustos sonu itibariyle 8 aylık süreçte yüzde 2.6 düşmüştüğünü, Türkiye’nin ise Ağustos sonu itibariyle ihracatının arttığını açıkladı.

Türkiye'nin yaptığı ihracatın yüzde 2.9 artığını kaydeden Pekcan, Türkiye'nin bu rakamla dünyada en çok ihracat yapan ülkeler sırlamasında 7’nci sırada olduğunu belirtti. Pekcan, "Küresel ekonomideki bu gidişata rağmen biz 2019’da Türkiye olarak iyi bir performans sergiledik". dedi.

Yorumlar