Venezuela, Rusya'dan gizlice S-300 aldı

ABD ve batılı devletler tarafından askeri müdahale ile tehdit edilen Venezuela'nın Rusya'da S-300 hava savunma sistemi aldığı iddia edildi. Venezuela'nın aldığı S-300'lerle yakın zamanda tatbikat yaptığı ileri sürüldü.

Google Haberlere Abone ol
Venezuela, Rusya'dan gizlice S-300 aldı

İsrail Savunma Danışmanlık Şirketi, ImageSat International (ISI),Venezuela'nın S-300'leri kullandığını iddia etti.

Raporda, Başkent Karakas'ın güneyinde konuşlandırılmış, hava savunma sistemlerinin Capitan Manuel Rio Hava Üssüne konuşlandırıldığı bildirildi. Füzelerle tatbikat yapıldığı ifade edilen raporda, bir dış müdahale beklentisi karşısında Venezuela ile Rusya arasındaki işbirliğinin en son örneği olarak gösterildi. Toplamda 5 S-300VM rampası tespit edildi. ISI şirketi yaptıkları açıklamada, "Venezuela, bölgesel gerilimler nedeniyle operasyonel olduğu ihtimalini artırıyor" denildi.

İsrail tarafından üretilen EROS uydularını işleten ISI şirketi, Şubat ayında S-300'lerin Capitn Manuel Ros üssünde sökülüp takılması görüntülerini yayınlamıştı.

POMPEO'DAN LAVROV'A VENEZUELA UYARISI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüşen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun, Rusya'ya "Venezuela'ya daha fazla askeri personel göndermemesi" çağrısı yaptığı bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Robert Palladino, Pompeo-Lavrov telefon görüşmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Palladino, açıklamasında, Bakan Pompeo'nun Rus mevkidaşı Lavrov'a, Rusya'nın Venezuela'daki adımları karşısında ABD ile bölgedeki müttefiklerinin boş durmayacağını anlattığını belirtti.

Sözcü Yardımcısı, açıklamasında, "Nicolas Maduro'nun yasa dışı rejimini desteklemek üzere Rusya'nın buraya askeri personel sevk etmesi, geçici Devlet Başkanı Juan Guaido'ya güçlü şekilde destek veren Venezuela halkının acılarını uzatacaktır. Bakan Pompeo, Rusya'ya yapıcı olmayan adımlarına son verme ve Venezuela halkı için daha parlak bir gelecek isteyen diğer ülkelere katılma çağrısı yapmıştır." ifadelerini kullandı.

Rusya'nın, askeri bir nakliye uçağı ile Venezuela'ya 100'den fazla asker ve 35 ton tıbbi malzeme gönderdiği iddia edilmişti.

Venezuela ulusal basınında yer alan haberlerde, Rusya Savunma Bakanlığına bağlı bir askeri nakliye uçağı ile bir jetin, başkent Caracas'ın kuzeyindeki Maiquetia Uluslararası Simon Bolivar Havaalanı'na indiği, 100'den fazla Rus askeri ile 35 ton tıbbi malzemenin sevk edildiği ileri sürülmüştü.

Yorumlar