Vefat eden Büyükelçi Kural için tören

- Görev yaptığı Benin'in başkenti Kotonu'da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Kural için Dışişleri Bakanlığında tören düzenlendi - Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Yalçın: - "Nazik, anlayışlı, devlete bağlı bir insandı. Ülkeye dönüşünün böyle olacağını bilemezdik. Zor bir yerde başladı, zor bir yerde bitirdi. Üzüntümüz çok büyük"

Google Haberlere Abone ol
Vefat eden Büyükelçi Kural için tören

ANKARA (AA) - Görev yaptığı Benin'in başkenti Kotonu'da geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Büyükelçi Turgut Kural için Dışişleri Bakanlığında tören düzenlendi.

Bakanlık Fatin Rüştü Zorlu Salonu'nda düzenlenen törene, Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız ve bakanlık personelinin yanı sıra Büyükelçi Kural'ın ailesi ve yakınları katıldı.

Saygı duruşunun ardından kürsüye çıkan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın, 33 yıllık dostunun cenazesinde konuşma yapmaktan dolayı derin bir üzüntü içinde olduğunu belirtti. Kural'ın ne kadar iyi bir görev adamı olduğunun herkes tarafından bilindiğini ve bu nedenle bir müsteşar olarak onun meziyetlerini anlatmak yerine insani özelliklerini anlatmak arzusunda olduğunu vurgulayan Yalçın, şunları kaydetti:

"Çok zeki bir insandı. Olaylara farklı bakış açıları getirir, değişik açıları yakalar ve görebilir, süratli kavrar ve bunları pratiğe sokacak hızlı ve cesur adımlar atardı. Gazetecilik kumaşı olan bir kişiydi. Bir süre TRT'de çalıştı, merak ve araştırma duygusunu hiç yitirmedi. Nitekim ilk görev yeri Bağdat ve Amman'da diplomattan ziyade gazeteci gibi çalıştı."

Yalçın, Büyükelçi Kural'ın Benin'de zor koşullarda büyükelçiliği açtığını, 3,5 yılda ciddi başarılar elde ettiğini ve kendisini de bu ülkede sevdirdiğini söyledi. Kural'ın en son Ankara'ya gelişinde yaptıkları görüşmede kendisine "artık ailesine dönmek istese de kimseyi zor durumda bırakmak istemediğini" söylediğini aktaran Yalçın, "Böyle nazik, anlayışlı, devlete bağlı bir insandı. Ülkeye dönüşünün böyle olacağını bilemezdik. Zor bir yerde başladı, zor bir yerde bitirdi. Üzüntümüz çok büyük. Bu kadar erken ve ani olmamalıydı." diye konuştu.

- "Sığınılacak güvenli bir limandı"

Büyükelçi Ahmet Aydın Doğan da Kural'ın vefatının zamansız ve beklenmedik, çok acı veren bir veda olduğunu ifade etti. Törene sadece bakanlıktaki çalışma arkadaşlarının değil, aynı zamanda üniversite, lise ve çocukluk arkadaşlarının da katıldığını dile getiren Doğan, Kural'ın baba mesleğini aşkla yapan, Türkçeye ve yabancı dillere hakim, sabırlı ve sakin, kalemi kuvvetli bir diplomat olmasının yanı sıra sanat ve mizah adamı olduğunu, müziği de çok sevdiğini anlattı.

- "Acı ve tatlı hatıralar paylaştık"

Kural'ın çocukluk arkadaşı Büyükelçi Tunca Özçuhadar ise onunla 40 yıllık dostlukları boyunca acı ve tatlı yüzlerce hatırayı paylaştıklarını belirterek, Kural'ın büyükbabasının dışişleri bakanı, babasının büyükelçi, annesinin ise yaşayan bir siyasi tarih gibi olduğunu anlattı.

Konuşmaların ardından Kural'ın ailesi taziyeleri kabul etti.

Büyükelçi Kural için Kocatepe Camisi'nde ikindi namazına müteakip cenaze namazı kılınacak. Kural'ın cenazesi yarın İstanbul Edirnekapı Mezarlığında toprağa verilecek.

Yorumlar