"Vatandaşlık hakkı yabancıya konut satışını ikiye katlar"

- En az 1 milyon dolar tutarında taşınmaz alanların Türk vatandaşlığı kazanmasının gayrimenkul sektörüne hareketlilik getirmesi, son yıllarda 5 milyar dolar düzeyinde seyreden yabancıya konut satışını kısa sürede ikiye katlaması bekleniyor - Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Kabadayı: - "Bu düzenleme ile yabancıya satış konusunda çıtayı yükselterek hedefi yıllık en az 10 milyar dolara çıkarmalıyız. Yani son yılların en az 2 katı. Bu mümkün" - İNDER Başkanı Durbakayım: - "Yatırımcıları heyecanlandıran bu gelişme döviz girişine de katkı sağlayacak" - Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uyan: - "Düzenleme, yabancıya satış rakamlarında 2016'ya oranla en az yüzde 50 civarında bir artış potansiyeli oluşturabilir"

Google Haberlere Abone ol
"Vatandaşlık hakkı yabancıya konut satışını ikiye katlar"

İSTANBUL (AA) - UĞUR ASLANHAN - En az 1 milyon dolar tutarında taşınmazı, tapu kayıtlarına 3 yıl satılmaması şerhi koyulmak şartı ile satın aldığı ilgili kurumlarca tespit edilen yabancılara Türk vatandaşlığı verilmesine ilişkin karar gayrimenkul sektöründe heyecan yarattı.

Kararın konut satışlarına hareketlilik getirmesi, son yıllarda 5 milyar dolar düzeyinde seyreden yabancıya konut satışını da kısa sürede ikiye katlaması bekleniyor.

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yabancı yatırımcıların uzun zamandır talep ettiği ve gelecek günlerde de yoğun talep görmesini bekledikleri kararın çıktığını hatırlattı.

Kabadayı, benzer şekilde İngiltere, İspanya, Portekiz ve Macaristan gibi ülkelerde de bulunan uygulamanın ülkeye doğrudan yabancı yatırım getirmek için önemli bir aksiyon olduğunu, Türkiye'ye yapılacak yatırımların başta bankacılık ve gayrimenkul olmak üzere birçok sektöre olumlu katkı sağlayacağını vurguladı.

Düzenleme ile istihdam ve döviz mevduatlarının artırılmasının hedeflendiğini ifade eden Kabadayı, "Bu düzenleme ile beraber yabancıya satış konusunda çıtayı yükselterek hedefi yıllık en az 10 milyar dolara çıkarmalıyız. Yani son yılların en az 2 katı. Bu mümkün." diye konuştu.

Belirlenen şartlara göre yatırım yapan veya mevduat tutan yabancılara verilecek vatandaşlık hakkı ile birlikte Türkiye'nin yabancı yatırımcı için daha da cazip hale geleceğini dile getiren Kabadayı, başta Körfez ülkelerinden olmak üzere doğrudan yatırımların önemli ölçüde hız kazanacağını vurguladı.


- "Artışın Rusya, Orta Doğu ve Körfez ülkelerine satışlardan kaynaklanacağını düşünüyoruz"


İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım da yabancılara vatandaşlık hakkı verilmesinin mütekabiliyet kapsamında atılan en somut adımlardan biri olduğunu, bu örneğin birçok gelişmiş ülkede bulunduğunu söyledi.

Durbakayım, "Ülkemize katma değer yaratacak yatırımlarda bulunan veya gayrimenkul alan yatırımcıları heyecanlandıran bu gelişme döviz girişine de katkı sağlayacaktır." dedi.

Yabancıya satışın sadece bu yönetmelik değişikliği ile hemen zirve yapmasını beklemediklerini kaydeden Durbakayım, "En az 1 milyon dolarlık yatırımını Türkiye'ye yapan yabancı yatırımcı müktesep hakkının da garanti altına alınmasını istiyor." ifadesini kullandı.

Durbakayım, darbe girişimi ve terör gibi olumsuz koşullar nedeniyle yabancılara konut satışında geçen yıl 2015'e göre gerileme yaşandığını kaydederek, yabancıya konut satışının 2016 için 18 bin olmasını beklediklerini bildirdi.

Vatandaşlık hakkıyla birlikte 2017'de yabancıya konut satışının en az yüzde 20 artacağı öngörüsünde bulunan Durbakayım, "Bu kapsamda 2017'yi 20 binin üzerinde bir satışla tamamlamayı hedeflerken, öngördüğümüz bu artışın genelde Rusya, Orta Doğu ve Körfez ülkelerine yönelik satışlardan kaynaklanacağını düşünüyoruz." şeklinde konuştu.


- "Yabancı satışında en az yüzde 50 civarında bir artış potansiyeli oluşturabilir"


Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan ise doların, TL karşısında son 3 ayda kazandığı değerin de yabancı yatırımcılar için bir fırsat oluşturduğunu ifade ederek, "Bu duruma ilaveten bir de yapılan bu vatandaşlık düzenlemesi, yabancı satış rakamlarında 2016'ya oranla en az yüzde 50 civarında bir artış potansiyeli oluşturabilir." dedi.

Bu potansiyeli harekete geçirmek üzere kamu, özel sektör ve yatırım ajansları iş birliğiyle 15 Temmuz'daki darbe girişimi ve terör olaylarının neden olduğu olumsuz algının önüne geçilmesi gerektiğini belirten Uyan, Türkiye'de yapılan büyük kamu yatırımlarının anlatılması gerektiğini bildirdi.


- "Ülkemize daha fazla döviz akışı sağlayacak"


Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, İspanya'dan 500 bin avroluk gayrimenkul satın alındığında 10 yıllık, Portekiz'den yine aynı tutarda gayrimenkul yatırımında da 7 yıllık oturma izninden sonra vatandaşlık hakkı kazanılabildiğini anlattı.

Uygulamanın Türkiye'de de hayata geçmesinin uzun süredir beklendiğini ifade eden Tavukçuoğlu, "Geçen yıl yabancılara satış açısından istediğimiz gibi geçmedi. Bu açıdan sektöre ivme kazandıracak ve ülkemize daha fazla döviz akışı sağlayacak önemli bir adım." dedi.

Tavukçuoğlu, AB ülkelerinde daha düşük rakamlara vatandaşlık alınabildiğini, bunun da göz önünde bulundurulması gerektiğini, özellikle Körfez ülkeleri için cazibe merkezi olan Türkiye’nin yatırım miktarını biraz daha düşük tutabileceğini söyledi.


- "Yabancıya satışta rekor sayıya ulaşabiliriz"


Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas da söz konusu düzenlemeyi olumlu karşıladıklarını ifade ederek, "Yabancıya konut satışını artıracak bir uygulama olacağını ve ekonomimize büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Konut alan kişinin vatandaşlık alacak olması Türkiye’nin yatırımda bir cazibe merkezi olmasına olanak sağlayabilir." dedi.

Vize işlemleri ve gerekli prosedürlerin yabancı yatırımcının uğraşmak istemeyeceği ve engel oluşturan uygulamalar olduğunu belirten Elmas, şunları kaydetti:

"Halihazırda dünya üzerinde ABD, Almanya, Yunanistan, Kanada gibi birçok ülke bu uygulamayı yürütüyor. Ülkemizde de hayata geçen uygulama, özellikle Körfez ülkelerinden gelecek ilgiyi yükseltecektir. Bu uygulamanın yanı sıra sektör olarak 100 bin dolar ve üzerinde konut satın alacak yatırımcıya 5 yıllık oturma izni verilmesini bekliyoruz. Söz konusu uygulama gerçekleştiğinde yabancıya satışta rekor sayıya ulaşabiliriz. 5 yıl oturma izni alan bir yatırımcı ülkemize seyahat ettikçe bağı güçlenecek, yatırımlarını devam ettirecek, iş geliştirme imkanı da bulacaktır. Sur Yapı projelerinden ilk konutunu satın alan yabancı yatırımcıların ikinci ve üçüncü konut yatırımını da gerçekleştirdiği örneğini deneyimledik. Dolayısıyla 5 yıllık oturum izni verilmesi yabancı yatırımcıların iştahını artacak, gayrimenkul sektörünün yanı sıra ülke ekonomisi de canlanacaktır."


- "Ülke ekonomisine can suyu olacak"


Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt ise bu gelişmenin zor günlerden geçen ülke ekonomisine "can suyu" olacağını ve gayrimenkul sektörünün bir nebze de olsa nefes alacağını belirterek, "Yabancılar ısrarla vatandaşlık hakkı talep ediyordu. Çıkan bu düzenleme ile yabancılara konut satışları artar." diye konuştu.

Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, 2 milyondan fazla kişiyi istihdam eden inşaat sektörüne bu gelişmenin çok olumlu katkıları olacağını ifade ederek, "Yabancılara satılan konutun toplam içindeki oranının yüzde 1'lerde seyretmesi bu alanda bir canlılığa ihtiyaç hissettiriyordu. Hükümetin bu adımı sektöre can suyu olacaktır." dedi.

Timur, bu gelişmenin çok önemli getirileri olacağını, düzenlemenin yabancıların Türkiye'ye ilgisini artırarak cari açığın azalmasına önemli katkıda bulunacağını ve satışları katlayacağını bildirdi.



Yorumlar