Vatandaşın bakış açısı değişti

Vatandaşın salgınla mücadeleye bakış açısı olumlu yönde değişti. Önceki araştırmada salgınla mücadeleyi yetersiz bulunların yüzde 60 olan oranı son yapılan araştırmada yüzde 38'e geriledi.

Google Haberlere Abone ol
Vatandaşın bakış açısı değişti

IPSOS Araştırma, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı mücadeleyle ilgili bir anket yaptı. Buna göre "Mücadele kötü gidiyor" diyenlerin oranı yüzde 60’tan yüzde 38’e geriledi. "Zor günleri geride bıraktık" diyenlerin oranı ise yüzde 18’den yüzde 38’e yükseldi.

IPSOS tarafından Milliyet gazetesi için yapılan araştırmanın sonuçları yayınlandı. Gazetenin 'Karamsarlık gitti iyimserlik geldi' başlıklı haberinde ilk olarak "Gidişata dair olumsuz bakışta düzelme var. Mücadele kötü gidiyor diyenlerin oranı yüzde 60’tan yüzde 38’e geriledi. Zor günleri geride bıraktık diyenlerin oranı ise yüzde 18’den yüzde 38’e yükseldi. Haziranın ilk haftasına baktığında daha iyimser hissedenlerin oranı mart sonuna kıyasla 5-6 kat artmış durumda" dendi.

"Yine bir iyimserlik dönemine girdik. Ancak bu sefer daha temkinliyiz" ifadesine yer verilen haber, şöyle devam etti:

"Daha önce de bir kaç kez tecrübe ettiğimiz gibi, vaka sayılarında düşüş gördükçe üzerimizdeki kısıtlamaların gevşemesini istiyoruz, fakat bu kez bu gevşeme kademeli bir şekilde olmalı diyenlerin oranı dikkat çekici. Neredeyse her iki kişiden biri kademeli normalleşmeyi işaret ediyor. Sokağa çıkma zamanlarındaki farklı kısıtlamaların tamamen kalkması gerektiğini düşünenlerin oranı ancak yüzde 10 ile yüzde 30 arasında değişiyor.

'Normalleşmenin kademeli olması gerektiğine dair kanaati net olarak görüyoruz'

Yine tiyatro, opera, bale ve konser gibi etkinliklerin herhangi bir kısıtlama olmadan yeniden başlamasına destek verenlerin oranı da sadece yüzde 10 civarında. Yüzde 40’a yakın bir kesim bu etkinliklere yönelik yasakların aynen devam etmesi gerektiğini ifade ederken geri kalan yüzde 50’lik kesim önlemlerimizi alarak etkinliklere yeniden başlamalıyız diyor. Burada da normalleşmenin kademeli olması gerektiğine dair kanaati net olarak görüyoruz.

'Kısa vadeli zaferlere aldanmadan mücadeleye sabırla etmemiz şart'

Bu uzun savaş gösterdi ki kısa vadeli zaferlere aldanmadan mücadeleye sabırla etmemiz şart. Psikolojik ve ekonomik gerekçeler ile bir an önce normalleşmeye ihtiyacımız var ancak yeniden başa dönmemek için bunu bilinçli ve planlı yapmaya mecburuz. Önümüzdeki haftaların hızlanan aşı kampanyasının etkisiyle olumlu haberler getirmesini umuyorum. Hem ruh halimizin nasıl olacağı, hem de normalleşme takvimimiz buna göre belirlenecek."


 

Yorumlar