Varan Turizm kimin, sahibi kimdir?

Varan Turizm kimin, sahibi kimdir, kim tarafından ne zaman kuruldu? Varan turizm ne zaman ve kime satıldı? İşte Varan turizmin sahibi ya da sahipleri hakkında merak edilen bilgilerden bazıları:

Google Haberlere Abone ol
Küllerinden doğan otobüs tur şirketi

Türkiye'nin en büyük ulaşım şirketlerinden biri olan Varan Turizm kimin, sahibi kimdir, ne zaman kim tarafından nerede kuruldu, şimdi kimin elinde, ne zaman satıldı, şu anki sahibi kimdir? İşte Varan Turizm hakkında merak edilen bilgilerden bazıları ve Varan Turizm kimin sorusunun cevabı: 

Varan Turizm kimin, sahibi kimdir?
Varan Turizm kimin, sahibi kimdir?

 

Varan Turizm son olarak 2021 yılında el satış işlemiyle gündeme gelmişti. Metro Holding İletişim Direktörü Necmi Hatipoğlu, Galip Öztürk’in Varan Turizm’i Metro Turizm’den bağımsız olarak kendi adına satın aldığını açıklamıştı. Varan Turizm'i Metro Turizm’in sahibi Galip Öztürk satın almak istemişti; ancak bir süre sonra bu satış işlemi gerçekleşmedi.

Galip Öztürk'ün danışmanı Sinan Solok, yaptığı açıklamada, Varan ile satışa ilişkin ön protokol yapıldığını ve satış konusunda anlaşmaya varıldığını hatırlatarak, normal süreçte ön protokolün protokol haline getirilip, satış işleminin tamamlanması gerektiğini söyledi.

Solok, ''Ancak Varan Turizm, ön protokolde yazılı olan şartlara ve hükümlere uymadı. Biz bu arada bütün operasyonel hazırlığımızı, bankalar nezdindeki hazırlığımızı yapmıştık'' dedi.

Özellikle marka devri konusunda bir anlaşmazlık yaşandığını ifade eden Solok, anlaşmada şartlara uyulmaması nedeniyle protokolün kendiliğinden mahkemelik duruma geldiğini savundu.

Varan Turizm ile görüştüklerini ve hukuki süreci başlattıklarını belirten Solok, ''Biz ön protokoldeki şartlar geçerli olursa sözümüzün arkasındayız. Varan'ı almak istiyoruz'' demişti.

Ancak gelinen noktada satış gerçekleşmedi.

Varan Turizm kimin, sahibi kimdir?
Varan Turizm kimin, sahibi kimdir?

 

Varan Turizm’in filosunda 43’ü öz mal olmak üzere 120 otobüs bulunduğunu söyleyen Hatipoğlu, Varan’ın marka değeri yüksek bir şirket olduğunun altını çizmişti.

Varan’ın 200 satış ofisinin de devralındığını bildiren Hatipoğlu, Varan otobüslerinin mola verdiği tesislerinin ise bu satın almaya dahil olmadığını söylemişti.

Varan’ın karayolu ile yolcu taşımacılığında A ve A + segmentindeki yolculara hitap ettiğini hatırlatan Hatipoğlu, şunları söylemişti:

“Varan’ın çizgisinden ödün vermeyeceğiz. Varan markasını koruyarak A ve A + sınıfında büyüme odaklı yapılanma içinde olacağız. Varan, yeni yatırımlarla daha çok yolcu taşır, daha çok sefer yapar duruma gelecek. Yeni personel alımına gideceğiz, yeni otobüsler alacağız. Varan’da uzun zamandır yeni yatırım olmadığı için otobüsler biraz yıpranmış. Filo yenileme konusunda gerekeni yapacağız.”

Hatipoğlu, Varan Turizm’de Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine ise Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) başkanlığı yapmış Rüştü Terzi’nin getirileceğini söylemişti.

Peki, Varan Turizm öncesinde kimindi? İşte Varan Turizm'in yarım asırlık serüveni:

Varan Turizm, 1946 yılında İstanbul'da kuruldu.

İlk olarak Kadıköy-Pendik arasında faaliyete başladı.

1960 yılında yolcuları evden alarak ilk kez şehir içi servis hizmeti vermeyi başlatmıştı.

1995 yılında ilk kez ofise gelmeden telefon ile bilet satış imkanını vermişti.

İlk bağımsız otobüs terminali (Söğütözü / Ankara) ve bağımsız konaklama tesisini (Bolu Dağı)′de açan seyahat şirketi olmuştu

Sektöründe Türkiye'de, telefon ile bilet satışı, İnternet üzerinden bilet satışı, çift katlı otobüs, şehir içi servis hizmeti, bağımsız otobüs terminali ve konaklama tesisi, non-stop sefer uygulaması gibi hizmetleri ilk kez sunan firmadır.

2016 yılında kapanan şirket hakları bankaya geçmiş ve 2020 yılı itibarıyla şirket Kemal Soğancı'ya ait olan Varan Grup Turizm A.Ş şirketine devrolmuş.

Varan Turizm 2020 Temmuz ayında 100 milyon liralık otobüs ve altyapı yatırımlarıyla tekrardan seferlerine başlamıştı.

Firma 2017 yılında iflas etmişti.

2020 yılında ise isim hakkı Soğancı ve Lks grup tarafından alındı.

Firma sektöre 100 adet sıfır araç alarak büyük bir yatırımla sektöre dahil oldu. 

Bir dönem satışı gündeme geldiyse de satış işlemi gerçekleşmedi.


 

Yorumlar