Uzmanlar 7 ay önce İBB'yi Haliç için uyarmış

Haliç'te yaşanan kirliliği 7 ay öncesinden tahmin eden Prof. Dr. Birpınar'ın İBB yönetimini uyararak, önlemleri almasını istemişti. İBB'nin yaptığı alg patlaması açıklamasında geçen olayın kirliliğin arttığı anlarda ortaya çıktığı bilimsel olarak kanıtlandı.

Google Haberlere Abone ol
Uzmanlar 7 ay önce İBB'yi Haliç için uyarmış

İstanbul'un temizlik ve kirliliği ölçüsü olarak kabul edilen Haliç, CHP yönetiminin iş başına gelişinden bir yıl geçmeden kirlenmeye başladı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, AK Parti döneminde Haliç için hazırlanan dünyanın en modern atık su arıtma projesi Ekrem İmamoğlu tarafından "Temel Atmama Töreni" ile iptal edilmişti. İptal esnasına uzmanlardan uyarılar gelmişti. Uzmanların yaptığı uyarıların üzerinden henüz 7 ay geçmeden Haliç'te korkulan oldu.

Çevre ve Şehircilik Bakan yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar'ın, Kasım 2019'daki "Temel atama töreni" sonrasında, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu uyararak, Marmara'da kirlilikten dolayı alg patlaması yaşanabileceği konusunda uyardığı ortaya çıktı

Haliç'te yaşanan kirlilik ve pis koku sonrasında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kirliliğin söz konusu olmadığını, kırmızılığa yol açan şeyin algler olduğunu belirtmişti. Sözcü Murat Ongun yaşananları doğal bir olay olarak açıklamıştı.

ALG PATLAMASI KİRLİLİĞİN ARTIŞIYLA ORTAYA ÇIKAR

İBB Sözcüsü Murat Ongun tarafından yapılan bu açıklamaya konunun uzmanı bir araştırma görevlisi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. 14 yıl alg'ler üzerinde çalışan Araştırma görevlisi Hatice Esra Akgü alg'lerin miktarının ortamda azot ve fosfor olunca hızla arttığını belirterek, azot ve fosforun artışının ise bir kirlilik göstergesi olduğuna dikkat çekmişti.

Çevre ve Şehircilik Bakan yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar'ın, Kasım 2019'daki "Temel atmama töreni" sonrasında, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu uyararak, Marmara'da kirlilikten dolayı alg patlaması yaşanabileceği konusunda uyardığı ortaya çıktı.

İşte Birpınar'ın açıklaması:

 

Yorumlar