Uzlak Şah kimdir?

Uzlak Şah kimdir, gerçekte var mıydı, gerçek tarihte Uzlak Şah adında biri var mıydı? Celaleddin dizisinde yer verilen Uzlak Şah'ın tarihteki yeri nedir? ATV'de yayınlanan Bozkır Arslanı Celaleddin dizisinde Uzlak Şah'a da yer veriliyor. Gerçek tarihte olduğu gibi Celaleddin'e karşı gelen kardeşidir

Google Haberlere Abone ol
Uzlak Şah kimdir?

Uzlak Şah kimdir, ne zaman nerede yaşadı? Gerçek Harezmler tarihinde Uzlak Şah isminde biri var mıydı? Bozkır Arslanı Celaleddin dizisinde yer verilen Uzlak Şah'ın kim olduğu merake diliyor.

Uzlak Şah kimdir?
Uzlak Şah kimdir?

 

Uzlak Şah gerçek tarihte de olan biridir. Sultan Alaeddin'in oğullarından biridir.

Celaleddin Şah'ın kardeşi olan Uzlak Şah, Kıpçak boyundan olan annenin oğluydu.

Celaleddin ise Hint kökenli annenin bir oğluydu.

Harezm devletinin varislerinden biri olan Uzlak Şah, Celaleddin'e karşı savaşmıştı.

Harzemşahlar, Selçukluları batıya itip doğuda büyük bir devlet kurmayı nihayet başardıklarında birdenbire Moğol saldırılarıyla rüyalarından uyandılar. Harzemşahların son hükümdarı Celaleddin’in hanedan savaşlarını bir tarafa bırakıp İslam birliği kurmaya, böylece Moğolları durdurmaya çalışan ilk stratejist hükümdar olması da ayrıca trajiktir.

Uzlak Şah kimdir?
Harezmşahların Moğollara karşı mücadelesi tarihi destanlar arasında yer alır.

 

Celaleddin’in kesin doğum tarihini bilmiyoruz. Bildiğimiz, daha çocukken taht verasetinin onun yerine kardeşine verildiği. Celaleddin’in annesi Hintli bir cariyeydi, kardeşi Uzlak ise Kıpçak bir anneden dünyaya gelmişti. Verasetin Celaleddin’e verilmemesinde ninesi Terken Sultan’ın etkili olduğu düşünülür.

Daha önce defalarca ihanete uğrayan Celaleddin, bir Allah’a bir kendine güveniyordu. Başkent Urgenç’te kardeşi Uzlak Şah’ı tercih eden komutanların onu sattığını anlayınca şehirden kaçıp kurtulmuştu. Bu kaçıp kurtulmalar Celaleddin’in Anadolu’da, Elazığ kırsalında son nefesini verinceye kadar devam edecekti.

Urgenç’ten çıkmayı başaran Celaleddin, Gazne’yi direniş merkezi haline getirdi ve yeni bir ordu kurarak 1221’de büyük bir Moğol ordusuyla hesaplaşacak gücü toparladı. Pervan denilen yerde bütün gün süren savaş neticesinde Celaleddin hem karşısındaki orduyu yendi hem de Moğolların yenilmezlik efsanesini yerle bir etti.

Moğolları yense de Müslümanların içindeki korkuyu yenemiyordu büyük kahraman. Herat halkı ona yardım etmeyi kabul etmeyince Celaleddin, Gazne’yi bırakıp on binlerce asker ve muhacir siville birlikte Hindistan’a çekildi. Ne yazık ki yolda Moğollara yakalandılar ve acımasız istilacılar Harzemşah ordusuyla birlikte halkı da yok etti.

Yine yalnız kalan Celaleddin, Hindistan’da Hoharlar halkıyla anlaşıp direniş ateşini yeniden alevlendirdi. Daha sonra Horasan’a dönüp ülkesini birleştirmeye çalışsa da işin gerçeği büyük komutan iki ateş arasındaydı. Bir taraftan Moğol istilasını durdurmaya çalışırken diğer yandan da Abbasi Halifesi’nin kendisine yönelik nefretiyle uğraşıyordu.

Moğollara karşı ilk başarılarını devam ettiremeyen Celaleddin önce Tebriz’e, daha sonra Gürcüleri mağlup ederek Tiflis’e yerleşip güç devşirmeye çalışsa da bu bir türlü gerçek olmuyordu. En sonunda Anadolu Selçuklu sultanı I. Alaeddin Keykubat ve Eyyubi emiri Eşref’in müttefik ordusuna Erzincan’ın Yassıçemen mevkiinde yenilerek Elazığ kırsalına çekildi. Burada göçer Zazalar tarafından öldürüldüğü söylenir.


 

Yorumlar