Uyarılara rağmen domatesi Rus sınırına yığdılar

Rusya'nın uyguladığı 150 bin tonluk domates kotasının dolmasına rağmen uyarılara aldırış etmeden sınıra domates yığan ihracatçılar zor durumda kaldı.

Google Haberlere Abone ol
Uyarılara rağmen domatesi Rus sınırına yığdılar

150 bin tonluk domates kotasına ilişkin uyarılara rağmen Rusya'ya domates sevkiyatı devam edince yaklaşık 250 TIR içerisinde yer alan 5 bin ton domates Rusya'ya alınmadı. Kotanın dolmasından kaynaklı 10 gündür sınırda bekleyen domateslerin bir kaç gün içerisinde ülkeye alınmaması halinde çöpe gideceği, zararın ise 20-30 milyon dolar arasında oluşacağı belirtiliyor.

Rusya'nın Türkiye'den domates ihracatında uyguladığı 150 bin tonluk kotanın dolması nedeniyle Türkiye'den giden domates yüklü TIR'ların Ukrayna-Rusya sınırındaki tampon bölgede bekleyişi sürüyor. Rusya, 8 Şubat Cumartesi gününden itibaren domates yüklü TIR'ların ülkeye girişine izin vermedi. Ayrıca Samsun Limanı'ndan gönderilen domates yüklü bir gemi de aynı şekilde Tuapsi Limanı'ndan geri çevrildi. İhracatçılar, Tuapsi Limanı'ndaki geminin Samsun Limanı'na geri döndüğünü, ancak karayoluyla giden ve Ukrayna-Rusya sınırındaki tampon bölgedeki TIR'ların bekleyişinin 10 günü doldurduğunu açıkladı.

'UYARILARI YAPMIŞTIK'

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) Başkanı Hakkı Bahar, Ukrayna-Rusya sınırındaki tampon bölgede Antalya bölgesinden Rusya'ya domates taşıyan domates yüklü onlarca TIR'ın sınır kapısında beklemeye devam ettiğini söyledi.

Tampon bölgedeki bekleyişin bir haftayı geçtiğini, Rusya tarafından da herhangi bir açıklama olmadığını belirten Başkan Bahar, "Biz BAİB olarak bütün üyelerimize kota ile ilgili uyarıları yapmıştık. 'Kota 148 ton oldu, 'Kota 149 ton oldu', 'Kota 149,5 ton oldu' ve 'Kota doldu' diye mesaj yoluyla tüm üyelerimizi bilgilendirmiştik.

Ancak 50 bin ton daha ek kota kararı alındığı haberleri üzerine ihracatçılarımız ürün göndermeye devam etti. Hem gemi açıkta bekletildi, hem de TIR'lar tampon bölgede bekletiliyor" diye konuştu.

Yorumlar