Usta sinemacının kaleminden minibüs hikayeleri: Müsait bir yerde inecek var

Bir yönetmen, yüzlerce yolculuk, sayılamayacak kadar çok hikâye. Sinemacı ve yazar Turgut yasalar, minibüs hatlarında şahit olduğu hayatlar ile topluma mizahi bir ayna tutuyor.

Google Haberlere Abone ol
Usta sinemacının kaleminden minibüs hikayeleri: Müsait bir yerde inecek var

Uzun yılardır ulaşım için toplu taşımayı tercih eden Leoparın Kuyruğu, Sis ve Gece gibi ödüllü filmlerin yöneteni Turgut Yasalar, minibüs yolculukları sırasında şahit olduğu hikayeleri Müsait Bir yerde İnecek Var isimli ikinci kitabında topladı.

Onlarca durak, yüzlerce yolcu, sayılamayacak kadar çok hikâye var. Yolcuların genci yaşlısı, zengini fakiri, zayıfı şişmanı; şoförlerin terbiyelisi küfürbazı, beyefendisi haytası, öfkelisi aşığı… Yasalar’ın İstanbul’daki minibüs hatlarından bazılarından derlediği hikayeler okuyucuyu birbirinden farklı hayatlarla tanıştırıyor.

1989 yılından beri sinema ve televizyon dünyasında senarist, yönetmen ve yapımcı olarak pek çok eser veren Yasalar, geçtiğimiz yıl farklı yönetmenlerin ilk filmlerini hangi koşullarda çektiklerini anlattığı “Ben bir dâhiyim ama henüz ilk filmimi çekmedim” adlı ilk kitabı ile karşımıza bu sefer de yazar olarak çıkmıştı.

İstanbul’daki minibüs yolculuklarında gözlemlediği hayatların ve kişilerin kendisini besleyen vazgeçilmez bir kaynak olduğunu söyleyen Turgut Yasalar “Yıllardır minibüs yolculuklarında o kadar çok hikaye biriktirdim ki, bunların hepsini sinemaya aktarmak mümkün değil. Ben de birikmiş bu hikayeleri bir kitapta topladım” dedi.

Yapımcı, yönetmen ve senarist olarak pek çok sinema eserinde emeği olan Turgut Yasalar, 1956 Bursa doğumludur. Sinema ve TV dünyasının yanı sıra uzun yıllar reklamcılık yaptı, Sinema Gazetesi ve Antrakt Sinema Dergisi’ni yayınladı.

Yorumlar