Üsküdar Üniversitesi'nden Uzay Misyonuna Katkı

Alper Gezeravcı'nın uluslararası uzay istasyonunda yapacağı deneylerden birini Üsküdar Üniversitesi sağladı.

Google Haberlere Abone ol
Üsküdar Üniversitesi'nden Uzay Misyonuna Katkı

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi ve Transgenik Hücre Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (TRGENMER) müdürü Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın gerçekleştireceği uzay yolculuğu ve ilgili bilimsel çalışmalar hakkında bilgiler paylaştı.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda Gerçekleştirilecek Deneyler

Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün süresince çeşitli bilimsel deneyler gerçekleştirecek. Deneyler arasında, Dr. Cihan Taştan ve ekibi tarafından yürütülen "Message" bilim misyonu da bulunuyor. Ekip, Gamze Gülden, Berranur Sert, Büşra Tekirdağlı, Ebru Çam, Özge Demir ve Fatmanur Erkek'ten oluşuyor.

Kanser Tedavilerine Katkıda Bulunacak Araştırmalar

Dr. Taştan, çalışmanın özellikle uzayda astronotların genetik ifadelerinin değişimini inceleyeceğini ve keşfin kanser tedavilerine ışık tutacağını belirtti. Araştırmanın dünyada ilk kez gerçekleştirileceğini vurguladı.

Alper Gezeravcı'nın Biyoloji Alanındaki Uzmanlığı

Dr. Cihan Taştan, Alper Gezeravcı'nın astronot olmadan önce başarılı bir biyolog olduğuna dikkat çekti. Gezeravcı'nın üniversiteleri ve kurumları ziyaret ederek, NASA ve AXIOM'daki uzmanlarla değerlendirmelerde bulunarak bu projeye hazırlandığını aktardı.

Astronotların Genetik Profilinin Takibi

Dr. Taştan, 14 günlük süre zarfında Alper Gezeravcı ve beraberindeki astronotların genetik profillerinin takip edileceğini açıkladı. Genetik analizlerin gelecekteki uzay misyonlarına ve uzay turizmine katkı sağlayacağını belirtti.

Geleceğe Yönelik Planlar ve Genetik Taramalar

Alper Gezeravcı'nın karantina süreci ile başlayan projenin, önümüzdeki aylarda genetik taramaları içereceğini ifade eden Taştan, taramaların CRISPIR gibi modern genetik mühendislik teknikleri kullanılarak gerçekleştirileceğini söyledi. Çalışmaların uzayda keşfedilen genleri kanserle mücadelede kullanmayı ve yeni tedavi yöntemlerini geliştirmeyi hedeflediği belirtildi.

Yorumlar