Üretici düşen yumurta markette zamlanıyor

Üreticide fiyatları düşen yumartanın marketlerdeki fiyatları katlanarak yükselmeye devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Üretici düşen yumurta markette zamlanıyor

Türkiye'deki yumurta piyasası, fiyat dengesizlikleriyle gündeme geldi. Üreticilerin fiyatları düşürmesine rağmen, bazı aracılar ve marketlerin fiyatları artırarak tüketicilere yansıttığı bildirildi. 1 Aralık 2023'te bir koli yumurta 95 lira iken, son 1,5 ay içinde bu fiyat 110 liraya yükseldi. Yaşananlar, tüketiciler tarafından fırsatçılık ve yanıltma yorumlanıyor.

FİYATLARDAKİ ARTIŞ VE TÜKETİCİ TEPKİLERİ

Yumurta Üreticileri Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, üretici piyasasında son 3 haftadır fiyat düşüşü gözlemlenmesine rağmen, marketlerde bu durumun tersine bir artış yaşandığını belirtti. Afyon, bu artışın aracılar ve marketlerden kaynaklandığını ifade etti. Aracıların üreticiden aldıkları yumurtaya ve marketlere bıraktıkları kar oranlarındaki farklılıkların fiyat dalgalanmalarına yol açtığını dile getirdi. Bazı marketlerde yumurta fiyatlarının 10 liraya kadar ulaştığı gözlemlendi.

GEÇMİŞ YILLARDAKİ SORUŞTURMALAR VE CEZALAR

2022 yılında, Rekabet Kurumu yumurta sektörüne yönelik iki ayrı soruşturma başlattı. Soruşturmalar, fiyat tespiti, bölge paylaşımı ve arz miktarının kısıtlanması iddialarına dayanıyordu. Yumurta üreticileri ve ilgili birlikler üzerinde yürütülen soruşturmalarda toplamda 98 milyon lira idari para cezası uygulandı.

SEKTÖRDEKİ FİYAT DALGALANMALARI

Yumurta sektöründeki bu fiyat dengesizlikleri, tüketici, üretici ve perakende zincirlerini etkilemekte. Aracıların ve marketlerin farklı kar oranlarıyla satış yapmaları, fiyatların dalgalanmasına sebep oluyor. Tüketiciler, artan fiyatları fırsatçılık ve yanıltma olarak değerlendirirken, üreticiler ve piyasa düzenleyiciler arasında farklı görüşler bulunuyor.

Yorumlar