Ürdün'deki Suriyeli sığınmacılar

- BMMYK Ürdün Temsilcisi Severe: -"2018'de Suriyeli sığınmacılara verilen destek, donör ülkelerin üzerindeki yük ve diğer krizlere odaklanmaları nedeniyle daha çok zorlaşacak." -"Sığınmacıların çoğu güvenlik sağlandığında Suriye'ye dönmek istiyor."

Google Haberlere Abone ol
Ürdün'deki Suriyeli sığınmacılar

AMMAN (AA) - LEYS CUNEYDİ - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Ürdün Temsilcisi Stefano Severe, Ürdün'deki Suriyeli sığınmacılara verilen desteğin, donör ülkelerin üzerindeki yük ve diğer krizlere odaklanmaları nedeniyle gelecek yıl daha çok zorlaşacağını belirtti.

Severe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyeli sığınmacılara destek programına aylık 6 milyon dolar gerektiğini, bunun 2018 yılında daha fazla artacağını belirterek, "2017'de Ürdün'deki Suriyelilere yardım için 277 milyon 200 bin dolar talep edildi. Ancak bu rakamdan 166 milyon dolar yani yüzde 60'ı temin edildi." dedi.

Geçen yıl da talep edilen 318 milyon dolardan yalnızca 165 milyon doların temin edildiğini kaydeden Severe, "2018'de Suriyeli sığınmacılara verilen destek, donör ülkelerin üzerindeki yük ve diğer krizlere odaklanmaları nedeniyle daha çok zorlaşacak." diye konuştu.

Ürdün'de BMMYK'ye kayıtlı 654 bin 650 sığınmacı olduğunu, bunlardan 623 bin 514'ünün toplum içinde yaşadığını geri kalanının mülteci kamplarında hayatlarını sürdürdüğünü aktaran Severe, şunları kaydetti:

"17 yaş altı çocuklar en büyük oranı oluşturuyor. 334 bin 703 kişi ile sığınmacıların yüzde 51,1'ini teşkil ediyorlar. Cinsiyet bakımından da yüzde 50,5 kadınlar, yüzde 49,5 erkeklerden oluşuyor. Geldikleri şehir olarak ise birinci sırada Dera bulunuyor. 271 bin 435 sığınmacı yani yaklaşık yüzde 41,5'i Dera'dan."

Suriyeli sığınmacıların ABD ve Avrupa'ya yerleştirilmelerine dair Severe, geçen 2 yılda Ürdün'deki Suriyeli sığınmacıların başka yerlere göç etme oranında en büyük rakamlara ulaşıldığını belirterek, "56 bin sığınmacı çeşitli ülkelere gitti. Bunların başında ABD ve Kanada geliyor. 2016 yılında 32 bin talep geldi. Bunlardan 21 bini Ürdün'den ayrıldı. Bu yıl da 7 bin 100 talep gelirken, 3 bin 894 kişi ülkeden göç etti. Geçen yıla oranla talepler yüzde 81 düştü." dedi.

- "Bu yıl 5 bin 500 kişi ülkesine döndü"

"Sığınmacıların çoğu güvenlik sağlandığında Suriye'ye dönmek istiyor." ifadelerini kullanan Severe, "Dünyada 22,5 milyon sığınmacı var. Bunlardan yalnızca yüzde 1'ine yurt edindirildi. Bu da çok düşük bir oran. BMMYK, güvenliklerinin sağlanması amacıyla sığınmacılara kapılarını açan ülkelerle koordinasyon içinde programlar yürütüyor." diye konuştu.

Suriye'ye dönen sığınmacılardan bahseden Severe, yıl başından eylül ayına kadar 5 bin 500 kişinin ülkesine döndüğünü, bu rakamın Ürdün'deki sığınmacı sayısının yüzde 0,2'sini teşkil ettiğini kaydetti.

Ürdün'deki Suriyelilerin evlerine dönmeye zorlandığına dair yayımlanan raporlara ilişkin Severe, "Eve dönmeye zorlamama ilkesi, uluslararası teamüllerin bir gereğidir. Sığınmacı anlaşması imzalasın ya da imzalamasın bütün ülkeler için geçerli bir prensiptir." ifadelerini kullandı.

Severe, sığınmacıların güvenli bir şekilde evlerine dönmesi için şartların uygun olmadığını, onlar için büyük tehlikeler bulunduğuna işaret etti.

Yorumlar