Ürdün'deki Filistinli mülteciler, endişe ve beklentiyi bir arada yaşıyor

- İrbid Mülteci Kampı sakinlerinden Muhammed Keleş: - "Okula gitmek isteyen binlerce çocuk var. Bu çocukların vatanlarından edilmesi yetmedi mi? Şimdi de eğitim hakları ellerinden alınmak isteniyor. Trump'ın amacı, Filistin meselesini ortadan kaldırmak" - Filistinli esnaf Naif Erhidi: - "Trump, Filistin meselesini tamamen tasfiye etmeye çalışıyor ve aldığı kararla Filistinlileri harcadı"

Google Haberlere Abone ol
Ürdün'deki Filistinli mülteciler, endişe ve beklentiyi bir arada yaşıyor

İRBİD (AA) - LEYS EL-CUNEYDİ - Ürdün'deki Filistinli mülteciler, ABD'nin Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na (UNRWA) yardımları kesmesiyle yaşanan büyük finansal krizin ardından kendilerine sunulacak hizmetler için endişe ve beklentiyi bir arada yaşıyor.

Ürdün'deki Filistin mülteci kamplarında yaşayan yaklaşık 2 milyon Filistinli, dünya kamuoyunu meşgul eden UNRWA krizinin ardından tedirgin bekleyişini sürdürürken, uluslararası yardım bekliyor.

Yaklaşık 25 bin Filistinli mülteciyi barındıran İrbid Mülteci Kampı sakinlerinden Muhammed Keleş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNRWA'nın içinde bulunduğu kriz nedeniyle çocuklarının eğitim hayatının tehlikede olduğunu belirterek, Filistinli mülteciler için UNRWA'ya destek verilmesi çağrısı yaptı.

- "Trump'ın amacı Filistin meselesini ortadan kaldırmak"

ABD Başkanı Donald Trump'ın aldığı karara tepki gösteren Keleş, oğlunun UNRWA'ya ait bir okulda eğitim gördüğünü ifade ederek, "Okula gitmek isteyen binlerce çocuk var. Bu çocukların vatanlarından edilmesi yetmedi mi? Şimdi de eğitim hakları ellerinden alınmak isteniyor. Trump'ın amacı, Filistin meselesini ortadan kaldırmak." dedi.

Kampta esnaflık yapan Hüseyin Ebu Avad, UNRWA'nın sağladığı yardımların gözle görülür bir şekilde azaldığını belirterek, "Şuan için tek yapabildiğimiz Amerikan ürünlerini boykot etmek." ifadesini kullandı.

Uluslararası toplumdan yardım isteyen Naif Erhidi isimli başka bir esnaf ta "Trump, Filistin meselesini tamamen tasfiye etmeye çalışıyor ve aldığı kararla Filistinlileri harcadı." diye konuştu.

ABD'nin yardımını kesmesiyle kampta sunulan hizmetlerin azaldığını ve endişe içinde yardım beklediklerini ifade eden Filistinli mültecilerden Ferac Abdulkadir ise yardımların kesilmesiyle birlikte temizlik hizmetlerinin bile gözle görülür bir şekilde azaldığını, her yerde atıkların olduğunu dile getirdi.

- "UNRWA'ya desteği sürdüreceğiz"

Ürdün Filistin İşleri Dairesi Başkanı Nidal Haddad da "UNRWA bizim için stratejik bir ortak. Bu ortaklığı, Filistinli mülteciler için çözüm üretilip uygulanana kadar koruyacağız. Ürdün'ün tutumu nettir. UNRWA'nın mevcut krizi aşması için destek çabalarımızı sürdüreceğiz." diye konuştu.

Haddad UNRWA'nın mali krizden ötürü olağanüstü bir durumun içinde olduğuna işaret ederek, Ürdün'de 122 bin öğrencinin UNRWA okullarında öğrenim gördüğünü, öğrencilerin temel eğitim haklarını sürdürmeleri ve mültecilerin sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam etmeleri için ellerinden gelen gayreti göstereceklerini dile getirdi.

ABD'nin desteğini çekmesini, üzücü ve endişe verici olarak nitelendiren Haddad, bu endişenin son bulması için uluslararası toplumun yardım etmesi gerektiğine dikkati çekerek, Filistinli mülteciler için acilen finansal kaynak sağlanması, güvenlik ve istikrarın desteklenmesi çağrısında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, 31 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, ABD'nin UNRWA'ya mali yardımları tamamen durdurma kararı aldığını bildirmişti.

UNRWA, BM Genel Kurulunca 1949'da Ürdün, Suriye, Lübnan, Batı Şeria ve Gazze'deki Filistinli mültecilere yardım amacıyla kuruldu. Halihazırda Filistin içinde ve dışında 5,9 milyon Filistinli mülteci bulunuyor.

BM Genel Kurulunun 1948'de aldığı 194 sayılı karar, Filistinli mültecilerden evlerine geri dönmek isteyenlere izin verilmesini, geri dönmemeye karar verenlere de toprakları için tazminat ödenmesini öngörüyor.


Yorumlar