Ürdün'den İsrail'e tepki

Ürdün'de çok sayıda kişi İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik uygulamalarını protesto amacıyla yürüyüş düzenledi

Google Haberlere Abone ol
Ürdün'den İsrail'e tepki

Ürdün'de çok sayıda kişi İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik uygulamalarını protesto etti.

Ülkenin başkenti Amman'da "Canımız Aksa'ya feda olsun" adı altında düzenlenen yürüyüşe katılan çok sayıda kişi, İsrail'in Aksa'ya yönelik uygulamalarını protesto etti.

"Kudüs kurtulana kadar intifada sürecek", "Canlarımız Aksa'ya feda olsun" ve "Aksa inançtır" ibarelerinin yazılı olduğu dövizleri taşıyan göstericiler, Aksa ve Kudüs lehine sloganlar attı.

Ürdün'deki Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) eski yöneticilerinden Humam Said, "Bugün burada toplananlar, hayatlarını Aksa için feda ederler. İsrail dedektörlerinin de ordusunun da üstesinden gelirler." ifadelerini kullandı.

Humam, İslam dünyasının Aksa'yı kurtarmaya muktedir olduğunu sözlerine ekledi.

İhvan'ın Ürdün'deki siyasi kanadı İslami Çalışma Cephesi sözcüsü Murad el-Adayle de Ürdünlülerin Aksa'dan vazgeçemeyeceğini belirterek, "Arap hükümetlerinin Allah için tutum takınmadığı takdirde düşmanın safında yer alacakları" görüşünü savundu.

İsrail, Mescid-i Aksa'nın kapılarına kurduğu metal dedektörler vasıtasıyla Aksa Vakfı tarafından kontrol edilen Harem-i Şerif'te egemenlik sağlamak istiyor.

Filistin halkı, metal dedektörlerin güvenlik gerekçesiyle değil Aksa üzerinde hakimiyet kurma amaçlı olduğunu düşünüyor. İsrail'in, Aksa'yı yönetme hakkını resmi olarak tanıdığı Aksa Vakfı'na danışmadan attığı bu tek taraflı adımın kabul edilmesi halinde bunu daha ileri adımların takip edeceğini belirten Filistinliler, böylece Aksa'nın zamansal ve mekansal olarak bölünüp Yahudilere tahsis edilmesinden ve ellerinden alınmasından endişe ediyor.

Yorumlar