Ünlü Fransız CEO Japonya'da tutuklandı

Fransız otomotiv devi Renault'un CEO'su Japonya'da henüz bilinmeyen bir nedenle tutuklandı. Aynı zamanda Nissan'ın da yönetim kurulu başkanı olan CEO'nun istifası istenecek

Google Haberlere Abone ol
Ünlü Fransız CEO Japonya'da tutuklandı

Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance’ın yönetim kurulu başkanı ve Renault’nun CEO’su Fransız Carlos Ghosn Japonya'da gözaltına alındı. Ghosn çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Carlos Ghosn’un tutuklanmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Fransa olarak bu konuda son derece ihtiyatlı olacağız” dedi.

Şirket yetkilileri henüz gözaltı haberini teyit etmedi ancak Nissan'dan yapılan açıklamada Ghosn'un istifasının isteneceği belirtildi.

 Japon medyası Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance’ın yönetim kurulu başkanı ve Nissan’ın Fransız ortağı Renault’un CEO’su Carlos Ghosn’un gözaltına alındığını duyurdu.

Şirket yetkilileri gözaltı haberlerini teyit etmedi. Japon Asahi gazetesi Ghosn'un gözaltına alındığı soruşturma kapsamında Nissan’ın genel merkezinde de arama yapıldığını bildirdi.

64 yaşındaki CEO'nun Japon polisi tarafından sorgulandığı bilgisi verilirken, kaynaklar Ghosn'un tutuklanabileceğini belirtiyor.

NİSSAN İSTİFASINI İSTEYECEK

Japon otomobil şirketi Nissan yaptığı açıklamada Carlos Ghosn’un gelirlerinin tamamını Japonya’da vergi dairesine bildirmediği yolundaki haberleri doğrularken, Ghosn’un istifasının isteneceğini açıkladı. Carlos Ghosn’un yıllık 7,4 milyon avro olan maaşını düşük gösterdiği belirtiliyor. 

Haberlerin ardından Renault grubunun hisseleri Paris borsasında yüzde 5,5 değer kaybetti.

Japon otomotiv devi Nissan’dan yapılan açıklamada, iç soruşturmanın Lübnan asıllı Brezilya doğumlu Fransız vatandaşı 64 yaşındaki Ghosn’un maaşını yıllardır düşük gösterdiğini ortaya koyduğu ve efsane CEO’nun görevine son verileceği ifade edildi.

Açıklamada, Carlos Ghosn’un firma kazancının şahsi kullanımı dahil diğer kusurlu davranışlarının da tespit edildiği kaydedildi Nissan, savcılara bilgi sağladığını ve soruşturmayla ilgili işbirliği yaptığını da açıkladı. Japon haber ajansı Kyodo ise Ghosn’un bir başka Nissan yöneticisi Greg Kelly ile birlikte elde ettiği gelirleri 44 milyon dolar az bildirdiği ve bu yolla vergi kaçırdığını bildirdi.

Ghosn, 1999 yılında Renault ile sermaye ortaklığı çerçevesinde Japon otomobil şirketinin devrini yönetmek için operasyon direktörlüğü sıfatıyla Nissan’a gelmişti.

Şirketin iyileştirilmesine yönelik fabrikaların kapatılması dahil katı yeniden yapılanma önlemlerine öncülük eden Ghosn, 2001 yılında hisse sahipleriyle yapılan toplantıda Nissan’ın CEO’su, 2005’te de Renault’nun CEO’su oldu.

Japon Mitsubishi şirketi de 2016 yılında Nissan-Renault’nun sermaye ortaklığına katıldı. Nissan, Renault ve Mitsubishi ortaklığı, bu yılın ilk yarısında 5.5 milyon adedi aşan satışya başlıca rakibi Volkswagen’i geride bırakarak dünyanın en büyük otomobil satıcısı oldu.

Lübnan asıllı Fransız vatandaşı Ghosn, iflas aşamasına gelen Nissan şirketini zor günleri atlatıp, ayağa kaldırmıştı.

Kariyerine Michelin’de başlayan Ghosn, daha sonra 1999 yılında Renault’a katılmış ve Fransız şirketinin 2001 yılında Japon şirketiyle ortaklık kurmasına öncülük etmişti.

Yorumlar