Üniversiteye girişte yeni sistem belli oldu

- YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç: (2) - "Yeni sınav daha yalın, sade ve kolay anlaşılabilir ve daha kolay yönetilebilir bir sistemdir. Sınav puan türleri 18'den 5'e indirilmiştir. Sınav 5 hafta sonundan 1 hafta sonuna çekilmiş, 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir. Türk Yükseköğretim Sınavı'nda önemli bir eşiğe atlıyoruz. Temel Yeterlilik Puanı'nın oluşturulması ve Temel Yeterlilik Sınavı'dır. Türkçe ve temel matematiğin merkezde olduğu Temel Yeterlilik esaslı değerlendirme artık söz konusu olacaktır" - "Ortaöğretim Başarı Puanı'nın hesaplanmasında herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir. Yerleştirme puanlarına etkisi geçen seneki gibi aynı oranda olacaktır. Meslek lisesi mezunlarına geçen seneki alan odaklı ek puan uygulamasına devam edecektir. Engelli adaylara yönelik düzenlemelerin uygulanmasına devam edilecektir" - "Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı bu yıl da aynı tutulmuştur. Temel Yeterlilik Testi'ne giren ve Temel Yeterlilik Testi puanı en az 150 olan adaylar, özel yetenekle öğrenci alan lisans programlarını tercih edebileceklerdir"

Google Haberlere Abone ol
Üniversiteye girişte yeni sistem belli oldu

ANKARA (AA) - Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na ilişkin, "Yeni sınav daha yalın, sade ve kolay anlaşılabilir ve daha kolay yönetilebilir bir sistemdir. Sınav puan türleri 18'den 5'e indirilmiştir. Sınav 5 hafta sonundan 1 hafta sonuna çekilmiş, 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir. Türk Yükseköğretim Sınavı'nda önemli bir eşiğe atlıyoruz. Temel Yeterlilik Puanı'nın oluşturulması ve Temel Yeterlilik Sınavı'dır. Türkçe ve temel matematiğin merkezde olduğu Temel Yeterlilik esaslı değerlendirme artık söz konusu olacaktır." dedi.

Prof. Dr. Saraç, üniversiteye giriş sistemine ilişkin düzenlemeleri YÖK'te düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın ikinci oturumunda sözel puan türünde, Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 testinin ağırlığının yüzde 50, sosyal bilimler testinin ağırlığının da yüzde 50 olacağını belirten Saraç, sayısal puanda ise matematik testinin ağırlığının yüzde 50, fen bilimleri testinin ağırlığını ise yüzde 50 olduğunu bildirdi.

Saraç, eşit ağırlık puanda da Türk Dili ve Edebiyatı-Coğrafya-1 testinin ağırlığının yüzde 50, matematik testinin ağırlığı yine yüzde 50 olduğunu söyledi.

Ön lisansa yerleştirmelerde ise TYT Puanı'nın esas alınacağına işaret eden Saraç, "Temel Yeterlilik Puanı (TYT Puanı), Türkçe testi yüzde 50, Temel Matematik testi yüzde 50'den oluşmaktadır. Lisans programlarında ise dört puan türü sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil esas alınmakta. Sözel, sayısal, eşit ağırlık ve dil puanları hesaplanırken Temel Yeterlilik Testi'nin etkisi yüzde 40 olacaktır." dedi.

Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına devam edileceğini açıklayan Saraç, "Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı bu yıl da aynı tutulmuştur. Temel Yeterlilik Testi'ne giren ve Temel Yeterlilik Testi puanı en az 150 olan adaylar, özel yetenekle öğrenci alan lisans programlarını tercih edebileceklerdir." şeklinde konuştu.

Saraç, "Ortaöğretim Başarı Puanı'nın hesaplanmasında herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir. Yerleştirme puanlarına etkisi geçen seneki gibi aynı oranda olacaktır. Meslek lisesi mezunlarına geçen seneki alan odaklı ek puan uygulamasına devam edecektir. Engelli adaylara yönelik düzenlemelerin uygulanmasına devam edilecektir. " bilgisini paylaştı.

- Oturumlar 3'e düşürüldü

Yekta Saraç, "Yeni sınav daha yalın, sade ve kolay anlaşılabilir ve daha kolay yönetilebilir bir sistemdir. Sınav puan türleri 18'den 5'e indirilmiştir. Sınav 5 hafta sonundan 1 hafta sonuna çekilmiş, 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir. Türk Yükseköğretim Sınavı'nda önemli bir eşiğe atlıyoruz. Temel Yeterlilik Puanı'nın oluşturulması ve Temel Yeterlilik Sınavı'dır. Türkçe ve temel matematiğin merkezde olduğu Temel Yeterlilik esaslı değerlendirme artık söz konusu olacaktır." değerlendirmesini yaptı.

Mesleki eğitimi önemseyen ve bu kapsamda tek bir puanla farklı Meslek Yüksek Okulu (MYO) programlarını tercih etmeye imkan veren bir sistem olacağına işaret eden Saraç, "Ortaöğretim kazanımlarını ve sürecini odağına alan ve önemseyen, önceki sistemde orta öğretim üzerinde 4 ay baskı oluşturarak, eğitimi aksatan olumsuzluğu ortadan kaldıran ve öğrenciler üzerindeki sınav kaygısının etkilerini azaltan bir sistemdir." dedi.

(Sürecek)

Yorumlar