Üniversiteler depreme dayanıklı bina için yarıştı

DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması Finali Gaziantep'te Gerçekleşecek

Google Haberlere Abone ol
Üniversiteler depreme dayanıklı bina için yarıştı

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) olarak, toplumda deprem farkındalığı ve depremle yaşam bilincinin oluşturulmasına yönelik çalışmalarımız kapsamında, DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması'nı düzenliyoruz. 2014 yılından bu yana Türkiye'de gerçekleştirilen bu yarışma, geleceğin inşaat mühendisleri ve mimarlarının mesleki gelişimine katkı sağlamayı ve deprem mühendisliğinin önemini vurgulamayı amaçlıyor. ABD’deki Deprem Mühendisliği Araştırma Enstitüsü’nün (EERI) Sismik Tasarım Yarışması’nın Türkiye versiyonu olan bu etkinlik, depreme dayanıklı binaların inşasında büyük bir rol üstleniyor.

KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİNİN ARDINDAN

6 Şubat'taki Kahramanmaraş Depremleri sonrasında yarışmanın anlam ve önemi daha da arttı. Bölgeye ve bölgedeki öğrencilere destek olmak, farkındalık yaratmak amacıyla yarışmanın bu yılki teması "Sağlam Binalar, Güçlü Yarınlar" olarak belirlendi. Yarışmanın finali, 4-7 Mart tarihleri arasında Gaziantep'teki Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde gerçekleştirilecek.

YARIŞMA AŞAMALARI VE FORMATI

Yarışma üç aşamadan oluşuyor. İlk aşamada takımlar, proje ön şartnamesine uygun başvurularını iletti. İkinci aşamada, finale kalan takımlar teknik şartnameye uygun olarak bina maketlerini tasarladı. Üçüncü ve son aşamada, takımların çok katlı bina maketleri, final gününde "sarsma masası" üzerinde, üç farklı deprem etkisi altında test edilecek. Kazanan takım, maket binaların gösterdiği deprem performansına göre belirlenecek.

YARIŞMAYA KATILAN ÜNİVERSİTELER

2024 yılında yedinci kez düzenlenen yarışmada, Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden birçok takım yer alıyor. Bu üniversiteler arasında Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknik Üniversitesi, Altınbaş Üniversitesi Bilim Üniversitesi, Bozok Üniversitesi gibi önemli eğitim kurumları bulunuyor.

GELECEĞE YATIRIM VE MESLEKİ GELİŞİM

Geleceğin inşaat mühendislerinin deprem bilincini geliştirmeleri, ülkemizin deprem tehdidi ile mücadelesinde büyük önem taşıyor. Bu yarışma, öğrencilerin mesleki gelişimlerine ve motivasyonlarına katkı sunmayı hedefliyor.

 

Yorumlar