UMH nedir, açılımı ve anlamı?

UMH nedir sorusunu soranlardan birisiyseniz muhtemelen Libya'da yaşanan olaylar ilgili bir konuya takılmışsınız demektir.

Google Haberlere Abone ol
UMH nedir, açılımı ve anlamı?

UMH nedir, açılımı ve kelime anlamı nedir gibi sorular son dönemlerde Libya'da yaşanan çatışmalardan sonra sık sık gündeme gelmeye başladı. Peki, nedir bu UMH? İşte detaylar: 

UMH'nin açılımına geçmeden önce, kısaltmanın alakalı olduğu ülkeyle ilgili sizlere biraz bilgi vermek istiyorum. 

Libya'da 2011 yılında yaşanan "Arap Baharı" isimli ayaklanmalar sonrasında ülkenin en uzun süreli koltukta kalan ve ülkeyi dünyanın zengin ülkeleri arasına sokan Muammer Kaddafi devrilmişti. Kaddafi'nin isyancılar tarafından feci şekilde darp edilerek öldürülmesinden sonra Libya büyük bir kaosun içine girdi.

Kaddafi'den sonra bir daha da kendine gelemeyen Libya'da hiçbir zaman birlik de sağlanamadı. 

Ülkenin iki büyük şehri olan Bingazi ile başkent Trablus'ta farklı görüşlerde örgütlenmeler başladı. Karşıt görüşlü bu örgütlenmeler arasındaki ayrılıklar ise bir türlü giderilemedi. 

Trablus'taki örgütlenme daha çok ülkenin farklı kesimlerinden bir araya gelerek geçici bir hükümet kuran gruplardan oluştu. 

Kurulan bu geçici hükümetin adı ise "Ulusal Mutabakat Hükümeti" oldu. Kısaltması ise UMH oldu. 

UMH, Birleşmiş Milletler ve Avrupalı bütün devletler tarafından tanınan meşru bir güç olarak kabul edildi.

Ancak Bingazi'de ise Kaddafi'nin yanında bir süre orduda görev yapan Halife Hafter isimli eski asker, UMH'yi tanımadığını belirterek meşru hükümete darbe girişiminde bulundu.

Çad ile yaşanan çatışmalar esnasında esir düştüğü için Kaddafi tarafından ordudan atılan, sonraları ise CIA tarafından eğitilerek Kaddafi'ye karşı bölgeye gönderildiği ileri sürülen Hafter, el altından Körfez ülkeleri ve bazı Avrupalı ülkelerden aldığı destekle UMH'yi devirerek yerine geçmeye çalıştı.

Bu esnada da bazı Avrupalı devletler ile Akdeniz sahilindeki bazı ortadoğu ülkeleri Doğu Akdeniz'de Türkiye aleyhine faaliyetlere başladı. Türkiye, bu durumu da göz önünde bulundurarak Libya'daki UMH hükümetine yardım kararı aldı. Türkiye'nin bu kararı bölgede bütün dengeleri alt üst etti. 

 

Yorumlar