"Uluslararası Kadın Oyun Yazarları Tiyatro Festivali"

"Uluslararası Kadın Oyun Yazarları Tiyatro Festivali" AKM'de başladı

Google Haberlere Abone ol
"Kadın Oyun Yazarları Tiyatro Festivali"

Devlet Tiyatroları tarafından bu yıl ilki düzenlenen "Uluslararası Kadın Oyun Yazarları Tiyatro Festivali" kapsamında "Periferi" seyircisiyle buluştu.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Mustafa Kurt, Atatürk Kültür Merkezinde (AKM) gerçekleşen festivale ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Devlet Tiyatrolarının Türkiye'nin en önemli kültür sanat kurumlarından biri olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Neredeyse Türkiye'nin her yerinde sahnelerimiz var. Oyunlarımız turne yapıyor. Yerleşik sahnelerimiz ve turne bölgelerimiz var. İstanbul da Devlet Tiyatrolarımızın gözbebeği bölgelerimizden biri, uzun yıllardır İstanbul'da sanatseverlere hizmet ediyor. Epey zamandır İstanbul'da bir festivalin eksikliğini ve ne yapabileceğimizi düşünüyorduk. Bir dünya şehri olan İstanbul'umuzda, AKM'nin açılmasıyla çok güzel bir kültür merkezine kavuştuk. Bu kültür merkezinde de uzun yıllardır planladığımız hayalini gerçekleştirmek istediğimiz festivali gün yüzüne çıkarmak istedik."

Kurt, dünyada uluslararası alanda kadın yazarların okuma tiyatroları ve atölye çalışmalarının yapıldığını ancak daha önce kadın yazarların oyunlarının sahnelendiği bir festivalin olmadığını vurguladı.

Festival daveti yapıldıktan sonra 84 ülkeden başvuru geldiğinin altını çizen Kurt, yerli ve yabancı kadın yazarlarının eserlerinin etkinliğe dahil edildiği belirterek, "Almanya, İtalya, Fas ve Brezilya gibi ülkeleri de katarak, yaklaşık 8 gün sürecek festivali hazırladık. Biz bugünden başlayarak, önümüzdeki yıllarda bu festivalin çapını genişletebiliriz." ifadelerini kullandı.

Mustafa Kurt, Kültür ve Turizm Bakanlığının festivale verdiği desteğin önemine işaret ederek, şunları söyledi:

"Bu bir başlangıç. Dünya çapındaki AKM'yi de dünyadaki tiyatroların ve sanatçıların görmesini arzu ettik. Hem içinde bir performans gerçekleştirsinler hem de İstanbul'da, Türkiye'de böylesine, dünya çapında bir kültür merkezi görsünler istedik. Seyircilerimiz de yoğun ilgi gösteriyor. Bundan sonra adım adım çok daha kapsamlı ve güzel bir festivale ev sahipliği yapacağız İstanbul'da."

- "Periferi İstanbul'da ilk kez seyirciyle buluştu"

Periferi oyununu yazan Pembe Akgün de uluslararası bir festivale katılmanın ve İstanbul'da oyununun sahnelenmesinin kendisi için heyecan verici olduğunu söyleyerek, "Burada olmaktan mutluyum." diye konuştu.

Oyunun ödül aldığını ve Ankara'da kapalı gişe oynadığını dile getiren Akgün, ilk kez İstanbul'da sahnelendiğini kaydetti.

Pembe Akgün, kaleme aldığı eserlerde dikkat ettiği konulara da değinerek, "Dünyanın bizlerin sorunlarını bir parça görünür kılıp, birbirimizi anlayabileceğimiz, benim sorduğum soruları o insanlara sordurabileceğim, kendilerince kendi içlerindeki kişiyle yüzleştirebileceğim bir şeyler olmasını tercih ediyorum. Benim geldiğim idealist kuşağın da galiba etkisi bu. Buna dikkat ediyorum. Ben bunu önemsiyorum." dedi.

Ankara Devlet Tiyatrosunun sahnelediği "Periferi" oyununu Betül Feyizoğlu Gökçer yönetti.

Karden Kasaplar'ın yazıp Laçin Ceylan'ın yönettiği "Bir Peri Masalı Radyum Kızları" oyunu 19 Kasım'da, Brezilya'dan Jessica Teixeira'nın yazdığı Diego Landin'in yönettiği "A.L.S.O" 18 Kasım’da, Fas'tan Rim Mejdi'nin yazıp yönettiği "Sonsuzluk" 20 Kasım'da, Almanya'dan Matin Soofipour Omam'ın yazıp Anke Retzlaff'ın yönettiği "Rüya Makinesi" 21 Kasım'da, İtalya'dan Elena Bucci ve Marco Sgrosso'nun yazıp yönettiği Koreja Tiyatrosu oyunu "Kadın Kahramanlar" ise 22-23 Kasım'da izleyiciyle buluşacak.

Oyunların yazarlarıyla söyleşilerin de yapılacağı festival, 23 Kasım'da sona erecek.

 

Yorumlar