Uluslararası Af Örgütü'nden Lübnan açıklaması

Uluslararası Af Örgütü, "Lübnan makamları liman patlaması soruşturmasına izin vermeli" açıklamasında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Uluslararası Af Örgütü'nden Lübnan açıklaması

Uluslararası Af Örgütü, Lübnanlı yetkililere, sekteye uğrayan Beyrut Limanı patlamasıyla ilgili soruşturmanın engellenmemesi çağrısında bulundu.

Af Örgütü, yazılı açıklamasında, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta 4 Ağustos 2020'de meydana gelen patlamayla ilgili soruşturma sürecindeki son duruma dikkati çekti.

Lübnan Başsavcılığının bugün yaptığı açıklamayla yargıç Tarık Bitar'ın 13 ay aradan sonra soruşturmayı yeniden başlatma kararını "yok saydığına" işaret eden Af Örgütü, "Lübnan makamları, öldürücü Beyrut Limanı patlamasıyla ilgili sekteye uğrayan soruşturmanın devam etmesine izin vermeli." ifadesini kullandı.

Örgütün Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Direktör Yardımcısı Aya Majzoub da, "Lübnan makamları, hayatını kaybedenlerin aileleri ile kurtulanların haklarını savunmak yerine siyasiler ve güvenlik yetkililerini korumak için Beyrut Limanı patlamasıyla ilgili adalet çabalarını sistematik olarak engelliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Majzoub, patlamada ölenlerin yakınlarının yanı sıra kurtulanlar ve tüm Beyrut sakinleri için sorumluların hesap vermesi gerektiğini kaydetti.

- BEYRUT LİMANI'NDAKİ PATLAMA

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos 2020'de patlayıcı maddelerin bulunduğu bir depoda önce yangın çıkmış, ardından tüm kenti sarsan çok güçlü bir patlama meydana gelmişti.

Patlamada 200'den fazla kişinin hayatını kaybettiği, 6 binden fazla kişinin yaralandığı ve 300 bin kişinin patlama nedeniyle yerinden olduğu açıklanmıştı.

- SORUŞTURMA SÜRECİ VE SİYASİ TARTIŞMALAR

Patlamayla ilgili soruşturma süreci Lübnan'da siyasi tartışmalara yol açmıştı.

Soruşturmayı yürütmekle görevlendirilen ilk yargıç Fadi Savvan, eski Başbakan Hassan Diyab ile 3 eski bakanı olayda "ihmali ve kusuru bulunmakla" suçlamasının ardından görevden alınmış ve yerine Tarık Bitar atanmıştı.

Ancak yargıç Bitar da Savvan gibi siyasilere yönelik kararlarından sonra hedef haline gelmişti.

Eski Maliye Bakanı Ali Hasan Halil ile eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Gazi Zuaytir'in avukatları, Aralık 2021'de, Bitar'ın "soruşturmayı siyasileştirdiği" iddiasıyla görevden alınması talebiyle dava açmıştı.

Bunun üzerine Temyiz Mahkemesi, Beyrut Limanı'ndaki patlamayla ilgili soruşturma sürecini askıya almıştı.

Lübnan basınında dün yer alan haberlerde ise hakkındaki şikayetlerin üzerinden yasal sürenin geçmesi ve herhangi bir sonuca varılmaması üzerine Bitar'ın yeniden soruşturmaya başladığı belirtilmişti.

Yorumlar