Ultra-lüks araçların satışlarında büyük artış

Ultra-lüks araçlar olarak kabul edilen Ferrari, Bentley, Lamborghini ve Rolls-Royce araçlarının satışlarında yeni bir rekor kırıldı.

Google Haberlere Abone ol
Ultra-lüks araçların satışlarında büyük artış

Dünya ekonomisinin en özel kesimlerinden biri olan ultra-lüks otomotiv endüstrisi, 2023 yılını rekor satışlarla kapattı. Rolls-Royce ve Bentley gibi markalar tarihi satış rakamlarına ulaşırken, Lamborghini ilk defa bir yıl içinde 10 bin aracın satışını gerçekleştirdiğini duyurdu. Ferrari ise 13 bin otomobil satarak 6.46 milyar dolar gelir ve 1.36 milyar dolar kar elde ettiğini açıkladı. Bu başarının ardında, ultra-zenginlerin özel taleplerine yönelik kişiselleştirilmiş araç tasarımları yatıyor.

PİYASA BEKLENTİLERİ VE HİSSELERDEKİ ARTIŞ

Ferrari'nin, zengin otomobil severlere yönelik hizmetlerini sürdürürken, yeni piyasaya sürdüğü Purosangue SUV modeli ile 2024'te daha fazla büyüme beklediği bilgisi paylaşıldı. Şirket hisseleri, 380 dolarlık bir değerle 52 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Ultra-lüks otomotiv markalarının hedef kitlesi, dünya üzerinde 30 milyon dolarlık alışveriş yapabilen yaklaşık 400 bin kişiyle sınırlı olmakla birlikte, bu sayının 2028'de 528 bine ulaşması bekleniyor.

ULTRA-ZENGİNLERİN TALEPLERİ VE ÖZELLEŞTİRİLMİŞ ARAÇLAR

Ultra-lüks markaların, özellikle miras, kripto para ve sosyal medya üzerinden zenginleşen gençler gibi yeni zenginlerin artan taleplerine cevap vermek için kişiye özel araçlar tasarladığı gözlemlendi. Bentley, geçtiğimiz yıl müşterilerinin neredeyse dörtte birinin özel seçenekler talep ettiğini bildirdi. 3 milyon dolar başlangıç fiyatına sahip Bugatti, bir müşterisi için aracını altın rengine boyadığını duyurdu.

LÜKS MARKALARIN STRATEJİLERİ

Tema ETFs'in kurucusu Gonzalez Lastra'ya göre, ultra-lüks otomobil markaları, zengin müşterilerinin beklentilerini karşılamak için klasik tasarımlarında yenilikler yapmaya açık. Lastra, "Müşteri zengindir ama aptal değildir. Fiyat artışınızı hak etmelisiniz ve bunu yapmak için yeni bir şey getirmelisiniz..." şeklinde bir açıklama yaptı. Bu strateji, ultra-lüks otomobil markalarının müşteri memnuniyetini ve marka sadakatini artırarak pazardaki konumlarını sağlamlaştırmalarına olanak tanıyor.

Yorumlar