Ukrayna'da Zelenskiy-ordu krizi büyüyor

Rusya ile savaş halinde olan Ukrayna'da Zelenskiy ile ordu arasında derin bir kriz yaşanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Ukrayna'da Zelenskiy-ordu krizi büyüyor

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujni'nin görevde kalıp kalmayacağına dair belirsizlik sürerken, Kara Kuvvetleri Komutanı Oleksandr Sırski cephe hattında bulunan birliklere bir ziyaret düzenleyerek durum değerlendirmesinde bulundu. Sırski, cephedeki askerlerin ağır çatışmalarla karşı karşıya olduğunu ve düşmanın sürekli olarak yeni birlikler getirdiğini belirtti.

CEPHE HATTINDA DURUM

Kupiansk kasabası yakınlarında bulunan birlikleri ziyaret eden Oleksandr Sırski, cephe hattındaki operasyonel durumun gerginliğini koruduğunu ve ağır çatışmaların devam ettiğini ifade etti. Sırski, düşmanın yüksek yoğunlukta saldırılar düzenlediğini ve bölgeye sürekli olarak yeni birlikler getirdiğini aktardı.

GENELKURMAY BAŞKANI VE SEFERBERLİK TALEBİ

Genelkurmay Başkanı Zalujni, geçtiğimiz Aralık ayında yarım milyona yakın insanın ordu için seferber edilmesi talebinde bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenski'nin bu talebi destekleme konusundaki isteksizliği, iki lider arasındaki gerilimin artmasına neden oldu. Zalujni, devlet kurumlarının halk tarafından beğenilmeyen adımlar atmadan Ukrayna ordusunun insan gücünü artıramayacağını vurguladı.

MÜHİMMAT EKSİKLİĞİ VE SAVUNMA DURUMU

Cumartesi akşamı hazırlanan bir Genelkurmay raporunda, 15'ten fazla yerleşim birimine hava saldırıları ve topçu ateşi açıldığı bildirildi. İlya Yevlash gibi üst düzey bir ordu sözcüsü, mühimmat eksikliğine ve Rus güçlerinin teçhizat ve personel bakımından üstünlüğüne dikkat çekti. Yevlash, Rus askerlerinin de olası mühimmat sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu belirtti. Bölgedeki bir keskin nişancı, Ukrayna güçlerinin "derin savunma" modunda olduğunu ve her iki tarafın da yorgun olduğunu ifade etti.

GENELKURMAY BAŞKANLIĞI İÇİN İDDİALAR

Cumhurbaşkanı Zelenski, Genelkurmay Başkanı Zalujni'nin muhtemel görevden alınması durumunda, Ukrayna askeri istihbarat şefi Kirilo Budanov ve Kara Kuvvetleri Komutanı Oleksandr Sırski'ye Genelkurmay Başkanlığı pozisyonu için teklif götürdü. Ancak her iki ismin de bu teklifi reddettiği iddia ediliyor.

Yorumlar