Uğur Şahin neden aşı olmadı, Şahin aşı oldu mu? Özlem Türeci aşı oldu mu?

Uğur Şahin neden aşı olmadı, Şahin aşı oldu mu? Özlem Türeci aşı oldu mu? Uğur Şahin aşı oldu mu sorusu son günlerin en popüler soruları arasında yer aldığı söylenebilir; çünkü aşı karşıtlarının ortaya attığı iddialardan biri de Şahin'in aşı olmadığı yönündeki iddia olmuştu.

Google Haberlere Abone ol
Uğur Şahin neden aşı olmadı, Şahin aşı oldu mu? Öz

Uğur Şahin neden aşı olmadı, Şahin aşı oldu mu? Özlem Türeci aşı oldu mu? Uğur Şahin aşı oldu mu olmadı mı sorusu son günlerin cevabı en çok merak edilen sorularından biri oldu. Sorunun cevabını merak ettiren konu ise aşı karşıtlarının yaptıkları kara propagandalar oldu. Aşı karşıtları, BioNTech şirketinin ve aşısının sahibi Uğur Şahin'in bile aşı olmadığını ileri sürerek, aşı olunmaması gerektiğini savunuyor. Oysa iddiaların sahiplerinin yanıldığı ya da bilerek yanılttığı biliniyor. Evet dediğimiz gibi Uğur Şahin aşı oldu mu sorusu haklı ve yerinde bir soru. Çünkü insanlar ister istemez bir aşıyı olurken güvenilirliği açısından öncelikle yetkili ve etkili isimlerin bu konudaki kararına bakıyor. Doğal olarak ilk olarak da aşıyı üreten kişilere gözler çevrilir. Uğur Şahin neden aşı olmadı, Şahin aşı oldu mu? Özlem Türeci aşı oldu mu?

Uğur Şahin aşı oldu mu?
Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci

 

Koronovirüse karşı en etkili aşıyı geliştirerek dünyaca üne kavuşan Alman BioNTech firmasının kurucusu Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci, insanlık için 2 milyar doz aşı üretti. Ama kendileri neredeyse 1.5 yıl sonra aşı oldu.

BioNTech’in kurucusu iki Türk ile 200 çalışanının çift doz aşılanması daha yeni bitti. 56 yaşındaki Prof. Dr. Uğur Şahin, kendisi ve eşi Dr. Özlem Türeci’nin geç aşılanmasının nedenini şöyle anlattı:

“Çalıştığımız ülkenin kanunları ve şirketin düzenlemeleri gereği, ürettiğimiz aşıyı kendimize yapmamıza bu zamana kadar izin verilmedi. Aşının öncelik listesinin dışına çıkılmasına kesinlikle müsaade edilmiyor.”

Uğur Şahin aşı oldu mu?
Uğur Şahin aşı oldu mu?

 

Şirketin üst kademelerinde yer alanlarla, klinikte çalışanların, yeni varyantların çıktığı bu süreçte riske girmesi yasak. Uğur, “Amacımız 2021’de 1.3 milyar doz üretmek. Bu da ancak 7/24 kesintisiz çalışma ile mümkün. Ekip üyelerimizi COVID-19’dan koruyabileceğimizden emin olmalıyız. Kanunen şirket çalışanlarını klinik denemelere bile dahil etmek mümkün değil” diye konuştu.

Prof. Dr. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çifti, dünyanın ilk acil kullanım onayı alan aşıyı Pfizer şirketi ile birlikte üretti. Çift, Almanya'nın en büyük nişanına layık görüldü.

UĞUR ŞAHİN KİMDİR, NERELİDİR?

BioNtech şirketinin İcra Kurulu Başkanı olan Prof. Dr. Uğur Şahin, 29 Eylül 1965 İskenderun Hatay doğumludur.

BioNTech'in CEO'su olan Prof. Uğur Şahin, aynı zamanda Mainz Üniversitesi Tıp Merkezi'nde çalışıyor.

Uğur Şahin aşı oldu mu?
Uğur Şahin Almanya'nın en yüksek ödülüne layık görüldü

 

55 yaşındaki Şahin, daha önce de eşiyle birlikte kurucusu olduğu Ganymed adlı ilaç şirketinin Bilimsel Tavsiye Kurulu Başkanı olarak görev yapıyordu.

İmmünolog ve onkolog olan Şahin, İskenderun'da doğduktan sonra dört yaşında ailesiyle birlikte Almanya'ya göçmüştü.

Babası Köln'deki Ford fabrikasında çalışan Şahin'in hayali doktor olmaktı. Bir fabrika işçisinin çocuğu için ulaşması zor bu hayali gerçek kılan Şahin, bugün eşiyle birlikte Almanya'nın en zengin 100 kişisi arasında.

ÖZLEM TÜRECİ KİMDİR? 

Özlem Türeci 6 Mart 1967 Almanya'nın Aşağ Saksonya eyaletinin Lastrup şehrinde dünyaya geldi. Alman vatandaşı immünolog, girişimci, akademisyen ve bilim insanı. Kanser araştırmaları konusunda deneyimli bir araştırmacı olan Türeci, BioNTech adlı biyoteknoloji firmasının kurucularındandır ve baş tıbbi sorumlusudur.

Uğur Şahin aşı oldu mu?
Özlem Türeci ödül alırken

 

Kanser İmmünoterapi Derneği (CIMT) Başkanı olarak görev yapmakta ve Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi'nde dersler vermektedir. Almanya'nın Mainz şehrindeki Bireyselleştirilmiş Bağışıklık Müdahalesi Takımı'nın (Ci3) da kurucularındandır. Kurucularından olduğu Ganymed Pharmaceuticals adlı şirket, günümüzde Japon firması Astellas'ın alt şirketi olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

İstanbul göçmeni bir ailenin çocuğu olarak 6 Mart 1967 tarihinde Batı Almanya'nın Aşağı Saksonya eyaletinin Lastrup kentinde doğdu. Rize, Fındıklı kökenli olan babası bir Katolik hastanesinde cerrah olarak çalışmaktaydı. Babasının çalıştığı hastanede hasta bakıcı rahibelere hayranlık duyan Türeci, çok kültürlü bir ortamda büyüdü. Bir röportajında kendisini "Prusya Türkü" olarak tanımlamıştır.

Türeci, lisans eğitimini Saarland Üniversitesi'nde tamamladı. 2001 yılında Mainz kentine taşındı. Mainz üniversitesi Hastanesi'nde modifiye edilmiş genetik kodlarla bağışıklık sistemini kansere karşı mücadele ettirmeyi hedefleyen çalışmalar yaptı. Çalışmalarını, Uğur Şahin ile birlikte 2001 yılında kurdukları ve Türkçe "ganimet" kelimesinden esinlenerek "Ganymed" adını verdikleri firmada sürdürdü. Kendisi gibi Türkiye göçmeni olan meslektaşı Uğur Şahin ile 2002'de evlendi.Çift, bağışıklık sisteminin, kanserli hücreleri vücuda giren bir virüs gibi algılaması ve onları ortadan kaldırması için birlikte çalışmayı sürdürdü.

Kansere karşı hassas antikor tedavilerine öncülük eden Ganymed 2016'da Japon ilaç şirketi Astellas'a satıldı. Şirketi 1.3 milyar euroya satışları o tarihe kadar Almanya'da tıp sektöründeki en yüksek meblağlı satış oldu. Bu satış Özlem Türeci-Uğur Şahin çiftini Almanya'daki en zenginler arasına soktu.

Türeci 2008 yılında eşi Uğur Şahin ve Avusturyalı immünolog, onkolog Christoph Huber ile birlikte BioNTech adlı firmayı kurdu. 2018 yılında şirketin baş tıbbi sorumlusu oldu. 2020 yılı itibarıyla 1300 çalışanı olanı şirket, başlangıçta immünoterapi kanser tedavileri üzerine çalışmalar yaptı. 2020'de COVID-19 pandemisi'nin ortaya çıkmasıyla şirket bir koronavirüs aşısı bulmaya yöneldi. Özlem Türeci, SARS-CoV-2'ye karşı geliştirilmek istenen aşı çalışmalarında öncü bir rol oynadı. Aşının geliştirilmesi konusunda BioNTech ile iş birliği yapan ABD ilaç şirketi Pfizer 9 Kasım 2020'de yaptığı açıklamada, üretilen COVID-19 aşısı (BNT162)'nın %90 başarı elde ettiğini duyurmuştur.


 

Yorumlar