Uğur Şahin aslen nerelidir?

Dünyanın umudu olan koronavirüs aşısını bulan bilim adamı Uğur Şahin aslen nerelidir, kaç yaşında ve uzmanlık alanı nedir, kimdir sorularının da muhatabı durumunda.

Google Haberlere Abone ol
Uğur Şahin aslen nerelidir?

Uğur Şahin aslen nerelidir, kimdir, kaç yaşındadır soruları dünyaya umut olan koronavirüs aşısını bulduktan sonra gündem olmaya başladı. Şahin'in çalışmaları yürüttüğü şürket aşının başarılı olduğunu açıklarken; gözler bir kez daha Şahin'e çevrildi. Almanya'da ilaç sektöründe adını duyurmayı başaran ve ABD ile birlikte yürütülen aşı çalışmalarının başında bulunan Uğur Şahin kimdir, nerelidir, kaç yaşında ve uzmanlık alanı nedir? İşte Uğur Şahin biyografisi: 

Prof. Dr. Uğur Şahin, 19 Eylül 1965 tarihinde Hatay iline bağlı İskenderun ilçesinde doğdu. Henüz 4 yaşında iken ailesiyle birlikte Almanya’ya göç etti. Ailesi, Köln’de Ford fabrikasında çalıştı. Daha genç yaşlarda bilimsel araştırmalara ve deneylere duyduğu ilgiyle dikkati çekti. Kanser üzerine Alman televizyonunda hazırlanan ‘Ölümsüzlük Öldürücüdür’ programını izleyen Uğur Şahin, 19’uncu yüzyılda modern bağışıklık sistemini bulan ve kansere karşı ilk kez kemoterapiyi geliştiren Paul Ehrlich’i kendisine örnek alarak tıp okumaya karar verdi. Köln Üniversitesi’nde okudu. Profesörünün teklifi üzerine Homburg Saar’daki üniversitede çalışmaya başladı. Kansere karşı araştırmalarla adını duyurdu. Kanserli hücreyle sağlıklı hücreyi birbirinden ayırıp, kanserli hücreyi yok eden bir aşı geliştirdi. Meme, kalın bağırsak, akciğer, pankreas ve prostat kanserinde hastalıklı hücrelere karşı savunmaya geçen antikorlar üzerinde çalışıyor.

Eşi Dr. Özlem Türeci ile birlikte melanom adı verilen cilt kanserine karşı bir aşı üzerinde çalışma yürütüyordu. Dr. Özlem Türeci, firmanın ‘baş tıp görevlisi’ olarak aşının geliştirilmesinde büyük rol oynadı. Prof. Şahin, koronavirüsün yayılması üzerine bu alana yöneldi. Şahin, 1996’da Nobel Tıp Ödülü alan İsviçreli bilim insanı Rolf Zinkernagel ile birlikte çalışırken 2008’de BioNTech şirketini kurdu. BioNTech’te bugün 80 civarında bilim insanı kanser üzerine araştırmalar yapıyor.

Uğur Şahin dünyaya umut olan koronavirüs aşısını bulduktan sonra başta ülkesi Türkiye'de olmak üzere dünyanın birçok yerinden tebrik almaya başladı. 

55 yaşındaki immünolog ve onkolog Prof. Dr. Uğur Şahin İskenderun'da doğduktan sonra dört yaşında ailesiyle birlikte Köln’e göç etmiş. Şahin’in babası Köln'deki Ford fabrikasında işçi olarak çalışmış. Şahin de verdiği röportajlarda tıpkı eşi Özlem Türeci gibi doktor olma hayalini gerçekleştirmiş ve oldukça da başarılı olmuş. Şahin ve Türeci’nin Homborg’da yolları birleştikten sonra çift birlikte yeni başarılara imza atıyorlar. Özlem Türeci ve Uğur Şahin BioNTech yöneticiliklerinin yanı sıra hâlâ Mainz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde özel öğretim görevlisi olarak çalışıyorlar.

İki doktor, kanser araştırmalarında yeni bir yaklaşım izlediler. Yalnızca ameliyatlara, kemoterapiye ve radyasyona güvenmek yerine, bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini yok etmesi gerektiği üzerinde durdular. Şahin ve Türeci, bakteri veya virüs vücuda saldırdığında insan vücudunun sıklıkla kendine yardım edebileceği gerçeğine vurgu yaptılar. Kendi kendini iyileştirme mekanizmalarını harekete geçiren ve vücudun kendi savunma kuvvetiyle kötü huylu tümörleri zararsız hale getiren bir immünoterapi geliştirmeyi amaçladılar.

Ancak üniversitenin yaptıkları araştırmalar için verecek parası kalmadığı için, Uğur Şahin ve Özlem Türeci, 2001 yılında kansere karşı "monoklonal antikorlar" (tümörlere karşı aktif antikorlar) geliştiren "Ganymed İlaç" şirketini kurdular. 2016 yılında Japon Astellas Pharma şirketi Ganymed’i milyonlarca euro karşılığında satın aldı.

2008 yılında Uğur-Türeci çifti, dünya çapında ün kazanacak ilaç firması BioNTech'i Mainz'de kurdu. İki araştırmacının amacı, kanser ve diğer ciddi hastalıkların tedavisi için immünoterapi geliştirmekti. BioNTech web sitesinde “her kanser hastasının tümörü benzersizdir ve her hastanın tedavisi de kişiselleştirilmelidir” cümlesi yer alıyor.

BioNTech şirketinin CEO’su Uğur Şahin. Özlem Türeci ise 2018'den beri şirketin tıbbi direktörlüğünü yapıyor. İki doktor da, kanser araştırmalarının öncüleri olarak dünya çapında büyük beğeni topladı. Şirketlerinin değerinin 18 milyar Euro'dan fazla olduğu söyleniyor.

Kanser araştırmalarında ünlenen şirket şimdi de korona virüsüne karşı mücadelede standartları belirliyor. BNT162b2 aşısının Covid-19 hastalığına karşı yüzde 90'dan fazla koruma sağladığı, Pazartesi günü Biontech ve aşı üretmede ortakları olan New Yorklu ilaç şirketi Pfizer tarafından kamuoyuna açıklandı. Her iki şirket de bir aşı çalışmasında umut verici sonuçlar yayınlayan ilk Batılı üreticiler oldu. BioNTech’in yatırımcısı Thomas Strüngmann ise, Alman "Handelsblatt" a yaptığı açıklamada, Şahin ve Türeci'nin "bilimsel ilkeler açısından şirket için yarattıkları ve onu ne kadar ileriye götürdükleri ile istisnai insanlar" olduklarını söyledi ve asla "para kazanmaya öncelik vermezler" dedi.

Yorumlar

BEKİR abd çin israil bunlar en şerefsizleri,aşı için para için her b... yerler,bu yüzden ben çin aşısı olmayacağım aslında aşıyı hiç düşünmüyordum,yerliyi bekleyeceğim ama mecbur kalırsam(65) hiç olmazsa türk profösörün ürettiğini yaptırırım,ikiz kuleleri abd kendi yıktı bahane terör bahanesi üretti ve ırak,a girdi