UCM'den İsrail'in savaş suçlarına soruşturma kararı, ABD tepki gösterdi

Uluslararası Ceza Mahkemesi, İsrail'in işlediği savaş suçlarının soruşturulmasına yönelik karar aldı. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Fatou Bensouda'nın kararına "İsrail'i haksız yere hedef alan her türlü eylemin karşısındayız." sözleriyle tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
UCM'den İsrail'in savaş suçlarına soruşturma kararı, ABD tepki gösterdi

Uluslararası Ceza Mahkemesi, (UCM) Başsavcısı Fatou Bensouda, İsrail'in Filistin topraklarında işlediği savaş suçlarıyla ilgili soruşturma başlatacak. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan UCM Başsavcısı Fatou Bensouda bu konuda soruşturma başlatmak istediğini belirtti. 

Filistin'deki durumla ilgili ön incelemenin tamamlandığını açıklayan Fatou Bensouda, soruşturma başlatmak için "makul temeller" bulunduğuna ikna olduğunu söyledi. İsrail hakkında soruşturma başlatılması için ilk derece dairesinin yetkisine gerek olmadığını vurgulayan Fatou Bensouda bunu da yapmayacağını söyledi. İsrail'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne üye olmadığına söyleyen Bensouda, soruşturma açılması yönünde hakimlerden soruşturmanın coğrafi kapsamını belirlemelerini istedi.

ABD'DEN UCM'NİN KARARINA TEPKİ

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Fatou Bensouda'nın İsrail'in Filistin topraklarında işlediği savaş suçlarının soruşturulmasına yönelik verdiği karara tepki gösteren Pompeo, buna ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Pompeo, açıklamasında, Fatou Bensouda'nın soruşturma kararı alarak mahkemenin soruşturmaya devam etme yetkisi hakkında ciddi yasal soruların bulunduğunu açıkça kabul ettiğini iddia eden Pompeo, "Buna ve İsrail'i haksız yere hedef alan her türlü eylemin karşısındayız." dedi.

Filistin devletini bağımsız olarak görmediklerini ifade eden ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Filistin'in Uluslararası Ceza Mahkemesi dahil olmak üzere, diğer uluslararası kurum ve kuruluşlara devlet olarak katılma hakkına sahip olmadığını savundu. 

Amerika Birleşik Devletleri ve İsrail'in Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne üye olmadığına dikkati çeken Mike Pompeo, "ABD olarak, UCM'nin Roma Statüsünün bir parçası olmayan taraflara karşı çıkarımda bulunmasına uzun zamandır itiraz ediyoruz." açıklamasında bulundu.

 Uluslararası Ceza Mahkemesi'na katılan ülkelerin kararına saygı duyduklarını söyleyen Pompeo "Buna karşılık olarak ABD ve İsrail'in buna katılmama kararına saygı duyulmasını istiyoruz. İsrail ile Filistinliler arasında kapsamlı ve kalıcı bir barış sağlanmasına derinden, sıkı ve tutarlı bir şekilde bağlıyız. Bu çatışmayı sonlandırmanın tek gerçekçi yolu doğrudan müzakerelerdir." ifadelerini kullandı.

2015 YILINDA BAŞVURU YAPILDI

Konuyla ilgili açıklama yapan ve soruşturma talebinin Filistin’den geldiğini kaydeden Bensouda, 2 Ocak 2015'te mahkemenin kuruluşuna kaynaklık eden Roma Anlaşması’nı imzalamayan Filistin'in 1 Ocak 2015'te UCM’ye verdiği, beyan üzerine başlatıldığını söyledi. Bensouda, Filistin topraklarında işlenen suçlarla ilgili mahkemenin otoritesini 13 Haziran 2014 itibarıyla kabul ettiğine dair beyanı üzerine açıldığını açıklamıştı. Mahkeme süresince hakkında tutuklama veya yakalama emri çıkarılan kişiler, UCM'ye üye bir devlete gittiklerinde tutuklanabiliyor.

UCM Savcılık Ofisi 5 Aralık'ta, 9 ülkeye ilişkin ön inceleme çalışmalarını anlatan 2019 yılı raporunda, Bensouda'nın, İsrail'in işlediği savaş suçlarıyla ilgili 5 yıl önce başlatılan ön incelemeyi sonuçlandırmak için gerekli adımları atmanın zamanının geldiğine inandığı belirtilmişti.

Yorumlar