TÜROFED 5. Olağan Genel Kurulu

- TÜROFED Başkanı Ayık: "Seyahat endüstrisini bundan sonra etkileyecek en önemli tehdit alanlarından biri, global terör eylemleri. Uluslararası toplumların bu alanda birlikte çalışması ve bir an önce terör olaylarını dünyanın gündeminden kaldırmamız gerekiyor"

Google Haberlere Abone ol
TÜROFED 5. Olağan Genel Kurulu

ANTALYA (AA) - Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, seyahat endüstrisini bundan sonra etkileyecek en önemli tehdit alanlarından birinin global terör eylemleri olduğunu belirterek, "Uluslararası toplumların bu alanda birlikte çalışması ve bir an önce terör olaylarını dünyanın gündeminden kaldırmamız gerekiyor." dedi.

TÜROFED'in 5'inci Olağan Genel Kurulu, Adalya Lara Otel'de gerçekleştirildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı kongrenin açılışında konuşan Ayık, konuşmasına, terör olaylarından duyduğu üzüntüyü dile getirerek ve tüm öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutlayarak başladı.

Turizm sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Osman Ayık, Türkiye'de turizmin miladının 1982 yılı olduğunu, o yıldan bu yana turizmde çok ciddi bir başarı öyküsü yazıldığını kaydetti.

Başarı öyküsünün 2014 yılına kadar devam ettiğini, 1982 yılında 34,3 milyon dolar düzeyinde olan turizm gelirinin 2014 yılında 34 milyar doların üzerine çıktığını ifade eden TÜROFED Başkanı Ayık, yatak sayısının da 62 bin 372'den 1 milyon 164 bin 283'e yükseldiğini dile getirdi.

Turizm sektörünün yarattığı katma değerin saymakla bitirilemeyeceğini anlatan Ayık, Türkiye'deki toplam istihdamın yüzde 7'sinin turizm sektöründe bulunduğunu, ayrıca kadınların ve gençlerin işe katılım konusunda en önemli sektörlerden birinin de turizm olduğunu bildirdi.

Dünyada seyahat eden insan sayısının 2020 yılında 1,5 milyara, 2030 yılında da 1,8 milyara yükseleceğinin öngörüldüğünü, küresel seyahatte Avrupa ve ABD'nin payının düşeceğinin, Ortadoğu ve Uzakdoğu'nun payının ise artacağının tahmin edildiğini anlatan Osman Ayık, bu gelişmeleri dikkate alarak yeni stratejiler oluşturulması gerektiğini ifade etti.

Ayık, "Bizim bundan sonra oluşturacağımız her türlü pazarlama ve tanıtım faaliyetlerimizi bu strateji doğrultusunda belirleme zorunluluğumuz var. Bulunduğumuz coğrafyanın ana pazarlarında değişim olacak, geçmişteki büyümeleri sağlayabilmek için dünyadaki gelişmelere odaklanmak zorundayız." diye konuştu.

Turizm sektörünün dinamik bir yapısı olduğunu ve dünyadaki gelişmelere rahatlıkla ayak uydurduğunu kaydeden TÜROFED Başkanı Ayık, son yıllardaki performansı etkileyen olumsuz olayların sektörün suçu olmadığını kaydetti.

Osman Ayık, "Seyahat endüstrisini bundan sonra etkileyecek en önemli tehdit alanlardan biri, global terör eylemleri. Uluslararası toplumların bu alanda birlikte çalışması ve bir an önce terör olaylarını dünyanın gündeminden kaldırmamız gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

- Konaklama sektöründeki yatırımlar

Bu yılın ocak-ekim döneminde 2014'e göre Antalya'ya gelen turist sayısında yaklaşık yüzde 43, İstanbul'a yüzde 22, Muğla'ya yüzde 44, İzmir'e gelen turist sayısında da yüzde 32 gerileme kaydedildiğini anlatan Ayık, bu tablonun mutlaka değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

TÜROFED Başkanı Ayık, şöyle devam etti:

"Biz çok rekabetçi bir ürün yapısına sahibiz. Türkiye konaklama sektöründe 85 milyar dolarlık yatırım stokuyla dünyada en çok yatırım yapmış ülkelerden biri. Bunu korumak hepimizin görevidir diye düşünüyorum. Bizim sektör olarak şöyle bir özelliğimiz var, biz bozulan bütün ilişkileri tamir ederiz. Bütün kırılanları yapıştırırız. Bizim onarıcı bir özelliğimiz var. Bütün ilişkileri baştan kurgulamada çok önemli etkimiz var. Türkiye'de şu anda yaşanan sıkıntılar çok önemli sıkıntılar. Burada belki tekrar bir uzlaşma kültürüne ihtiyacımız var. 'Siyaset kurumunun belki biraz daha farklı perspektiften bakmaya başlaması gerekiyor' diye düşünüyorum. 'Bütün siyasi partiler bir araya gelerek bu yarattığımız değeri hep birlikte korumamız gerekiyor' diye düşünüyorum. Yeniden parlak günlere dönmemiz için bir yol haritasına ihtiyacımız var. Bu ülkeyi oluşturan tüm bileşenlerin bir araya gelerek, hep birlikte yarattığımız değerleri koruma altına almamız gerekir."

Mevcut pazarların korunması, alternatif pazarların geliştirilmesi ve iç pazarın artırılması gerektiğini dile getiren Osman Ayık, iç pazarın turizmdeki payının yüzde 15'ler civarında olduğunu, bu payın orta vadede yüzde 30'a çıkarılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

- Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alkaçar

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Baki Alkaçar ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bürokrasinin azaltılması görüşleri prensibi çerçevesinde gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi.

Alkaçar, "Temel prensibimiz hızlı, şeffaf, ekonomik olarak etkin olmak ve kolaylaştırmak şeklinde. Kurumların temsilcileriyle bir araya gelip sorunlarını anlatmalarını istiyoruz. İşleri hızlandırmak ve çabuklaştırmaya çalışıyoruz. Ayrıca pazar ve ürün çeşitliliğine yönelik çalışıyoruz. İspanya, Fransa, İtalya gibi ülkelerde iç pazarın büyüklüğü dış pazarın büyüklüğünden daha fazla. Türkiye'de ise tam tersi, dış pazar büyük, iç pazar küçük. Bunun için gerekli yapısal reformları yapacağız." şeklinde konuştu.

Yabancı sigorta şirketlerinin turizmde Türkiye'de sigortalamaktan imtina etmeleri gibi bir durumla karşı karşıya bulunduklarını dile getiren Baki Alkaçar, büyük bir sigorta şirketi ile bu konuda 30 Kasım'da toplantı yapacaklarını bildirdi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Günal da turizm sektöründe geçici bir takım önlemlerin alındığı ve yaranın tedavi edilmeye çalışıldığını, ancak kalıcı önlemlerin alınması gerektiğini kaydetti.

Günal, turizmde sorunlara köklü çözüm üretecek yeni bir stratejiye ihtiyaç olduğunu, bu konuda muhalefet olarak her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduklarını dile getirdi.

Yorumlar